Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında yapılan 'Kan ve Kan Bileşenlerinin Temini' protokolü kapsamında hastaneler bundan böyle hasta yakınından kan istemeyecek.
İhtiyaç duyulan kanlar öncelikle Kızılay'dan temin edilecek, ancak Kızılay'da olmayan kanlar hasta yakınından istenilebilecek. Uygulamayla Kızılay'ın da kan stoklarını imha etmesinin önüne geçilecek. Konuyla ilgili bir genelge yayımlayan Sağlık Bakanlığı, uyarılara uymayan hastane başhekimleri hakkında idari sokuşturma açılacağını duyurdu.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun imzalı yayımlanan genelgede, 5624 sayılı Kan ve Kan Ürünleri Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan yönetmelikte, kan birimlerinin yeni yapılanmasında bölge kan merkezlerinin Türk Kızılayı tarafından kurulacağı, tüm yataklı tedavi kurumları transfüzyon merkezi olarak çalışacaklarının belirtildiği hatırlatıldı. Hastanelerin anılan mevzuata ve Kızılay ile
yapılan 'Kan ve Kan Bileşenlerinin Temini' protokolünün gereğini yerine getirerek ihtiyaçları olan kanı öncelikle Kızılay'dan temin etmeleri gerektiğinin kaydedildiği genelgede şöyle denildi:
"Türk Kızılayı'nın Bakanlığımıza yaptığı geri bildirimde, gönüllülük esasına göre toplanmış kanların yeterli miktarda kullanılmadığı, hastanelerce replasman kan alımına devam edildiğinden Kızılay kan stoklarının imha edildiği belirtilmektedir. Mevzuat hükümleri, 'Güvenli Kan Temini Projesi' kapsamında Kızılay ile yapılan protokol ve Bakanlığımızca yayımlanan genelge hükümleri doğrultusunda; kanın doğrudan hasta yakınından talep edilmemesi gerekmektedir. Ancak ilgili Kızılay kan biriminden, ihtiyaç bulunan kanın temin edilememesi durumunda hastane kan merkezleri kan alabileceklerdir. Kızılay'dan temin edilemeyen kanlarla ilgili gerekçeler Bakanlığımıza bildirilecektir. Konu ile ilgili tedbirlerin acilen alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması, aksine hareket eden hastane baştabipleri ve kan merkezi sorumluları hakkında idari işlem başlatılacaktır."
Memurlar.net