• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Hayat kurtaran 7 altın kural

Hayat kurtaran 7 altın kural
Yedi altın kuralı hayata geçirin, kanser, kalp ve damar hastalıklarından korunun. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Karakaya, kalp ve damar hastalıkları ile kanserden korunmak için yapılması gereken

Yedi altın kuralı hayata geçirin, kanser, kalp ve damar hastalıklarından korunun

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Karakaya, kalp ve damar hastalıkları ile kanserden korunmak için yapılması gereken 7 temel unsura dikkat çekti. Karakaya, bu altın kuralları şöyle sıraladı: "Sağlıklı kiloyu korumak, fiziksel olarak aktif kalmak, kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı için ideal düzeyleri korumak, sigara içmemek ve ideal beslenme"

Sağlıklı bir hayat için bu reçeteleri uygulamaktan başka çarenin olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Karakaya, "Günümüzde yaşam tarzının ve yemek alışkanlıklarını değişmesi ciddi olumsuzluklara neden oluyor. Bu kişinin sağlığına ciddi zarar veriyor. Ayrıca hastalıklar için devlet sağlık harcamalarına ciddi kaynaklar ayrılıyor." dedi. Karakaya, Türkiye'nin de içinde bulunduğu birçok ülkede bu kuralların tamamını hayatan geçiren insan sayısının bin kişide 1 olduğunu vurguladı.

Bu kuralların hayata tatbik edilmesiyle birçok sorunun hekime gitmeden ya da ilaca başvurmadan çözüleceğini anlatan Karakaya, "7 altın kural kalp damar hastalıklarının korunmasının ötesinde bir anlam kazandı. Kanser gibi bir hastalığı engellemede de temel unsur." diye konuştu. ABD'de 13 bin üzerinde kişiyle çalışma yapıldığını, bu kuralların hayata uyarlanmasının olumlu sonuçlarını kısa sürede gösterdiğini belirten Karakaya, şöyle devam etti: "Örneğin, altı veya daha çok risk faktörü ideal düzeyde seyreden insanlarda kalp sağlığında iyileşme hem de kanser gelişiminde yarı yarıya azalma olduğu sonucuna varıldı. Sadece dört risk faktörüne ait değerleri ideal düzeyde olan kişilerde ise kanser riski yüzde 33 oranında azaldı. Bunlar ciddi sonuçlar."

Şu anda Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkelerde her bin kişiden sadece birinin tüm şartları ideal düzeylerde tutabildiğini vurgulayan Karakaya'ya göre, bilinçlenme çok önemli. İnsanlarda farkındalık artırılmalı. Yaparlarsa neleri kazanacakları, yapmazlarsa nasıl zarar görecekleri iyi anlatılmalı.

VÜCUDUNUZU BU DEĞERLERLE UYUMLU HALE GETİRİN

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Karakaya'nın verdiği bilgiye göre 7 altın kural için gerekli değerler şöyle:

1- Fiziksel aktivite: Haftada bir en az 75 dakika şiddetli fiziksel aktivite ya da haftada 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalı.
2- Sağlıklı vücut kitle indeksi (VKİ): <25 kg/m2="">
3- Diyet : Sağlıklı bir beslenme rejimi ve yaşam tarzını benimsenmeli.
4- Kolesterol : Total kolesterol düzeyi < 200="" mg/dl="">
5- Kan basıncı: Sistolik <120 mmhg="" ve="" diyastolik="" 80="" mmhg="">
6- Kan şekeri: Glikoz açlık seviyeleri <100mg l="">
7- Sigara: Hiç içilmemeli veya son 12 ay içinde sigarayı bırakmış olunmalı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6572 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim