Günümüzde yaşam süresinin uzaması, tıbbi girişimlerdeki gelişmeler, organ nakli ve seyahatlerin artması erişkinlerin aşılanmasını önemli hale getiriyor. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, 21-28 Nisan Dünya Bağışıklık Haftası’nda erişkinlerde aşılanmanın önemine dikkat çekti.
Erişkin aşılarının tıpkı çocukluktaki gibi gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Salih Türkoğlu, “Aşı olmaya karar veren bir erişkinin çocukluk aşı karnesi bulunmuyorsa tüm aşıları tekrarlamak için bir değerlendirme yapılması gerekiyor. Karnesi olanların ise difteri, tetanoz, boğmaca ve kızamık aşılarını tekrar etmesi uygun” dedi.
Türkiye’de, Sosyal Güvenlik Kurumu erişkinlerde şimdilik sadece grip, risk gruplarında pnömokok (zatürre) ve Hepatit B aşısını karşılıyor. Bütün aşılarda anaflaksi denilen alerjik şok olasılığı bulunuyor. Bu nedenle aşıların bir sağlık kurumunda yaptırılması öneriliyor.
HANGİ AŞI, NE ZAMAN YAPILMALI?
Hastalıklardan korunmanın en ucuz yolunun doğru aşılama olduğunu belirten Prof. Türkoğlu, hangi aşının ne zaman yapılması gerektiğini şöyle anlattı:
Tetanoz: Toksoid türde olan bu aşı, erişkin daha önce aşılanmamışsa 0, 1. ve 12. ay şeklinde üç doz, eğer aşılanma öyküsü varsa 10 yılda bir tekrarlanarak uygulanıyor. Gebelerde 2. ve 3. trimesterda öneriliyor. Travmalarda ise öykü dikkate alınmadan bir dozun mutlaka uygulanması gerekiyor.
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak: Canlı tipteki bu aşı, kişi bağışık değilse 28 gün arayla iki doz olarak uygulanıyor. Kızamıkçık (rubella) doğurganlık yaşındaki kadınlarda bağışıklık yoksa öneriliyor. Bu kadınların aşı yapıldıktan sonra bir ay hamile kalmamaları gerekiyor. Virüse temas durumunda 72 saat içinde kızamık aşısı, immünoglobulin altı gün içinde uygulanabiliyor.
Grip: 65 yaş üzerindekiler, sık seyahat edenler, sağlık sektöründe çalışanlar, kalp, astım, diyabet, akciğer, AIDS, böbrek hastalığı olanlar, kanser tedavisi görmüş olanlar, kalabalık ortamda çalışanların grip aşısı olması öneriliyor. Aşının, grip salgını başlamadan önce, eylül ve ekim aylarında yapılması uygun olmakla birlikte, tüm kış boyunca, aşısız kişilerin aşılanması mümkün. Gebeliğinin ikinci ve üçüncü ayında olan kadınlar da grip aşısı yaptırabilir. Gribe neden olan virüsler her sene değiştiği için her yıl yeniden aşı yapılması gerekiyor.
Pnömokok: Etkinliği yüzde 60-64 oranında olan bu aşıyı astım dahil kronik akciğer hastalığı olanların, kronik kalp hastalarının, diyabetiklerin, kronik karaciğer hastalarının, böbrek yetersizliği olanların, dalak disfonksiyonu bulunanların ve HIV pozitif hastaların olması öneriliyor.
Hepatit A: Kronik karaciğer hastalığı olanlar, homoseksüel ilişkisi olan erkekler, laboratuvar çalışanları, Hepatit A’nın endemik olduğu bölgelere seyahat edenler başta olmak üzere, Hepatit A geçirmemiş tüm erişkinlerin aşılanması gerekiyor. 0, 6. ve 12. ayda üç doz olarak uygulanan aşı hamilelikte önerilmemekle beraber, emzirme döneminde uygulanabiliyor.
Hepatit B: Böbrek yetersizliği olanlarda, cinsel yolla bulaşan hastalık riski bulunanlarda, HIV pozitiflerde, kronik karaciğer hastalarında, sağlık çalışanlarında, Hepatit B’nin endemik olduğu yerlere seyahat edenlerde ve Türkiye’deki tüm erişkinlerde öneriliyor. Yüzde 80-95 oranında koruyuculuğu olan Hepatit B aşısının 0, 1. ve 6. ayda yapılması gerekiyor.
Suçiçeği: Bağışık olmayan tüm erişkinler 4-8 hafta arayla iki doz suçiçeği aşısı olabiliyor. Özellikle yüksek riskli hastalarla yakın temasta olanlar, bulaştırma riski yüksek olanlar (öğretmenler, çocuk bakıcıları, öğrenciler, askerler, doğurganlık yaşındaki kadınlar, sık seyahat edenler) aşılanıyor. Aşı, bir ay arayla iki doz uygulanıyor. Aşıdan sonra bir ay içinde döküntü görülebiliyor.
Meningokok: Bağışıklık yetersizliği olanların yanı sıra yurtta kalan öğrencilerin ve askerlerin, Sahra altı Afrika ve Suudi Arabistan gibi endemik bölgelere seyahat eden yolcuların aşılanması gerekiyor.
Kuduz: Mesleki riski olan veterinerlerin, kuduz laboratuvarı çalışanlarının ve endemik bölgeye seyahat edenlerin mutlaka kuduz aşısı olmaları gerekiyor. Temas sonrası profilaksi 0, 3., 7., 14. ve 28. günlerde toplam beş doz şeklinde uygulanıyor. 10 günlük gözlem sonrası hayvanda kuduz gelişmezse aşılama kesilebiliyor.
HPV: 26 yaş altı tüm kadınlara, serviks kanserlerinin önlenmesi için uygulanıyor. Genital siğil, anormal PAP yayma veya HPV DNA pozitifliği aşıdaki HPV tipleriyle geçirilmiş enfeksiyon kanıtı olmuyor. Bu nedenle aşı her durumda öneriliyor.
Haemophilus Influenzae Tip B (Hib): Orak hücreli anemi, lösemi, HIV pozitif ve splenektomize hastalarda (11) uygulanması öneriliyor.
Hastalıktan korunmanın en ucuz yolu
Güçlü bir bağışıklık için yetişkinlerin de tıpkı çocuklar gibi aşılanması gerekiyor. Bütün aşılarda anaflaksi, yani alerjik şok olasılığı bulunduğundan aşı, sağlık kurumunda yaptırılmalı.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3490 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 18:38 - Sudan'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 1000'i aştı
- 19:38 - UNRWA Komiseri Lazzarini'den Gazze'deki açlık ve kıtlığın önlenmesi için "siyasi irade" vurgusu
- 18:48 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında iki sağlık görevlisi daha hayatını kaybetti
- 18:08 - Muğla'da, geleneksel Hint tıbbı Ayurveda'nın meraklılarının buluştuğu AYURFEST gerçekleştirildi
- 17:48 - Samsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" başladı
- 17:03 - Fas'ta doktorlar zam talebiyle üç gün grev yapma kararı aldı
- 15:23 - Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisi
- 15:13 - İstanbul Dişhekimleri Odasınca Hataylı 10 bin öğrenciye sağlık taraması yapılacak
- 15:03 - Antalya'da 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi yapıldı
- 15:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması sürüyor
- 14:33 - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bildirici'den ağız ve diş sağlığına ilişkin açıklama
- 13:58 - Espiye Devlet Hastanesi'nde tatbikat gerçekleştirildi
- 13:53 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kan bağışı etkinliği düzenlendi
- 12:58 - Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyor
- 12:53 - Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
- 12:43 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6'sı sağlık çalışanı 15 kişi öldü
- 12:33 - Mardin'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 12:08 - "Yenidoğan çetesi" davasında 47 sanığın yargılanmasına başlandı
- 11:33 - Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti
- 11:08 - İŞ'İN ÖTESİ - Sokakları yeni güne hazırlıyorlar
- 09:43 - Kalp krizi artık 20'li yaşlarda da görülebiliyor
- 04:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu için taziye mesajı
- 23:53 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 2 sağlık çalışanı öldü
- 18:13 - Gazze'de ağrı kesicinin dahi bulunmadığı Kemal Advan Hastanesi'nde yaralılar ölümü bekliyor
- 17:53 - İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden 13 yaşındaki çocuğun HIV virüsü nedeniyle ölmesine ilişkin açıklama:
- 17:38 - Sağlık çalışanları, Gazze'ye "tıbbi koridor" açılması talebiyle yürüdü
- 17:23 - Bingöl'de trafik kazasında yaşamını yitiren gencin organları 4 kişiye umut oldu
- 16:03 - Tekirdağ'da hemşire evinde ölü bulundu
- 15:48 - AstraZeneca'dan "Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın" projesine destek
- 15:43 - Türk Eczacılar Birliği'nden sağlık ürünlerinin eczane dışında satılmasına ilişkin açıklama:
- 15:33 - Tayfur Havutçu'nun sağlık durumu
- 15:18 - Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail 2 sağlık görevlisini doğrudan hedef alarak öldürdü
- 15:03 - DSÖ, İsrail ordusunun Lübnan'da sivil savunma merkezine yaptığı saldırıyı kınadı
- 14:33 - Türk Kızılay'dan kan bağışı ve HIV iddialarına ilişkin açıklama:
- 13:33 - Küresel sağlık liderleri "antimikrobiyal dirence" karşı Suudi Arabistan'da bir araya geliyor
- 12:53 - Hakkari'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 11:58 - Hindistan'da hastanede çıkan yangında 10 bebek öldü
- 11:48 - Atatürk Üniversitesi'nde "Nanoteknoloji, Nanotıp ve Omiks" konferansı
- 11:38 - Ordu'da öğretmen çiftin prematüre ikizleri 16. ayına girdi
- 11:38 - 620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim