• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 9 °C

Hastayı ret hakkı şiddeti bitiremedi

Hastayı ret hakkı şiddeti bitiremedi
Sağlık Bakanlığı 14 Mayıs 2012 tarihli genelgeyle şiddete maruz kalan çalışanlarına hizmetten çekilme hakkı tanıdı.

Bu önlem de şiddeti azaltmadı. Uygulamanın başlamasından sonraki ilk 4,5 ayda 3 bin 84 şiddet vakası yaşandı

TBMM şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının hizmetten çekilme hakkını araştırdı.

Dünyanın birçok ülkesinde şiddet uygulayan hastaya yönelik tedavi uygulamayı reddetme hakkının kullanıldığı ortaya çıkması üzerine Sağlık Bakınlığı bu hak 14 Mayıs 2012 tarihinde yayımladığı genelgeyle sağlık çalışanlarına tanındı. Ancak. genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten 1 Ekim 2012'ye kadar 990'ı fiziki olmaz üzere toplam bin 84 şiddet vakası yaşandı.

BAŞKA HASTANEYE SEVK

14 Mayıs 2012 tarihli genelgeye göre, sağlık çalışanları acil verilmesi gererken hizmetler dışında hizmetten çekilme talebinde bulunabiliyor. Bu taleplerini hastane yöneticisine sözlü ya da yazılı bildiren sağlık çalışanına yönetici tarafından gecikmeksizin cevap vermek zorunluluğu getiriliyor. Yönetici talebi uygun bulması halinde hastanın sağlık hizmeti almasına ve tedavinin devamına yönelik güvenlik tedbirlerini alıp, başka bir sağlık çalışanını görevlendiriyor. Eğer hastanenin böyle bir imkanı yoksa hastanın başka bir hastaneye sevki sağlanıyor.

YÜZDE 56'SI DOKTARLARA

Yapılan araştırmada sağlık kurumunda çalışmanın diğer iş yerlerine göre şiddete uğrama yönünden 16 kat daha riskli olduğuna dikkat çekildi. Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının arttığı ifade edildi. 14 Mayıs-1 Ekim 2012 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı'na 2 bin 94 sözel, 990 fiziksel olmak üzere toplam 3 bin 84 şiddet vakası bildirildi. Bildirilen şiddet olaylarının yüzde 56'lık bölümü hekimlere, yüzde 30'u sağlık personeline, yüzde 5'i diş hekimlerine, yüzde 6'sı şirket çalışanlarına ve yüzde 3'ü idari personele yönelik olarak gerçekleşti. Şiddet vakalarının en yoğun görüldüğü yerler yüzde 34'lük oranı ile acil servisler oldu. Bunu yüzde 30'luk oranı ile poliklinikler izledi.

DÜNYADA DA DURUM AYNI

Dünya genelinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkin yapılan araştırmalar çarpıcı rakamları ortaya çıkardı. 2011 yılında, Belçika, Almanya, Finlandiya, Fransa, İtalya, Polonya, Slovakya ve Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre sağlık çalışanları ortalama yüzde 22,7'si hasta veya hasta yakınlarından şiddet gördüğünü rapor etti. Bu araştırma da şiddete maruz kalma oranlarında yüzde 39.1 ile Fransa ilk sırada yer aldı. Almanya'da 2009 yılında yapılan bir ankette ise sağlık personelinin meslek hayatları boyunca, yüzde 70,7'sinin fiziksel, yüzde 89,4'ünün ise sözel şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. İngiltere'de ise 1 yıl içerisinde hekimlerin üçte birinin fiziksel ya da sözel saldırıya uğradığı ancak bunu rapor etmediği belirlendi.

ACİL VAKALARI KAPSAMIYOR

Almanya, Avusturya, Estonya, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İsviçre, Kanada, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya ve Yunanistan'da sağlık çalışanlarını bu haktan yararlandırıyor. Finlandiya sağlık çalışanlarına kendi isteğiyle hizmetten çekilme hakkını vermezken, İngiltere ve İsrail'de ise sağlık çalışanlarının hizmetten çekilmesi yerine, şiddet uygulayan hastaların sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlanması yöntem olarak benimseniyor. Andorra, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsveç, İtalya, İzlanda, Karadağ, Norveç, Portekiz, Rusya, Slovakya ve Slovenya'da ise konuya ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Acil durumlarda ise hiçbir ülke bu hakkı kullandırmıyor.

ÇETİN ÇİFTÇİ - BUGÜN GAZETESİ



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3339 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim