• BIST 9738.13
  • Altın 2945.307
  • Dolar 34.6343
  • Euro 36.3565
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Hastanede 'kara liste'ye soruşturma açıldı

Hastanede 'kara liste'ye soruşturma açıldı
Sağlık Bakanlığı, fazladan ödediği bin lirayı geri alan böbrek hastası Serpil Çanakçı’ya randevu vermeyen hastane hakkında soruşturma başlattı.

Sağlık Bakanlığı, fazladan ödediği bin lirayı geri alan böbrek hastası Serpil Çanakçı’ya randevu vermeyen hastane hakkında soruşturma başlattı. Suçun tespit edilmesi halinde kapatma dahil binlerce liralık cezalar uygulanabilir.

Sağlık Bakanlığı, bazı özel hastanelerde haklarını aradıkları için randevu verilmeyerek ‘kara liste’ye alındığı iddia edilen hastaların mağduriyetini önlemek için harekete geçti. Söz konusu hastanelerle ilgili inceleme başlatan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, ilgili hastaneden savunma istedi. Hastanenin savunmaya kısa sürede cevap vermesi gerekiyor. Suçun tespiti halinde kapatma dahil farklı cezalar hayata geçirilebilecek.

Diğer yandan Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) göre, mevzuata uygun olmasına rağmen hastaya bakmayan özel sağlık kuruluşuna 10 bin lira para cezası kesilmesi gerekiyor. Zaman'ın 11 Ağustos tarihinde gündeme getirdiği ‘Hakkını arayan hastaya ‘kara liste’ cezası’ haberi ile ilgili İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü inceleme başlattı. SGK’nın belirlediği fark ücretini az bularak fazla para tahsil eden bazı özel hastaneler, hakkını arayan vatandaşı ‘kara liste’ye kaydediyor ve randevu almasını engelliyordu. Özellikle Türkiye’deki büyük bir hastane grubu, kendisine sorun çıkaran hastalara Türkiye genelindeki 20’ye yakın hastanesinde randevu vermiyordu. Hastane grubuna bağlı bir birime, fazladan ödediği bin lirayı geri alan böbrek hastası Serpil Çanakçı da aylardır kontrol için randevu alamamıştı. Çanakçı’ya, ‘randevular dolu, bilgisayar dondu, teknik servisle görüşüyoruz’ gerekçesiyle randevu verilmiyordu. Aynı dakikalarda farklı bir hasta aradığında hastanenin aynı bölümünden randevu alabiliyordu. Hasta dernekleri de bazı hastanelerin bunu vatandaşın hakkını aramasını engellemek için kullandığını belirtiyor.‘Randevu vermiyorum’ demenin cezası 10 bin lira. Diğer yandan SGK hükümlerine göre özel hastaneler, doğrudan veya sevk edilmek suretiyle başvuran hastayı mevzuat doğrultusunda kabul etmek zorunda. Hastane yetkilisinin, hastayı reddetme sebebini de imzasıyla yazılı olarak bildirmesi gerekiyor. Ayrıca hasta da bizzat şikâyetçi olabiliyor. Eğer hastane kusurlu bulunursa her bir fiil için 10 bin lira ceza uygulanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4961 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim