Üniversite Hastaneleri Birliği'nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na tamgün düzenlemelerine ilişkin sunduğu raporda yer alan ve öğretim üyeleri arasında yapılan ankete göre, hekimlerin yüzde 44'ü öğretim üyelerinin üniversitede tamgün çalışmasını destekliyor. Hekimlerin yüzde 65'i doktorların muayenehane açmaması gerektiğini düşünürken hekimlerin yüzde 76'sı ise mesai saatleri sonrasında "hoca farkı" adı altında ek ücret verilmesini istiyor.
Sonuçlara göre, hekimlerin yüzde 44'ü üniversite hastanelerinde tamgün çalışma fikrini doğru buluyor. Hocaların yüzde 38'ıtamgün kurallarının üniversite yönetimi tarafından belirlenmesini isterken yüzde 3'ü ise tamgün çalışma fikrini yanlış buluyor. Tamgün ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun üniversite hastanesinde çalışan hekimin özel hastanede de çalışabileceği yönündeki açıklamasına hekimlerden destek gelmedi.
Bakan Müezzinoğlu'nun çözüme ilişkin açıklamalarından "doçent veya profesöre tedavi olmak isteyen hastanın mesai saatleri dışında fark ödemesi" yani "hoca farkı"na ise öğretim üyelerinden destek geldi.
Muayenehane ' istemiyorlar
Doktorların yüzde 65'i bir öğretim üyesinin muayenehane açmaması gerektiği görüşünde birleşiyor. İsteyen ogretım üyesinin muayenehane açabilmesini isteyen öğretim üyesı oranı yüzde 9 ile sınırlı kalırken yüzde 23 ise muayenehane açılmasının üniversite yönetiminin iznine bağlı olmasını istiyor.
SİNAN TARTANOĞLU / Cumhuriyet