• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Hekimlere ‘uzak’ eğitim

Hekimlere ‘uzak’ eğitim
Aile hekimliği uzmanlığı eğitimde yeni bir modele geçiliyor. Artık hekimler, altı yılda tamamlayacakları uzmanlık eğtimini uzaktan alabilecek. Akademisyenler karara tepki gösterdi

Sağlık Bakanlığı’nın uzaktan aile hekimliği uzmanlık eğitimi verilmesini öngören yeni uygulaması akademisyenler tarafından tepkiyle karşılandı. 53 üniversitedeki Aile Hekimliği Anabilim Dalı ve Kliniği adına açıklama yapan akademisyenler yeni eğitim modeli uygulamaya geçerse öğrenci kabul etmeyeceklerini açıkladı. Bakanlığın getirmek istediği uygulamayla normalde üç yıl olan uzmanlık eğitimi altı yıla çıkarılıyor. Uzman adayı tayin edildiği ilden ayrılmadan uzaktan eğitimle ve yalnızca belirli periyotlarla uzman hocasıyla biraraya gelerek uzmanlık eğitimini tamamlıyor.

ÜÇ YILDA UZMAN OLUYORDU

Sağlık Bakanlığı 2005 yılında aile hekimliği uygulamasına geçti. Bakanlık, 22 bin aile hekimine ihtiyaç duyuyordu ancak halihazırda 2 bin aile hekimliği uzmanı vardı. Mevcut pratisyen hekimler, aile hekimliği kadrosuna geçirilerek geçici çözüm bulundu. Yeni mezun uzman hekimler yetiştikçe sorun çözülecekti. Aile hekimliği uzmanlık eğitimi ise üç yıldı.

ŞİMDİ UZAKTAN EĞİTİM ALACAK

Uygulama devam ederken Bakanlığa bağlı Tıpta Uzmanlık Kurulu, 3 Ocak’ta yeni bir karara imza attı. Buna göre altı yıllık tıp eğitiminden sonra aile hekimliği branşını kazanan uzman adayları eğitimlerine uzaktan devam edebilecek. Üstelik bu eğitim altı yıl sürecek. Tayin oldukları bölgeden altı yıl boyunca ayrılmadan uzaktan eğitimle ve yalnızca belirli periyotlarla uzman hocalarıyla biraraya gelerek “uzman” unvanı alabilecekler. Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nda görevli akademisyenler yeni uygulamaya tepkili.

BAŞAK: BÖYLE EĞİTİM OLMAZ

Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Okay Başak, “Uzaktan eğitimle sadece belirli periyotlarda asistanla görüşerek sağlıklı bir şekilde tıp eğitimi verilebileceğini düşünmüyoruz. Tıp eğitimi böyle olmaz. Öğrenci bizi görecek, aile hekimliği eğitim merkezine gelecek, ben her gün onunla hasta göreceğim, beraber konuşacağız tartışacağız, o hastaya bakacak sonra gelip bana danışacak, ben hemen onun yan odasında olacağım. Şimdiki sistemle 80 kilometre, 100 kilometre uzaklıkta ben onu nasıl eğiteceğim” dedi. Sağlık Bakanlığı’ndan ulaştığımız bir yetkili ise amaçlarının uzman sayısını arttırmak olduğunu söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4234 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim