İstanbul'da yaşayan ve şimdi 16 yaşında olan Özgür Duran'a henüz 6 aylıkken epilepsi tanısı konuldu. Özgür bir günde ortalama 40 nöbet geçiriyordu. Beyin pili ilk kez onda denendi. 9 yıl önce Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde takılan beyin pili sonrası nöbetleri neredeyse tamamen durdu. Artık sadece geceleri uyurken kriz geçiren Duran, dengesini kaybetmeden yürümeye başladı.
Bataryası bitti
Aradan geçen sürede doktorlar, bataryası biten pilin değişmesi gerektiğini söyledi. Aile operasyonu yapan hastaneye başvurdu ama "Ameliyatı biz yapamayız" yanıtını aldı. Diğer üniversite ve devlet hastaneleri de benzer yanıtlar verdi. Kamu hastanelerinin ameliyatı yapamama gerekçesi, medikal malzeme eksikliğiydi. Aile bunun üzerine özel hastanelere başvurdu. İstanbul'daki özel bir hastane de ameliyat için 85 bin liralık fatura çıkarıldı. Ailenin buna maddi gücü yetmediği için pilin değiştirilmesi ertelendi. Yaşadıklarını Milliyet'le paylaşan baba Ömer Duran, "Operasyonu, üniversite ve devlet hastanelerinin medikal firmalardan malzeme temininde sıkıntı yaşadığı için yapmadığını öğrendik. Yönlendirildiğimiz hastanedeki fiyat bir anda bulunamaz. Devletin bu durumu çözmeli. Bizden pil parasının 2 katından fazlası isteniyor. 35 bin liralık pili ise devlet karşılıyor. Yardımla ameliyat yapmak istemiyorum. Yardımı devlet yapmalı. Yaşadıklarımdan şunu anlıyorum, paran varsa yaşarsın" dedi.
Yeniden nöbet geçirir endişesi
Kızı Özgür'ün beyin pili kullanmaması halinde yeniden gündüzleri epilepsi nöbetleri yaşamasından korkan baba Ömer Duran, "Böyle bir şey olursa kızımın özgüveni kaybolacak, dengesiz yürüyecek, duygu durumu bozulacak. Sayamadığım, aklıma getirmek istemediğim başka bir sürü dert daha. Hastanelerde gerekli medikal malzeme neden bulunmaz?" diye konuştu.
'Sağlık sisteminde işletme mantığı'
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Büyük bir ihtimalle ihale yapılmadığından ameliyat için gerekli malzemeler alınmamıştır. Yoksa bu ameliyat için gerekli koşullar hastanelerde mevcut. Ama malzeme lazım. Genel olarak malzeme alımında sıkıntı var. İhalelerde geri ödeme sıkıntısı olduğundan, bu sorunlar yaşanıyor. Bu durumun diğer bir nedeni de kurun yükselmesi, çünkü ürünlerin çoğu ithal. Özünde sağlık sistemine işletme mantığıyla bakıldığı için bu sorunlar yaşanıyor."
Çiğdem Yılmaz