• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 4 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 5 °C

Hatalı Beslenmenin Türkiye'ye Maliyeti 15 Milyar Dolar

Hatalı Beslenmenin Türkiye'ye Maliyeti 15 Milyar Dolar
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, Sağlıksız Gıdaların İnsanlar İçin Büyük Bir Tehlike Oluşturduğunu Söyledi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol, sağlıksız gıdaların insanlar için büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Sağlıksız beslenmenden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için milyarlarca Dolar para harcandığını belirten Demirkol, hatalı beslenmenin Türkiye'ye maliyetinin 15 milyar Dolar olduğunu kaydetti.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin 10. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen 'Gıda Egemenliği' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kenan Demirkol, "Bugün gıdayı öldürdük. İnsanların çoğu da sağlıksız beslenmeden ölüyor." dedi.

Hatalı beslenmenin Türkiye'ye maliyetinin 15 milyar Dolar olduğunu belirten Demirkol, sağlıksız beslenmenden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için milyarlarca Dolar para harcandığını belirtti. İnsanların sağlıklı beslenmesi için sağlık tarım ürünleri üretilmesi gerektiğini kaydeden Demirkol, "Ancak Türkiye'de çiftçiler bitiriliyor. Devlet çiftçinin sırtından geçiniyor. Devlet çiftçiden yılda 3 milyar Dolar vergi alıyor ancak 3.1 milyar Dolar destek veriyor. ABD ise çiftçisine yılda 100 milyar Dolar destek sağlıyor." diye konuştu.

İstanbul'daki birçok üniversite öğrencisinin domatesin hangi mevsimin meyvesi olduğunu bilmediğini vurgulayan Demirkol, "Tüm bunlar bilerek yapıldı. Bilerek aptallaştırıldık. Günümüzde hastalıkların yarıdan fazlası hatalı beslenme kaynaklı olmasına rağmen tıp fakültelerinde hala 'beslenme' dersi yok." şeklinde konuştu.

Mısır şurubundan yapılan şekere dünya en büyük kotanın Türkiye'ye ayrıldığına işaret eden Demirkol, "Dünyada pancardan şeker üreten 5. büyük ülke Türkiye olmasına rağmen Mısır şurubunda en büyük kotayı verdiler. Giderek pancar üretimi azalıyor. Üründen artığına kadar faydalı katmadeğeri yüksek olan pancar yerine toprağa hiçbir faydası olmayan mısırın çiftçiye de hiçbir faydası yoktur" dedi.

Düşen buğday üretimi konusuna da değinen Demirkol, "Türkiye'nin normal şartlarda 3 milyon ton buğday stokunun olması lazım. Ancak biz geçen yıl stokta ki 2 milyon ton buğdayı ucuza sattık. Sonrasında ise daha pahalıya buğday aldık. Şu anda ise buğday stokumuz 300 bin tondur. Büyük bir deprem olsa üç gün sonra ekmeksiz kalırız. Ayrıca buğday stoku olmayan bir ülke savaşa da giremez." ifadelerini kullandı.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2175 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim