Tuzak Sendromu' olarak adlandırılan bu benzerlik, çoğu zaman doğru tanı konulmasını güçleştiriyor.Bunun sonucunda da çok ciddi hastalıkları maskeleyebiliyorlar.
"Küçük detaylar atlanmamalı!"
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Nafiz Karagözoğlu bizlere tuzak kuran hastalıklarla ilgili bilgiler verdi.Dr.Karagözoğlu ‘‘Pek çok hastalık ortak belirtilerle birbirini taklit edebiliyor. Dolayısıyla bu tür yakınmalarla başvuran hastaların öyküsünün alınması, genel muayenesinin yapılması ve teknik olanakların sonuna kadar kullanılması gerekiyor.Çünkü çoğu zaman hastalık küçük detaylarla yakalanıyor. Aksi halde yanlış konulan teşhis nedeniyle hastalık ilerleyebilir ve tedavisi zor bir noktaya gelebilir.’’diye belirtti.Ve işte o tuzak hastalıklar;
İDRAR YOLU İLTİHABI MI? ŞEKER Mİ?
Ortak belirtileri: Sık idrara gitme, tekrarlayan idrar yolu iltihapları.
Ayırıcı tanı nasıl konuyor? İdrar yolu ile ilgili şikayetler günlük hayatta sık görülen durumlardır. Özellikle kadınlarda idrar yolunun kısa olması, sık idrar yolu iltihaplarına yatkınlık oluşturabilir. Kanıksanan şikayetler ciddi hastalıklara neden olabilir. Diabetes Mellitus'ta (Şeker Hastalığı) ilk şikayet sık sık idrara gitme, sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme olabilir. Doktor başvurusu ertelenirse tuzak durumlar ortaya çıkabilir. Kan şekeri tespiti, şeker yükleme testi, son üç aylık kan şeker düzeyinin ölçümü, Tam idrar tahlili, gereğinde idrar kültürü, gereğinde Ultrasonografik tetkikler ile ayırıcı tanı tamamlanır.
BEL FITIĞI MI ? MULTIPL MYELOM MU?
Ortak belirtileri: Sırt ve bel omurları ağrıları.
Ayırıcı tanı nasıl konuyor? Öncelikle doktora başvurmak çok önemli. “Multıpl Myelom” bir çeşit kan kanseridir. Bel ağrısı şikayeti bazen hastalığın ilk şikayeti olabilir. Omur fıtıkları da, ağrı şikayeti ile kendilerini belli ederler. Bel, boyun, sırt omurlarının fıtıkları günlük hayatta sık karşılaşılan hastalıklardır. Bu nedenle bel, boyun, sırt ağrıları “Fıtıktır canım, başka bir şey değil” denilerek önemsenmezler. Bu tuzak bir durumdur. Önemsenmeyen ağrı “Multıpl Myelom” hastalığının ağrısı olabilir. Öncelikle ağrıları olanlar doktora başvurmalı. Temel tetkikler, Röntgen filmleri, Kan sayımı, Sedimentasyon, Protein Elektroforezi ve gerekirse doktorun isteyeceği farklı tetkiklerle tanı konulabilir.
HEMOROİD Mİ ? KOLON KANSERİ Mİ?
Ortak belirtileri neler ? Kanlı dışkılama, ağrı, kabızlık.
Ayırıcı tanı nasıl konuluyor ? Hemoroid, makat bölgesindeki damarların genişlemesi yani varisidir. Toplumumuzda sık rastlanılan bir hastalıktır. Günlük hayatta, pratik bilgi olarak insanlar birbirinin şikayetini dinleyip “Hemoroid” ya da “Basur” tanısı koyabilirler. Dışkılama dönemi ile ilgili ağrılar, kabızlık, dışkıda kan-kanlı dışkılama şeklinde ifadelerle tanımlanırlar. Kolon kanseri de benzer şikayetlerle kendini gösterebilir. Bu tuzak bir durumdur. Kolon Endoskopisi en önemli ayırıcı tanıdır. Endoskopi sırasında gerek olursa alınacak biopsi kanserin ayrıntılı tanısının konmasına da yardımcıdır. Bununla beraber muayene bulguları, farklı kan testleri ve görüntüleme yöntemleri ile de tanı tamamlanır. Şikayetiniz varsa tanıyı doktor koysun. Yoksa tuzağa düşebilirsiniz.
ASTIM MI? BRONŞİT Mİ?
Ortak belirtileri neler ? Nefes darlığı, öksürük, balgam.
Ayırıcı tanı nasıl konuluyor ? Sigara içiminin yaygın olduğu bir toplumuz. Buna bağlı gelişen şikayetler olan nefes darlığı, balgam, öksürük gibi şikayetler kanıksanmıştır. Bu şikayetlere karşı genel bir umursamazlık ortaya çıkabilir. Bu da ciddi tuzaklara neden olabilir. Tanıda gecikme tedavide gecikmeye neden olabilir. Ani başlangıç, genç yaşta başlama, burun ile ilgili şikayetler bulunması daha çok Astım tanısını destekler. Sigara içme, fazla miktarda balgam çıkarma ağırlıklı olarak Kronik Bronşit hastalığını düşündürür. Yapılan testlerde alt hava yollarının daralması Astımlı hastalarda düzelebilir özelliktedir. Kronik Bronşitte ise ilerleyici olarak alt hava yolları tıkanır. Geçmişe ait bilgiler, Başlangıç özellikleri, Muayene bulguları, Solunum testleri, alerji testleri ile ayırıcı tanı tamamlanır.
ÜLSER Mİ ? KALP KRİZİ Mİ?
Ortak belirtileri neler ? Karın ağrısı, terleme, fenalık hissi, bulantı.
Ayırıcı tanı nasıl konuluyor ? Özellikle yemek borusu- mide- barsak bölgesi iltihaplarında ya da yaralarında (ülser) Karın ağrısı terleme, fenalık hissi, bulantı şikayetleri olur. Bazen bunlar aniden başlayabilir. Özellikle kalbin alt bölgesini besleyen damarların tıkanması durumunda (kalbin alt bölge krizi-İnferior myokard infarktüsü) aynı şikayetler olabilir. Sindirim sistemine ait gibi durabilen bu şikayetler tuzak bir durum ortaya çıkarır. Önemsenmeyen, “birazdan geçer” gibi düşünülerek ihmal edilen şikayetler hayati bir riske neden olabilir. Bu nedenle ani başlayan, daha önce hiç yaşanmayan düzeyde huzursuzluk ve kaygı yaratan,genel durum bozukluğu yapabile karın ağrısı, terleme, fenalık hissi ve bulantınız başladıysa mutlaka doktorunuza başvurun. Muayene bulguları, EKG çekilmesi ve yapılabilecek bazı kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemleri ile ayırıcı tanı yapılır. Umursamazlık etmeyin hayati riskli bir tuzağa düşmeyin.
CROHN HASTALIĞI MI ? KALINBAĞIRSAK KANSERİ Mİ ?
Ortak belirtileri neler ? Sümüklü-kanlı dışkılama, kilo kaybı, yaygın ağrılar.
Ayırıcı tanı nasıl konuluyor ? Crohn hastalığı iltihabi bağırsak hastalığıdır. Yavaş gelişir. Kilo kaybı ve yaygın vücut -eklem ağrıları yapabilir. Kalınbağırsak kanseri de aynı şikayetlerle başlamış olabilir. Kolon Endoskopisi tanı koydurucudur. Endoskopi sırasında alınan biopsi tanı-tedavi-takipte karar verdiricidir. Şikayetler fark edildikten sonra Doktor muayenesinin geciktirilmesi risklidir. Tuzak bir durum ortaya çıkarır. Kansere ve İltihabi barsak hastalığına ait farklı kan testleri, ayırıcı tanıyı destekler.
Hastalıklar bize tuzak kuruyor!
Birbiriyle hiç ilgisi olmayan hastalıkların belirtileri aynı olabiliyor. Tuzak Sendromu' olarak adlandırılan bu benzerlik, çoğu zaman doğru tanı konulmasını güçleştiriyor...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 2663 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 19:55 - Yemek Kartları Derneği, SGK'nın yemek kartları genelgesini değerlendirdi
- 19:08 - Prostat ameliyatı geçiren Netanyahu taburcu edildi
- 16:28 - TÜRKPATENT Akademi Tanıtımı ve Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi İmza Töreni yapıldı
- 16:23 - Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine geçen yıl yaklaşık 4 milyon hasta girişi oldu
- 16:19 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/01
- 15:38 - Medicana'dan uyku rutininin önemine ilişkin değerlendirme
- 15:03 - KAYÜ'nün akreditasyon başarısı
- 13:53 - İsrail'in 454 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 45 bin 581'e yükseldi
- 13:23 - Özel gereksinimli öğrencilerle tatlı yaptılar
- 12:28 - AA, çatışmalardan kaçan Sudanlıların yaşam mücadelesi verdiği kampı havadan görüntüledi
- 11:58 - Medical Point Gaziantep Hastanesi uzman ekibini genişletmeye devam ediyor
- 11:23 - İTO'dan 2025'te yapay zekayı endüstriyel uygulamalara dönüştürme çağrısı
- 11:13 - Esenyurt Belediyesinden tüp bebek tedavisi gören kadınlara evde sağlık hizmeti
- 11:08 - DSÖ'den Suriye'de acilen sağlık hizmetine ihtiyaç duyan 15 milyondan fazla kişi için küresel yardım çağrısı
- 10:38 - Kalbi yeterince gelişmeyen prematüre bebek, Medipol'de uygulanan tedaviyle hayata tutundu
- 21:28 - Sağlık Bakanlığından, Gazze'deki Kemal Advan Hastanesinin müdürünün serbest bırakılması çağrısı:
- 20:48 - Bursa'da diş hekimini bıçaklayan kadın tutuklandı
- 19:58 - Batı Şeria'da Gazze'deki yaralılar için 3 binden fazla ünite kan bağışı toplandı
- 16:33 - Geçen yıl Amasya'da 112'ye gelen çağrıların yüzde 63'ü asılsız çıktı
- 12:43 - Kocaeli'de böcek ilacından zehirlenme şüphesiyle 2 kişi hastaneye kaldırıldı
- 11:08 - Soluk borusundaki delik nedeniyle 2,5 aydır konuşamayan hasta yapılan başarılı operasyonla şifa buldu
- 11:03 - Osmanlı dönemi tedavi yöntemlerinin anlatıldığı ödüllü müze yoğun ilgi görmeye devam ediyor
- 10:58 - Ardahan Valisi Çiçek, güvenlik güçlerinin ve sağlık personelinin yeni yılını kutladı
- 01:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, İstanbul'da yeni yılın ilk bebeğini ziyaret etti:
- 01:28 - Samsun'da hastanenin acil servisinde bıçaklı saldırıya uğrayan kişi yaralandı
- 21:53 - Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bazı poliklinikler mesai sonrası da hizmet verecek
- 21:43 - Sudan'da kolera salgınından ölenlerin sayısı 1316'ya yükseldi
- 21:28 - Tokat'ta sağlık personelini darbettikleri iddiasıyla 2 kişi tutuklandı
- 15:55 - Sosyal Güvenlik Kurumu Başvuru Fiyat Tarifesi hakkında duyuru-31.12.2024
- 21:13 - Erzincan Valisi Aydoğdu, otobüs kazasında yaralananları hastanede ziyaret etti
- 20:43 - Kızılhaç: Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere ve çevresine yönelik saldırılar sağlık sistemini yok etti
- 19:28 - Haaretz: İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki hastaneleri yıkması etnik temizliğin bir parçası
- 19:23 - Fransa İsrail'in Gazze'deki hastanelere yönelik saldırılarını kınadı
- 19:08 - Bingöl Üniversitesinin hayvan hastanesi ve modern arıcılık kompleksi doğal gaza kavuştu
- 18:43 - Özbek doktorlar 1300'den fazla Afgan'ı ücretsiz muayene etti
- 17:53 - BM Raportörü Albenese'den sağlık çalışanlarına "İsrail ile tüm bağların kesilmesi" çağrısı
- 16:48 - Uluslararası Af Örgütü: İsrail'in alıkoyduğu hastane müdürü Ebu Safiyye derhal serbest bırakmalı
- 15:06 - Sosyal Güvenlik Kurumu İle Resmi Kurumlar /Resmi Sağlık Kurumları Arasında Ismarlama Protez ve Ortez Teminine İlişkin Sözleşme hakkında duyuru-30.12.2024
- 14:48 - İsrail Başbakanı Netanyahu, başarılı geçen prostat ameliyatının ardından hastane sığınağına alındı
- 14:28 - Van'da yeni hastane yönlendirme işleyişiyle yoğunluk azalacak
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/01
- Yemek Kartları Derneği, SGK'nın yemek kartları genelgesini değerlendirdi
- DSÖ'den Suriye'de acilen sağlık hizmetine ihtiyaç duyan 15 milyondan fazla kişi için küresel yardım çağrısı
- Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine geçen yıl yaklaşık 4 milyon hasta girişi oldu
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim