• BIST 9275.46
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Hemofili-A hastalarına iyi haber

Hemofili-A hastalarına iyi haber
İngiltere'de yürütülen hemofili A hastalarına yönelik gen tedavisinin Türkiye'deki klinik çalışmalarını Ege Üniversitesi bünyesindeki merkez üstlenecek

ABD'de yapılan kongrede alınan başarılı sonuçları açıklanan, doğumsal faktör eksikliği nedeniyle hayat boyu ilaç kullanmak zorunda olan hemofili A hastalarının şifa bulmasını sağlayacak gen tedavisinin Türkiye'deki klinik çalışmaları Ege Üniversitesi (EÜ) bünyesindeki merkezde yürütülecek.

EÜ Çocuk Hastanesi Hematoloji Bölümü Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Kaan Kavaklı, yaptığı açıklamada, hemofili hastalığının hayat boyu süren genetik geçişli önemli bir kan hastalığı olduğunu hatırlattı.

Hastalığın kişiye ve topluma önemli yükler getiren sorun olduğuna işaret eden Kaan Kavaklı, SGK'nın her yıl bu hastaların tedavisinde kullanılan ilaçlar için yaklaşık 500 milyon dolar ödediğini vurguladı.

HASTALIKTA GEN TEDAVİSİ

Hemofili hastalığına yönelik gen tedavisi konusunda 20 yıldır hayvan deneyleri gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Kavaklı, 2011 yılında İngiliz ve Amerikalı bilim adamlarının ilk kez hemofili-B’de gen tedavisinden başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Geliştirilen tedavi sayesinde hastaların tamamen iyileşmediğini ancak koruma için aldıkları faktör ilacından kurtulduklarını vurgulayan Kaan Kavaklı, dünyadaki 5 merkezde konuyla ilgili klinik çalışmaların sürdüğünü, Türkiye'de ise hemofili alanında "faz-1" adı verilen erken faz araştırma ruhsatı bulunan tek merkez EÜ bünyesindeki Ege Hemofili Merkezinde uygulamaların 2017 yılında başlatılacağını bildirdi.

Doğumsal faktör 8 eksikliği dolayısıyla hayat boyu ilaç kullanmak zorunda kalan hemofili A hastalarının sayısının ise çok daha fazla olduğunu ifade eden Kavaklı, şu bilgileri verdi:

"Biomarin adlı ABD firması Dünya Hemofili Kongresi'nde İngiltere'nin başkenti Londra’da yaptığı gen tedavisi erken faz denemelerde çok başarılı sonuçlar aldığını açıkladı. Londra'daki 5 ayrı hemofili merkezinde 10 ağır hemofili-A hastasında taşıyıcı adenovirüs vektörleri yoluyla uygulanan gen tedavisi sonrası sonuçlar çok başarılı gidiyor. Bu harika bir sonuç çünkü gen tedavisi uygulanan hemofili-A hastalarının 'iyileştiği' anlamına geliyor. Bu sonuç birkaç yıl daha devam ederse bilim adamları çok daha güvenli olarak hemofili-A hastalığının artık tarihe karışabileceğini ifade ediyor."

TÜRKİYE'DEKİ ÇALIŞMALARINI EÜ GERÇEKLEŞTİRECEK 

Birçok yeni hemofili ilaç araştırması ve tedavisinde deneyimli 12 Türk üniversitesinin de çalışmalar yaptığını hatırlatan Prof. Kavaklı, "Gen tedavileri bu aşamada 'erken faz, yani faz-1 klinik araştırmalar' olduğundan, bu aşamada ülkemizde tek merkez olduğu için yükü Ege Üniversitesi Çocuk Hematoloji Bölümü üstlenecek. Araştırmalar 2-3 sene içinde ileri evrelere güvenli bir şekilde geçtikten sonra ülkemizdeki diğer merkezler de devreye girerek çok sayıda hemofili hastasının gen tedavisinden yararlanmasını sağlayacak" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2728 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim