• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 21 °C

"Hekim İstifalarının Nedeni Tayin ve Özellerin Sunduğu Cazip Koşullar"

"Hekim İstifalarının Nedeni Tayin ve Özellerin Sunduğu Cazip Koşullar"
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2007'de 2 bin 633 hekim, Bakanlığa bağlı hastanelerden istifa etti. 2006'da bu sayı bin 563 iken, 2007'de 2 bin 633'e ulaştı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde halen 24 bin uzman hekim görev yapıyor. Özel hastaneler,

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2007'de 2 bin 633 hekim, Bakanlığa bağlı hastanelerden istifa etti. 2006'da bu sayı bin 563 iken, 2007'de 2 bin 633'e ulaştı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde halen 24 bin uzman hekim görev yapıyor. Özel hastaneler, tıp merkezleri ve özel dal merkezlerini de içine alan özel sağlık kuruluşlarında ise görev yapan uzman hekim sayısı 18 bin 500.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ANKA'ya yaptığı açıklamada, kamudan özel sektöre normalinden daha dinamik bir geçiş seyri olduğunu ifade etti. Gümrükçüoğlu, "Hekimlerin özel hastaneleri tercih etmeleri bugünkü koşullarda kamuda her istedikleri yere, her zaman tayin olamamaları ve özel hastaneler ile tıp merkezlerinin kendilerine kamuya nazaran, iki-üç misline varan ücretleri teklif etmelerindendir" dedi.

-"İSTİFALARIN NEDENİ TAYİN VE ÖZELLERİN SUNDUĞU CAZİP KOŞULLAR"-


Müsteşar Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, hekimlerin, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden özel hastanelere geçişinin, "sağlıklı ve doğru bir metotla" gelişmediğini söyledi. Gümrükçüoğlu, "Hekimlerin özel hastaneleri tercih etmeleri bugünkü koşullarda kamuda her istedikleri yere, her zaman tayin olamamaları ve özel hastaneler ile tıp merkezlerinin kendilerine kamuya nazaran, iki-üç misline varan ücretleri teklif etmelerindendir" dedi.

Gümrükçüoğlu, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın her yere sağlık hizmeti götürebilmek için hekimleri dengeli bir dağılıma tabi tutmaları gerektiğini söyledi. Gümrükçüoğlu, bu amaçla uygulanan "atama nakil yönetmeliği"nden dolayı, hekimlerin her istedikleri yere, her zaman atanamamalarının, kamudan istifaların nedenlerinden birini oluşturduğunu ifade etti.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, istifaların bir başka önemli nedeninin de özel sektörün, hekimlere maddi olarak daha cazip teklifler sunması olduğunu kaydetti.


-RUHSATLANDIRMAYI BÖLGEDEKİ HASTA VE DOKTOR SAYISI BELİRLEYECEK-


Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümrükçüoğlu, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, özel hastanelere oranla 7 kat fazla hastaya bakıldığını söyledi.

Hekimlerin kamudan özellere geçmesinin, özel sağlık kuruluşlarının olduğu illerde fazla sağlık gücünün yığılmasına ve diğer bölgelerde sağlık personeli ihtiyacının karşılanamamasına neden olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu:

"Ayakta teşhis ve tedavilerin yapıldığı sağlık merkezleri ile dal merkezleri yönetmeliği değiştirilmektedir. Buna göre gerek özel hastaneler gerekse tıp merkezi ve dal merkezlerini, kurabilme ve ruhsat alabilme şartları, o bölgenin ihtiyacına göre ruhsatlandırıp ruhsatlandırılamayacağı uygulamasını başlatmaktadır. Özeller bölgenin ayaktan hasta sayısı, ameliyat sayısı, yatan hasta sayısı, kurulan kamu ve özel sağlık kuruluşu sayısı, doktor sayısı gibi kriterler dikkate alınarak ruhsatlandırılacaktır. Dolayısıyla da büyük merkezler ve gelişmiş şehirler odaklı, lüzumundan fazla, keyfi özel sağlık kuruluşu yapmanın önüne geçilmiş olacaktır."

Özel sağlık kurumlarının alacağı fark ücretlerine de değinen Gümrükçüoğlu, "Özel hastanelerin, tıp merkezlerinin ve dal merkezlerinin kamu Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alabileceği sağlık hizmeti karşılığı ücretler belli tavanla sınırlandırılacaktır. Bu belli tavanla sınırlandırmak o kuruluşlarımızın da akıl almaz bir şekilde astronomik ücretlere yönelmelerini engelleyici bir tedbir olacaktır" diye konuştu.


-"KOŞULLARIN GELİŞTİRİLMESİ, ÖZEL SEKTÖRE AKIŞI AZALTIR-


Hekim sayısının artması ile atama nakillerinde daha toleranslı olunacağını belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu "Hekimlere sunulabilen sosyal koşulların imkanlar elverdiği ölçüde daha geliştirebilmemiz ve olabilirse tam gün yasası ile birlikte emekliliğe yansıyacak olan maddi kazanımların gerçekleştirilmesi, özel sektöre doktor akışını daha ihtiyatlı, daha azaltır hale getirecektir" dedi.

Gümrükçüoğlu, kamudaki istifaların, çıkarılması düşünülen tam gün yasasıyla ilgili olduğu yönündeki eleştirilere ise şu şekilde yanıt verdi:

"Kamu uzman hekimlerine 4 ile 7 bin YTL arası, ortalama ayda 5 bin YTL gibi bir para verebilmektedir. Aslında tam gün yasa tasarısı ile ne muayenehane ne özel hastane ne de tıp merkezi kapatılmaktadır. Sadece hekimlerimize ya kamu sağlık kuruluşlarında çalışmayı ya da özel hastane, tıp merkezi, muayenehane gibi kuruluşları tercih etmelerini getirmektedir. Dolayısıyla tam gün yasasının bunu ne ölçüde etkilediğini görmek için tam günün getireceği koşulları görmek lazım. O koşullar yaşanmadan tam günün hekimlerin kamudan ayrılmasını şu anda teşvik ettiği, şu anda oraya kaçışa yol açtığını varsaymak biraz farazi olur." (ANKA)

Bu haber toplam 1463 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim