• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Hastanelerdeki enfeksiyon, ölüm oranlarını artırıyor

Hastanelerdeki enfeksiyon, ölüm oranlarını artırıyor
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastaları Derneği tarafından 7-9 Mart arası “Sağlık Bakımı ile İlişkili Enfeksiyonlar” sempozyumu düzenleniyor.

Klinik Dernek Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, hastanelerdeki enfeksiyonun ölüm oranlarında ciddi artışa neden olduğunu söylüyor.

Özellikle yoğun bakım üniteleri enfeksiyonların en çok görüldüğü yerlerden biri. Prof. Ergönül, “Yoğun bakımda yatan hasta, yüzde 5 ila 10 oranında enfeksiyon kapıyor. Hastane enfeksiyonları sağlık hizmetini sunarken istemeyerek hekim ve hemşire olmak üzere hastanın yakınları tarafından yayılıyor.” diyor.

Ergönül, hastane enfeksiyonundan en çok yaşlı grubun etkilendiğini belirterek enfeksiyonla mücadele için organizasyonel yapı gerektiğini söylüyor. Hastanelerde enfeksiyon kontrol ekipleri bulunmasının çok önemli olduğunu kaydeden Ergönül, özellikle sağlık çalışanlarının el yıkama alışkanlığı ile en ölümcül enfeksiyonların önüne geçilebileceğini ifade ediyor. Hastalarını görmeye gelen hasta yakınları ve hastanın da bizzat her fırsatta özellikle hastanede kalırken ellerini yıkamasını öneren Önder Ergönül, enfeksiyonun çiçeklerden de gelebileceğini söylüyor.

Prof. Ergönül şunları söylüyor: “Ziyaret sırasında gelen çiçek, enfeksiyonu artırıcı bir faktördür. Çiçek üzerinde gelen mikrop ya da hastaneden çiçeğin üzerine yerleşen mikrop, enfeksiyona neden oluyor.” Türkiye de sağlık bakımıyla ilişkili enfeksiyonların sıklığı ile ilgili yeterli veri olmadığını kaydeden Klinik Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Ata Nevzat Yalçın ise “Bugüne kadar gerçekleştirdiğim çalışmalar ve uluslararası verilerin ışığında Türkiye’de yılda en az 100-200 bin dolayında sağlık-bakımıyla ilişkili enfeksiyonun görülebileceğini düşünüyorum.” diyor.


Aygül BOLDORKHAN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4637 defa okunmuştur
Etiketler:

, ,

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim