• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Ankara -3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

Hayati öneme sahip bulunmayan ilaç sayısı artabilir

Hayati öneme sahip bulunmayan ilaç sayısı artabilir
HAYATİ öneme sahip ilaçlarda 'yok' sayısının her geçen gün arttığını belirten Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özyiğit, sorunun uygulanan ilaç fiyat politikasına bağlı ekonomik ...

HAYATİ öneme sahip ilaçlarda 'yok' sayısının her geçen gün arttığını belirten Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özyiğit, sorunun uygulanan ilaç fiyat politikasına bağlı ekonomik nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Tedbir alınmaması durumunda ilaçta 'yok' sayısının daha da artabileceğinin altını çizen Özyiğit, "İlaçta reel fiyat politikası uygulanmalıdır" dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 2009 yılından başlayarak uygulanan, Global Bütçe mantığı ve Avrupa'nın en ucuz 5 ülkesinin referans alınarak ilaç fiyatlarının belirlenmesinin mevcut sorunlara neden olduğunu dile getiren Abdullah Özyiğit, Türkiye'de ilaçların Avrupa'nın en ucuzunun % 60 altında satıldığına vurgu yaptı.

ÖZYİĞİT, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlarını belirlerken; Fransa, İtalya, Portekiz, İspanya ve Yunanistan gibi ülkeleri referans aldığına dikkat çekerek, "İlaç, bu ülkelerin hangisinde en ucuz ise o fiyat baz alınıyor. Bu fiyat üzerinden SGK, belirlenen ilaç bütçesini aşmamak için, ilaç firmalarından iskontolar talep ediyor ve bu iskonto oranlan da %40 seviyelerine ulaşıyor. Ayrıca, İlaç Fiyat kararnamesinde belirtilen dövizdeki (-,+) değişim oranı yansıtılarak ilaç fiyatı belirleniyor" diye konuştu. Son dönemde dövizde %20'lik bir artış gerçekleştiği halde bu oran ilaç fiyatlarına yansıtılmadığını ifade eden Özyiğit, Portekiz'de 10 euroya satılan bir ilacın Türkiye'de 4 euroya satılmasını bu duruma örnek gösterdi.

YUNANİSTAN KRİZİ

ÖZYİĞİT, Yunanistan'daki ekonomik krizin Türkiye'deki ilaç fiyatlarını doğrudan etki-lediğini dile getirerek, şunları söyledi: "Son dönemde Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, o ülkede de ilaç fiyatlarında iskonto talep edilmiş ve ilaç fiyatları düşürülmüştür. Son durumda, ülkemizde yaşanan ilaçların yok sayısındaki artış, kasım ayında Yunanistan'da yapılan indirimin yansımasıdır ki; asıl tehlike, Yunanistan'da yakın zamanda yapılan %35'lik ikinci indirimin ülkemizde uygulanması durumunda ortaya çıkacaktır. Eğer iflas eden bir ülke olmasına rağmen Yunanistan referans alınmaya devam edilirse, bulunamayan ilaçların sayısı, 1000'leri bulabilir."

REEL FİYAT POLİTİKASI
MEVCUT durum karşısında, Yunanistan'ın referans ülke listesinden çıkarılmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen TEKB Başkanı Abdullah Özyiğit, "Bizim önerimiz ilaçta reel fiyat politikalarının uygulanmasıdır" dedi. Özyiğit, ilaçta bir başka önemli konuya daha dikkat çekerek, "Türkiye'ye son 3 yıldır yeni orijinal ilaç girişi yok denecek kadar azdır, bu da hastaların tedavisini engelleyen ve halk sağlığını tehdit eden bir başka ciddi durumdur" diye konuştu.

Aksam.com.tr

Bu haber toplam 2710 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim