Türkiye’de sağlık alanında önemli dönüşümler yaşanıyor. AKP hükümetinin KHK’lar ile ülkeyi yönetmesinin en büyük sancısı sağlık alanında hissedilecek. Sağlıkçılar, uzun yıllardır sağlık alanında uygulanan politikaların, piyasaya sunulmak istenen kamu hizmetlerinin, halkın sağlığını önemli ölçüde etkileyeceğini anlatmaya çalıştılar.
Peki ya onların sağlığı? Sağlıkçıların çalışma saatlerinin artırılması, performanslarına göre ücretlendirilmeleri, rekabet ile meslektaşlarına düşman edilmeleri ve halka sağlık dağıtamamaları ile halkın sağlığı da tehlikeye giriyor. Fakat tüm bunlarla birlikte hastaneler aslında sağlık çalışanları için önemli riskler içeriyor. Kendileri sağlık kurumlarında olan hekimler, hemşireler ve tüm sağlık çalışanları, önemli mesleki riskler altındalar; çünkü sağlık kuruluşları en riskli çalışma alanlarından. Peki nedir bu riskler?
344 SAĞLIK ÇALIŞANI HIV KAPTI
ATO’nun, “Sağlık çalışanları meslek riskleri” raporuna göre, dünya genelinde 344 sağlık çalışanı mesleksel yolla HIV enfensiyonuna yakalandı. Enfeksiyonel etkilerin başında kanlı vucüt sıvıları ile temas sonucu Hepatit B, Hepatit C ve HIV virusleri geliyor. Solunum ile bulaşan bulaşıcı hastalıklar ise, nezle, grip, tüberküloz gibi hastalıklar. Raporda dünyada da Türkiye’de de bu konuda yeterli veri bulunamadığı vurgulanıyor.
RADYASYON, AYDINLATMA, GÜRÜLTÜ...
Sağlık çalışanlarını tehdit eden durumlar; radyasyon, elektrik, gürültü, kötü havalandırma gibi etkenler. Aydınlatma sistemi, en az etkisi ile yorgunluğa neden olsa da, meme kanser, üreme fonksiyonunda sorunlara yol açabiliyor. Raporda son elli yılda hastanelerde gürültünün çalışanları ve hastaları rahatsız edecek düzeyde arttığının altı çizilmiş. Bu sorun, uyku bozukluğu, stres hatta kalıcı işitme kaybına yol açan iç kulak hasarına sebebiyet verebiliyor. Radyasyon ise tüm dünyada 2, 3 milyon sağlık çalışanını etkiliyor ve en büyük personel de bu alanda çalışıyor: radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp ana bilim dallarında.
DİŞ TEKNİSYENLERİ ÖLÜYOR
Diş protezi yapan diş teknisyenleri, akciğer kanseri ve silikozise yakalanmaktan kurtulamıyorlar. Diş hekimlerinin verdiği ölçülerle protez yapan diş teknisyenleri ağır metal tozu bulunan ortamlarda uzun saatler çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu ortam ise, işitme ve görme bozuklukları, çeşitli cilt problemleri, akciğer kanseri ve silikozise yol açıyor. Diş teknisyenlerinin büyük bir çoğunluğu akciğer kanseri ve silikozise yakalanma riskiyle karşı karşıya ve ölüm riski çok yüksek bir meslek. Sadece Ankara’da 572 diş teknisyeni Meslek Hastalıkları Hastanesi’ne başvurdu. Bunlardan 24’ü silikozis ön tanısı ile başvuru yaparken, diğer illerden başvurular içerisinde 4 diş teknisyenine silikozis tanısı kondu.
ŞİDDET ARTIK EN ÖNEMLİ MESLEKİ RİSK
Hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, ülkedeki şiddet dalgasına paralel bir şekilde son yıllarda yükseliyor. Şiddetin artışı, sağlık çalışanları açısından daha da risk oluşturuyor. Diğer çalışma ortamlarına göre şiddet sağlık alanında 16 kat fazla yaşanıyor. Şiddete maruz kalan sağlık çalışanı oranı yüzde 45. Sağlık çalışanlarının yüzde 40’ı ise bunu özel bir durum kabul ederek şikayette bulunmuyor. Türkiye’de sağlık çalışanlarının şiddete uğrama riski yaklaşık olarak yüzde 60. ATO’nun 2010- 2011 şiddet raporundan alınan bu bilgiler arasında bir hekimin şu ifadesi ise dikkat çekiyor: “Başta kendi bakanlığımız tarafından olmak üzere bize yöneltilen şiddet, hastaların şiddet davranışını tetikliyor.”
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI KONGRESİ YAPILACAK
Sağlık çalışanlarının karşı karşıya oldukları bütün bu sorunlar ve riskler, “Sağlık Çalışanlarının Sağlığı 3. Ulusal Kongresi”nde masaya yatırılacak. Kongre 18- 20 Kasım tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nda yapılacak olan kongrenin düzenleyicileri arasında Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Petrol İş, Dev-Sağlık İş var.
Sağlık örgütleri, kongreyi sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin uzatılması, performans ve döner sermaye gibi esnek ücretlendirme uygulaması ve işsizliğin artması gibi kapitalist uygulamaların sonuçlarına karşı, “sağlık sektöründe ücret, emek, sermaye ve kar” temasıyla düzenliyor. (Ankara/EVRENSEL)
--------------------------------------------------------------------------------
‘İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARI ARTTI’
TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Özlem Azap, 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’de emekçilere dönük saldırıların sağlık emekçilerini de olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Kamuya ait olan sağlık kurumlarının daha sonra özel sektöre devredildiğini kaydeden Azap, özel sektör ile rekabetin, düşük ücretle, güvencesiz koşullarla çalışmanın yaygınlaştığını vurguladı. Çalışma koşullarının kötüleşmesi ve ağırlaşması sebebiyle yaşanan iş kazalarının ve meslek hastalıklarının arttığını belirten Azap, yaşananların hem sağlık çalışanları ile paylaşılması hem de kamuoyu tarafından görünür olmasını hedeflediklerini ve kongreyi de bu yüzden düzenlediklerini dile getirdi.
--------------------------------------------------------------------------------
‘SAĞLIKÇILARIN SAĞLIĞI KAYIT ALTINA ALINMIYOR’
Doç. Dr. Özlem Özkan: Dünyanın her yerinde sağlık reformları, sağlığın ticarileşmesine ve sağlık çalışanlarının çalışma şekillerinin yapısal bir değişimine yol açtı. Genel olarak şiddet ise sağlık çalışanlarına hastalar tarafından uygulanan şiddet olarak gösteriliyor, ama esas olarak varolan iktidarın emek gücüne yaptığı şiddettir. Bunun doğal bir sonucu da hastaların hekime saldırmasıdır. Bu, sağlıkta piyasalaşmanın beklenen bir sonucudur. Biz sağlıkçılar şiddeti bir iş kazası olarak yorumluyoruz. Fakat şu anda şiddet ile ilgili bir mevzuat yoktur.
Depresyonlar da son zamanlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Hekim intiharları oldukça arttı. Medyada bunlar da çoğu kez sosyal nedenlerle açıklanıyor ama bu, çalışma koşullarının yarattığı bir intihardır. Hükümetin sağlıkçıların hastalıklarını ve şiddeti, intiharları kayıt altına alan bir sistemi yok. Bu çok önemli bir sorun.
Hilal Yağız / Evrensel.net
Hastaneler sağlık çalışanları için sağlık açısından önemli riskler taşıyor
Türkiye’de sağlık alanında önemli dönüşümler yaşanıyor. AKP hükümetinin KHK’lar ile ülkeyi yönetmesinin en büyük sancısı sağlık alanında hissedilecek.
Bu haber toplam 5730 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Sağlık Bakanı Koca, gazetecilerin sorularını yanıtladı:"Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Kovid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye'nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız"
TEB'den internet sitelerine ürün temini ve satışı hakkında yazıTürk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından TEB'den internet sitelerine ürün temini ve satışı hakkında yazı yayımlandı.
Suriyelilerin sağlık haritası iç açıcı değilÜlkelerindeki iç savaştan kaçarak Ankara'ya yerleşen Suriyelilerin ilaç, muayene, teşhis ve tedaviyi içeren sağlık haritası hazırlandı. Rapora göre en büyük sıkıntı ilaçta...
25 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete haberleri (Resmi Gazete'de bugün)Bugün 25 Şubat 2015 Çarşamba Resmi Gazete'de bugün hangi haberler var, 25 Şubat 2015 Resmi Gazete atama kararları, Resmi Gazete Yönetmelikler, Resmi Gazete Tebliğler, Resmi Gazete üniversitelerin öğretim görevlisi alım ilanları
- 11:43 - Medipol'den yüz germe operasyonlarında yeni nesil tekniklere dair öneriler
- 11:29 - HIV/AIDS'e yönelik Gönüllü Test Merkezlerinin sayısı 10'a ulaşıyor
- 11:13 - Hayalleri yarım kalmayan ampute voleybolcu ay-yıldızlı formayla ter döküyor
- 11:08 - Antik dönemin tıp okulu Asklepion, sağlık misyonunu koruyor
- 10:53 - Fethi Sekin Şehir Hastanesinde "Suda Doğum Ünitesi" hizmete açıldı
- 10:53 - Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, hasta çocukları hediyelerle sevindirdi
- 10:33 - Edirne'den kısa kısa
- 23:38 - MIKTA ülkelerinden kimyasal silahlar konusunda yapay zekanın güvenli kullanımı vurgusu
- 19:38 - TİKA ile Türk Kızılay arasında "İşbirliği Mutabakat Zaptı" imzalandı
- 18:43 - İranlı Bakan'a göre hava kirliliği nedeniyle ülkede her yıl yaklaşık 40 bin kişi ölüyor
- 18:33 - Artvin'de rahatsızlanan yaşlı adam, ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 18:13 - AK Parti, devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu
- 17:58 - Samsun'da "Çocuk Hakları Bağlamında Çocuk İşçiliği Sempozyumu" düzenlendi
- 19:48 - Sudan'daki kolera salgınında vaka sayısı 43 bini geçti
- 19:28 - Sakarya'da engelli bireyler kariyer ve istihdam gününde buluştu
- 19:08 - DSÖ: Lübnan'da İsrail saldırılarından dolayı Ekim 2023'ten bu yana 241 sağlık çalışanı öldü
- 18:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail saldırılarında 3 bin 961 kişi öldü
- 17:53 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Müslüman Sağlık Toplulukları 9. Kongresi'nde konuştu:
- 17:03 - Boyabat'ta trafikte fermuar sistemiyle yaşama yol verilmesi uygulaması yapıldı
- 16:43 - DSÖ, Gazze'den 17 hastanın daha tahliyesinin gerçekleştiğini bildirdi
- 15:33 - Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo çok sayıda panele ev sahipliği yapıyor
- 15:18 - Erzurum'daki sağlık ekipleri kışın hastalara "Hızır gibi" yetişmek için hazır
- 14:23 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi Komisyonda
- 14:23 - İsrail'in Gazze'de ambulansı vurduğu saldırıda sağlık görevlisi ile basın mensubu yaralandı
- 13:43 - Seydişehir Devlet Hastanesi'nde uzaktan sağlık hizmeti başladı
- 13:33 - Medipol Hastanesi'nden yabancı hekimlere canlı operasyonla damar açma eğitimi
- 12:53 - Medipol'den uluslararası kalp sağlığı eğitimleri
- 12:43 - Tokat'ta okullarda genel hijyen taraması tamamlandı
- 12:33 - Türkiye'nin ilk "kilo yönetim parkı" açılacak
- 12:13 - DSÖ'ye göre dünyada 7 gençten 1'i ruh sağlığı sorunu yaşıyor
- 12:08 - Yanlış teşhisle rahmini aldırmak üzere olan hasta apandisit ameliyatıyla sağlığına kavuştu
- 11:58 - Medicana Ataşehir Hastanesinden yaşlılığa karşı cilt sağlığını koruma önerileri
- 11:48 - Depremzede çocuklar oyun terapisiyle rehabilite ediliyor
- 11:48 - Kalbindeki 4 santimlik delik kapatılan Mehmetçik sağlığına kavuştu
- 11:23 - Sağlık Bakanlığına bağlı HPV Bölge Laboratuvarı sayısı 12'ye çıkarılacak
- 11:08 - Afyonkarahisar'da emekli mühendis erken tanıyla kanseri yendi
- 11:08 - Batı Balkanlar'da kış aylarının korkulu rüyası: "Hava kirliliği"
- 11:03 - Eskişehir'de "Uluslararası ve Ulusal Hemşirelikte Liderlik Kongresi" başladı
- 11:03 - Tıp ve mühendislik öğrencisi iki kardeşin projesiyle dijital kadavra üretiliyor
- 10:58 - "Yenidoğan çetesi" davasında tutuksuz sanıklar savunma yapıyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim