Ülkemizde sağlık kuruluşları teorik tanımına uygun olarak sınıflandırılmış olmakla birlikte tamamen farklı uygulama sözkonusu.
Buna göre; birinci basamak sağlık kuruluşları olan özel yada kamuya ait poliklinikler ve sağlık ocakları genel olarak ayaktan muayene ve tedavinin yapıldığı kurumlar olacak, hastaneler ise ikinci yada üçüncü basamak sağlık kurumu olarak birinci basamaktan sevki yapılan hastaların tedavisinin yapıldığı kurumlar olacaktır.
UYGULAMA NASIL
Ancak uygulama bu şekilde yürümüyor. Ülkemizde hastaneler, her türlü acil vak’a ile yaş ve cins farkı gözetmeksizin, bünyesinde mevcut uzmanlık dallarıyla ilgili hastaların kabul edildiği ayaktan ve yatarak hasta muayene ve tedavilerinin yapıldığı yataklı tedavi kurumları olarak karşımıza çıkıyor.
Hastanelerde, yatan hastaların tedavi usullerinin sorumlu doktor tarafından tespit edilmesini müteakip bir an önce tedaviye başlanılması esastır.
Öte yandan bir hastaneye başvuran hastayı kim yatıracaktır ? Bilinen, hastaya "yatış işlemini" ancak uzman hekimin yapabileceği yönündedir. Ancak, artık pratisyen hekimler de hasta yatış işlemi yapabilmektedirler.
UZMAN HEKİM YOKSA
á Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklik ile 05 Mayıs 2005 tarihinden itibaren, uzman hekim bulunmayan hastanelerde, yapılan başvuru sonrası lüzum görürse pratisyen hekim de hastayı yatırabilmektedir. Ancak, pratisyen hekim tarafından hastanede yatırılarak kısa süreli tedavisi yapılan hasta, gerek olursa durumunun uygun hale gelmesini takiben ilgili uzman hekimin bulunduğu hastaneye sevk edilecektir. Yoksa hasta, hastanede uzman hekim yok diye yatırılmasından kaçınılamayacaktır. Zira, yukarıda sözü edilen Yönetmelik değişikliği ile "yatan her hastanın tedavisi tabibin tertip ve tavsiyesi üzerine ilgili sağlık personeli tarafından sağlanır. Hasta bakımı da hemşireler tarafından yapılır" şeklinde bir düzenlemeye gidilmiştir. Sonuç olarak şunu söyleyelim; artık hastanelerde görevli pratisyen hekimler de hasta yatırabilmektedir. Bunu için illa da uzman hekim şartı aranmamaktadır.