• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 3 °C
  • Bursa 0 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 6 °C

Hastaya psikolog gibi yaklaşılacak

Hastaya psikolog gibi yaklaşılacak
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için personele şiddetin tanımının ve çeşitlerinin yanısıra halkla ilişkiler ve iletişim becerileri dersleri verilecek. Projeye göre doktor, hasta ve hasta yakınlarına psikolog gibi yaklaşmanın yolları öğreti

Sağlık Bakanlığı, çalışanlarına yönelik şiddete karşı harekete geçti. Çözüm arayışlarına giren Bakanlık hastanelerdeki çalışanlarına iletişim, davranış bilimleri ve dil eğitimi verilmesi için çalışmalar yapacak. TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar da, şiddetin önlenmesi için 3 öneride bulundu; 'İlköğretim çağından itibaren müfredatta şiddeti önleyici bütünlükte eğitim verilsin. Tıp fakülteleri ve hemşirelik meslek yüksekokullarında 1. sınıftan itibaren zorlu hastalarla iletişimi öğrenmek için iletişim eğitimi verilsin. Son olarak sağlıkta şiddete yönelik daha caydırıcı tedbirler ortaya konulsun.'

3 BİNDEN FAZLA VAKA

Geçtiğimiz yıl 3 bin 84 sağlık çalışanın şiddet görmesi Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı hastanelerde güvenlik önlemlerini artırırken, doktor-hasta ilişkisinin daha sağlıklı işlemesi için doktorlara iletişim kursu vermeye karar verdi. Kursta doktorlara halkla ve hastalarla iletişimlerinde daha sağlıklı ve yararlı bir iletişim sağlayabilmenin yolları anlatılacak.

ŞİDDETİN KAYNAĞINA İN

Hastanelerde hasta ve hasta yakınlarının uyguladığı şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarına şiddet anlatılacak. Şiddetin fiziksel ve psikolojik yönleri gösterilecek. Uzmanlar şiddet hakkında sağlık çalışanlarına seminerler ve konferanslar verecek. Hukuk danışmanları şiddete maruz kalan çalışanları dava açma sürecini hakkında bilgilendirecek.

Çözüm için 3 öneri

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, sağlıkta şiddetin önlenmesi için 3 öneride bulundu. Ünüvar öncelikle ilköğretim çağından itibaren müfredatta şiddeti önleyici eğitim verilmesini talep etti. İkinci adım olarak, tıp fakülteleri ve hemşirelik meslek yüksekokullarında 1. sınıftan itibaren zorlu hastalarla iletişimi öğrenmek için iletişim eğitimi verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ünüvar, son olarak sağlıkta şiddete yönelik daha caydırıcı nitelikte tedbirler ortaya konulmasını ve sonuçlarının toplumla paylaşılmasını istedi.

Sınavı geçene sertifika

Sağlık çalışanlarına teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitim de verilecek. Şiddetten korunma yolları slaytlar ile gösterilecek. Derslerde uygulamalı eğitime de yer verilecek. Şiddet uygulayan kişinin etkisiz hale getirilmesinin yolları anlatılacak. Hasta ve hasta yakınlarının sakinleştirilmesi için yapılması gerekenler belirtilecek. Derslerin ardından ölçme ve değerlendirme süreçlerine geçilecek. Başarı gösterenlere sertifika verilecek.

Elif Özlem Karataş/Yeni Şafak

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5032 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim