• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

Her 10 kişiden ikisi KOAH'lı

Her 10 kişiden ikisi KOAH'lı
Dünyada ve Türkiye’de her 10 kişiden iki kişinin KOAH’lı olduğu belirtiliyor. ancak KOAH’lıların ancak 10’da 1’inin hastalığın farkında olduğu vurgulanıyor.

DÜNYADA ve Türkiye’de her 10 kişiden ikisinin KOAH hastası olduğu, bu kişilerin ancak 10’da 1’inin hastalığının farkında olduğu bildirildi.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, KOAH’ın kronik, tıkayıcı ilerleyen bir akciğer hastalığı olduğu belirtildi.

KOAH’ın yüzde 90’ından tütün ve tütün ürünlerinin sorumlu olduğu vurgulanan açıklamaya göre, kişi sigara içmese bile dumanına maruz kalması hastalın oluşmasına neden olabiliyor. Tütün mamullerinin dışında, odun, kömür ve tezeğin kapalı ortamlarda ısınma ya da yemek pişirme amacıyla kullanılması sonucu dumanın solunması ya da maslak nedeniyle toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalınması da KOAH’dan sorumlu tutuluyor. Dünyada ve Türkiye’de her 10 kişiden iki kişinin KOAH’lı olduğu belirtiliyor. ancak KOAH’lıların ancak 10’da 1’inin hastalığın farkında olduğu vurgulanıyor.

Geri dönüş yok

KOAH’a ait belirti ve bulgular, 50’li yaşlara gelmeden farkedilemeyebiliyor. Uzun süreli öksürük, balgam çıkarma ve giderek artan nefes darlığı olarak gösteriliyor. KOAH’ta tanı konulabilmesi için kişinin tıbbi öz geçmişinin sorgulanması, yaptığı işle ilgili detaylı bir öykü alınması ve iyi bir fiziksel muayene yapılması ve solunum fonksiyonlarının ölçüldüğü üfleme testlerinin yapılması gerekiyor.

Hastalıktan korunmada en etkili yol olarak tütün ve tütün mamullerinin tüketilmemesi ve bu ortamlarda bulunulmaması olarak gösteriliyor.

Hastalığın tedavisi için sigara tüketimine son verilmesi, grip ve zatürre aşılarının yapılması, hekimlerin önerdiği nefes açıcı ilaçların düzenli ve kontrollü kullanılması gerekiyor. Sigara bırakmak dışında hiçbir ilaç tedavisi KOAH’taki hasarı geri döndüremiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2276 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim