Yatan hastaların ilaç ve medikal ihtiyaçlarını yalnızca hastane eczanesinin karşılayacağı bir sistem getiren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), bugünden itibaren uygulamaya konuluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) birkaç ay önce hazırlıkların tamamlanmadığı gerekçesiyle yılbaşına ertelediği uygulama için, bu kez de gereken tedbirlerin alınmadığı belirtiliyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Altan Ayaz, hastane eczanelerinde çalışan personel, ilaç stoğu ve anlık ihtiyaçların teminine yönelik endişeleri olduğunu söyledi. Ayaz, "Uygulama ekim ayında başlayacaktı ama kamu hazırlıklı değil diye ertelendi. Ancak aradan geçen zamanda kamuyu koordine edecek olan Sağlık Bakanlığı yine hazırlık yapmadı" dedi. Serbest eczaneler de rekabet güçlerinin korunması için hastane eczanelerinde "hastane ambalajlı ürün" verilmesini talep ederken, ilaç firmalarına ise kamunun bu yönde bir talebi ulaşmış değil.
Hiç bir hazırlık yok
Referans'ın sorularını yanıtlayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, uygulamayla kamuda tasarruf için hastane ambalajlı ürünlerin verilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Saydan, "Örneğin bir ağrı kesicinin 10 ampullük eczane ambalajındaki 1 ampulü yaklaşık 50 kuruşken, 50 ampullük hastane eczanesi ambalajında bu rakam 28 kuruş" dedi. Hastane ambalajı sayesinde devletin yüzde 60'a varan oranda kazanç sağlayacağını vurgulayan Saydan, bu tip ambalajların, kullanılmayan ilacın ambalajda kalmasını önlediğini de söyledi. Saydan, "Ancak şu ana kadar bu yönde hiçbir hazırlık omadığına göre hastane eczanalerinde, eczanelerimizde satılan ambalajlarda ilaç verilmesi düşünülüyor. Benim ilacımı alıp 50 kuruşa verecekse bu bana haksız rekabet. Bu bizim mesleğimizi ve kanuni hakkımızı yok saymaktır" dedi.
Saydan, hastane eczanelerinin kamuya uyguladığı iskontonun yüzde 3,5 ve bu eczanelere kamunun geri ödeme süresinin de 15 gün olduğunu belirtirken, serbest eczanelerde ise kamu indiriminin yüzde 4,5 ve geri ödeme süresinin ise 90 gün olduğuna dikkat çekti. Saydan, "Haksız rekabet bu noktada da devam edecek. Önce hastaneye gerekli ürünlere ağırlık verilebilir, geçiş süreciyle böyle bir uygulamaya gidilebilirdi" dedi. Novartis firması yetkililerinden alınan bilgiye göre ise firmanın uzun yıllardan beri ruhsatlı olan ve satışı devam eden 2 adet hastane ambalajlı ürünü bulunuyor. Yetkililer, diğer ürünlerinin hastane ambalajlı olmaları yönünde ise kamudan henüz bir talep gelmediğini kaydetti.
Saklama sorun olur
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de, uygulamaya konacak düzenlemede tek sıkıntının hastane yöneticilerinin ihtiyacı kadar ilacı alıp bu ilaçları uygun biçimde saklayıp saklayamayacağı noktasında yaşanabileceğine işaret etti. Kahveci, "Doğru yönetilirse hasta için de toptan alım açısından daha ucuza mal edileceği için kamu ekonomisi için de iyi olur" dedi.
Hastanede yatarak tedavi gören hastaların ihtiyaç duyduğu ilaçlar bugüne kadar hastane eczanesinde bulunmuyorsa reçete karşılığı sözleşmeli eczanelerden hasta veya yakınları tarafından temin ediliyordu. Yeni uygulamada ise yatarak tedavilerde ilaçlar hastalar tarafından değil hastane tarafından temin edilecek. Tıbbi malzemelerde de aynı uygulama geçerli olacak.