Sağlık Bakanlığı’nın, torba yasa tasarısına koyduğu çalışmayla 6. hizmet bölgesinde 2 yıl görev yapan hekimler bir daha aynı şehirlere gönderilmeyecek. Tunceli, Mardin, Batman, Siirt, Hakkâri, Bitlis, Ağrı, Kars, Gümüşhane ve Van’ın da aralarında bulunduğu 17 ilin puanları yüksek tutulacak. 26 ilin bulunduğu 5. ve 6. bölgelerde 1 yıl fazladan kalan hekim, daha üst bölgelere gidebilecek.
Doktorlar tıp fakültesini bitirince 2 yıl, uzman olunca 2 yıl, yan dal bitirince 2 yıl olmak üzere ortalama 6 yıl mecburi hizmet yapmak zorunda. Bu hizmetlerin tamamlanmaması durumunda diplomaları verilmiyor. Ayrıca birçok hekim, 2’şer yıllık mecburi hizmet bitince puanları yetersiz olduğu için aynı bölgede göreve devam etmek zorunda kalıyordu. Durum böyle olunca istifasını veren hekim, özel sektöre geçiyordu. Bu durumu önlemek için mecburi hizmetler konusunda değişiklik kararı alındı. Konuyla ilgili düzenlemenin ekim ayında çıkacak torba yasa taslağına konulacağı ifade ediliyor. Torba yasa, yeni dönemde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ikinci düzenleme olacak. Genel Kurul’da, ilk hafta Suriye ile ilgili tezkere görüşülecek. İkinci hafta ‘Tam Gün’de de içinde bulunduğu torba kanun ele alınacak. Aile hekimlerinin nöbet düzenlemeleri de aynı torba yasaya dahil edilecek.
Düzenleme ile özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinin bulunduğu 6. bölgede görev yapan hekimlere kolaylık sağlanacak. Mecburi hizmetinin birini 6. bölgede yapan hekimler ilerleyen yıllarda tekrar mecburi hizmet yapması halinde bu bölgelere gönderilmeyip diğer bölgelerde görevlendirilecek. 120 bin doktoru yakından ilgilendiren düzenlemeye göre 17 ilin bulunduğu söz konusu bölgenin puanları yüksek tutulacak. Aynı şekilde toplam 26 ilin bulunduğu 5. ve. 6. bölgelerde artı 1 yıl daha kalan hekimler daha üst bölgelere gidebilecek. 6 bölgede bulunan bazı iller ise şöyle; Tunceli, Mardin, Bayburt, Batman,Siirt, Hakkari, Bitlis, Ağrı, Kars, Gümüşhane, Van.
Çağlar Avcı / Zaman