• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 14 °C

Hastanelere kameralı "tam gün" gözaltısı

Hastanelere kameralı "tam gün" gözaltısı
Sağlık personelinin, özel hastanelerde çalışıp çalışmadığını tespiti gerekçesiyle, böyle bir yola başvuruldu. Kamera ile hastaneye giren çıkan herkes kayda alınıyor.

“BU DA nereden çıktı?”diye soracağınızı tahmin ediyorum.

Sağlık personelinin, özel hastanelerde çalışıp çalışmadığını tespiti gerekçesiyle, böyle bir yola başvuruldu.
Kamera ile hastaneye giren çıkan herkes kayda alınıyor.

İŞTE BELGESİ
İnanmayanlar için belgesine yer veriyoruz.
Ankara Valisi adına, İl Sağlık Müdürü’nün imzasıyla tüm özel hastanelere gönderilen yazıya göre; sağlık personelinin çalışma izin belgesi düzenlenmediği, çalışma izin belgeleri olmadığı halde, özel hastanelerde çalıştığı yönünde şikayetler olduğu belirtilerek, hastanenin güvenlik kamera kayıtlarının en az bir ay süre ile muhafaza edilmesi isteniliyor.
İnanılır gibi değil ama talimat aynen böyle!


HASTANIN ÖZEL HAYATI
Kamera kayıtları, hastaneye giren-çıkan herkesi kapsıyor.
Özel hastaneye gelen hastalar, kamera ile görüntülenmekten, çeşitli nedenlerle rahatsız olabilirler. Bu durum özellikle kadın hastalar için daha hassas sorunlar yaratabilir. Ayrıca kişilerin özel yaşamlarının gizliliğinin ihlaline de neden olur. Kaldı ki özel hastaneye gelen, başka bir hastanedeki sağlık görevlisi;
- Hasta ziyareti,
- Arkadaş ziyareti,
- Tedavi,
gibi amaçlarla da gelebilir.


HUKUKA AYKIRI
Yapılan uygulama, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı.
Sözleşmenin 5. maddesindeki “özgürlük ve güvenlik hakkı”, 8. maddesindeki “özel hayatın ve aile hayatının korunması”hükümleri doğrultusunda, kameralı takip olayı hukuka aykırıdır.
Yukarıda belirtilen 8. maddeye göre; herkes, özel ve aile hayatına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Buna müdahale ancak ulusal güvenlik, kamu emniyeti, suç işlenmesinin önlenmesi gibi gerekçelerle olabilir.
Kameralı takip uygulaması, Anayasa’nın 19. maddesindeki “kişi hürriyeti ve güvenliği” ve20. maddesinde yer alan “özel hayatın gizliliği ve korunması” ilkelerine de aykırı.
Nitekim, benzeri bir uygulama daha önce Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2008/4 sayılı genelgesi ile yasaklanmıştı. İstanbul Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı da 8 Mart 2010 tarih 12138 sayılı kararındaki kameralı izleme uygulamasını hukuka aykırı bulmuş, kaldırılması için “tavsiye kararı” almıştı.
Sağlık Bakanı’nın hukuka aykırı “kameralı takip” uygulamasına bir an önce “dur”demesi gerekiyor...

Bağ-Kur’luya destek

PAZAR günü, “Bağ-Kur’lu Üvey Evlat mı?” başlığı altında; SSK primini düzenli ödeyenlere yüzde 5 indirim uygulanırken, Bağ-Kur primini düzenli ödeyenlere, niçin indirim yapılmadıdını sormuştuk.
Yazımızın yayımlandığının ertesi günü, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle, TBMM Batkanlığı’na başvurup; “Bu uygulamanın doğru olup olmadığını, yasal dayanağını, Anayasa’nın eşitlik ilkesi karşısındaki durumunu ve haksızlığı giderecek yasal bir düzenlemenin ne zaman yapılacağını” sordu.
Bakalım nasıl bir yanıt verilecek...

Şükrü KIZILOT

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4050 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim