Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özkan Akan, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin tüberküloz (verem) mikrobu ile yaşadığını belirtti.
Verem Haftası dolayısı ile Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nde 'verem' konulu konferans düzenlendi. İl Sağlık Müdürü Özkan Akan, konuşmasında tüberküloz mikrobuyla yaşayan insanların yüzde 10'unun hayatlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunduğunu söyledi. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin vereme yakalandığı bilgisini veren Dr. Akan, ''Her yıl 1,7 milyon insan verem hastalığından dolayı ölüyor.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 17 bin yeni verem hastası ortaya çıkmakta. 2008 yılı verilerine göre verem savaş dispanserlerinde kayıtlı 18 bin 452 verem hastası var. Bu hastaların yüzde 62'si erkek, yüzde 38'i kadın. Hastaların yüzde 70'inde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 30'unda akciğer dışındaki lenf bezleri, plevra, böbrek, beyin gibi organlar vereme tutulmuştur.'' dedi.
2010 yılında Bursa'da 263 bin 942 kişiye verem taraması yapıldığını aktaran Dr. Akan, "Bu süre zarfında yapılan taramalarda 657 yeni vaka tespit edilmiş olup, Aralık ayı sonu itibari ile halen doğrudan gözetim tedavisi alan 546 verem hastası bulunmakta. Verem hastalığı tespit edilen hastaların yüzde 58,2'si erkek, yüzde 41,8 i ise kadın." şeklinde konuştu.
Verem hastalığının belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Özcan Akan şunları söyledi: ''Verem hastalığı oluştuğunda, öksürük, balgam, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi gibi genel şikayetler görülür. İki haftadan fazla süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Verem savaş dispanserlerinde verem tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak verilmektedir.''