• BIST 9388.51
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Her 8 kadından birinde meme kanserine rastlanıyor

Her 8 kadından birinde meme kanserine rastlanıyor
Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Küçük: - "Günümüzde meme kanserinin görülme sıklığı artıyor. Her 8 kadından birinde meme kanseri görülüyor"

Günümüzde görülme sıklığı giderek artan meme kanserine her 8 kadından birinde rastlandığı bildirildi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Can Küçük, yazılı açıklamasında, özellikle son 10 yılda erken evre meme kanseri tanısı konulmasının, bu hastalığa bağlı ölüm oranını ciddi derecede azalttığını belirtti.

Bu bilincin yaygınlaşmasıyla yakın gelecekte meme kanserinin tamamen tedavi edilebilir sağlık sorunları arasında yerini alabileceğine dikkati çeken Küçük, şunları kaydetti:

"Her kadının memesi, yaşa, menstrüasyon dönemine, hamilelik ve menopoz sürecine, doğum kontrol hapı ya da hormon ilacı kullanmasına göre değişiklik gösterebiliyor. Her ay 1 kez kendini muayene etmesi önerilen kadınlar, meme derisinde bir farklılaşma ya da çöküntü tanımlarsa veya özellikle meme başında simetri bozukluğu fark ederse mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurmalı. Bunun yanı sıra her kadının 25 yaşından itibaren 2 yılda bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmesi de önemli. Kadının kendi kendine yaptığı muayenelerde fark etmediği birçok olağan dışı durum klinik meme muayenesinde ortaya çıkabiliyor. Ultrason, mamografi, MR gibi görüntüleme yöntemleri ise henüz belirtiler ortaya çıkmadan ya da elle fark edilecek aşamaya gelmeden önce bazı tümörleri saptamaya yarıyor. 40 yaşını geçmiş her kadının ise yıllık olarak doktor kontrolü ile mamografi çektirmesi ve ultrasonografiyle değerlendirilmesi gerekiyor. Günümüzde meme kanserinin görülme sıklığı artıyor. Her 8 kadından birinde meme kanseri görülüyor."

- Erken teşhiste sadece kitleye müdahale ediliyor

Küçük, yaklaşık 20 yıl önce meme kanseri olan kişilerin kanser olan memesinin göğüs duvarı ve kasları ile blok olarak çıkarıldığını, bugün ise tüm dünyada yaygın uygulanan ameliyat ile meme korunarak sadece tümörün çıkartıldığını vurguladı.

Tüm memenin alınmasıyla elde edilen başarıyla tümörlü dokunun çıkartılması sonucundaki başarının aynı olduğuna işaret eden Küçük, şu bilgileri verdi:

"Bir veya 2 santimetrelik kitle nedeniyle tüm memenin alınması, bazı istisnai durumlar dışında artık uygulanmıyor. Ancak bu işlemlerin başarısında erken teşhis en önemli rolü oynuyor. Cerrahi tedavi, ışın tedavisi, hormonoterapi ve kemoterapi kanserin evresine, kişinin yaşına ve tümörün özelliklerine göre birlikte multidisipliner şekilde uygulanıyor. Multidisipliner yaklaşım ile tedavilerdeki ilerlemeler sayesinde birçok kişide çok başarılı sonuçlar alınıyor. Ancak meme kanserinde görülme sıklığı artarken, erken teşhis imkanlarındaki gelişime paralel olarak meme kanserine bağlı ölüm oranı giderek azalıyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2779 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim