Önemsemediğimiz, geçer diye düşündüğümüz ufak ama can sıkıcı rahatsızlıklar, bir hastalığın belirtisi olabiliyor. Peki nedir bu belirtiler? İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uz. Dr. Nafiz Karagözoğlu açıklıyor:
Ciltte ve göz aklarında sarılık
Hepatit A, B, C, D, E, F, G gibi çok çeşitli sarılık hastalığı yapan virüslerden olabilir. Ayrıca bazı genel hastalıklara neden olup beraberinde karaciğer tahribatına da neden olan virüslerden, bakteri cinsi mikroorganizmalardan, safra kanalında tıkanma yapacak taş tümör, apse gibi durumlardan, karaciğerinden ya da başka organlardan gelmiş tümörlerden ve pankreas tümörlerinden dolayı da meydana gelebilir.
Nefes darlığı
Hastanın alınan nefesle vücut ihtiyacı olan oksijen değişiminin yetersiz olması nedeniyle ortaya çıkan durumdur. Sıklıkla kronik akciğer hastalıkları, kalp yetersizliği, kalp kapak hastalıkları, akciğer enfeksiyonları, astım krizleri, akciğer tüberkülozu – tümörleri ve ağır kansızlık durumlarında görülür.
Balgamla ya da öksürükle ağızdan kan gelmesi
Sıklıkla akciğer tüberkülozu ve akciğer tümörlerinde gözlenir. Daha az olarak zatürree, bronşit gibi enfeksiyonlarda, yakıcı gaz ya da madde inhalasyonunda da görülebilir.
Göğüs ağrısı
Basit kas ağrısından, kalp krizine kadar geniş bir yelpaze çizer. Ayrıca akciğer enfeksiyonları, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları da göğüs ağrısı yapabilir.
Tansiyon düşüklüğü
Özellikle su ve tuz kaybına bağlı olarak gelişir. Ayrıca ağır kalp yetersizliği, akut kalp krizi, alerjik reaksiyonlarda, uzun süren ishal hallerinde de gözlenebilir.
Geçici bilinç kaybı ve bayılma
Kalp ritim bozuklukları, kana mikrop karışması, sara nöbetleri, kalp krizi, beyin ile ilgili hastalık durumlarında gelişebilir.
Dokularda aşırı sıvı birikimi (Ödem)
En sık kalp yetersizliğinde görülür. Aşırı tuz alımı, uzun süre ayakta kalma ve varislerde bacaklarda ödem yapabilir. Ayrıca tiroit bezi rahatsızlıkları da ödeme yol açabilir. Karaciğer bozukluğu ya da alım azlığına bağlı kanda protein düşmesi de bir ödem nedeni.
Tansiyon yükselmesi
Aşırı tuz alımı, ailesel yatkınlık, böbrek ve böbrek üstü bezi ve bazı hormonal bozukluklar tansiyonda yükselmeye yol açar.
Kabızlık
En sık görüleni ‘alışkanlığa bağlı' kabızlıktır. Ama bazı sistematik rahatsızlıklar, bağırsak sisteminde tıkanmaya yol açabilecek tümör, parazit, enfeksiyon durumları, kandaki sıvı ve elektrolit denge bozukluğu da kabızlık yapabilir.
İshal
Sıklıkla mikrobiktir ve kendiliğinden geçer, ancak bazı zehirlenme durumları, üre yüksekliği, bazı ilaçlar, parazitler ve sindirim sistemi tümörleri de uzayan ishale neden olabilir.
Ağız yolu ile ya da makatta görülen kanamalar
Ağız yoluyla olan kanama sıklıkla mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı kaynaklıdır. Makatta olan kanamaysa ince ve kalın bağırsak kaynaklı olup, kanın rengine göre kanama düzeyi tespit edilebilir. Ülserler, ağır gastritler, enfeksiyonlar ve sindirim sistemi tümörleri kanama nedeni.
Solukluk
Bu belirti en sık kansızlıkta gözlenir. Tansiyon düşüklüğü, vücutta fazla sıvı bulunması, çeşitli enfeksiyon hastalıklarında, ayrıca kronik organ yetersizliği ve özellikle dolaşımın yavaşladığı kalp yetersizliğinden de gözlenebilir.
Yutma Güçlüğü
Özellikle yemek borusu yanıkları ve tümörlerinde görülür.
Karın Ağrısı
Basit enterit, gastrit, mide bağırsak delinmesi gibi pek çok önemli sebebin dışında karın bölgesinde bulunan organların herhangi birindeki ufak bir rahatsızlık sebebiyle bile oluşabilir.
Karında şişlik
Şişkinlik varsa gaz birikimi, şişmanlık, asit dediğimiz karın zarlarında sıvı birikimi, hamilelik ve tümöral oluşumlarda ortaya çıkabilir.
Günlük çıkarılan idrar miktarının azalması
Sıvı alımı yetersizliği, böbrek yetersizliği, kalp yetersizliği, bazı ilaçlarla ve maddelerle zehirlenme gibi birçok sebepten oluşabilir.
Günlük çıkarılan idrar miktarının çok fazla olması
Başlıca nedenleri sıvı alımı fazlalığı, kontrolsüz şeker hastalığı, erken dönem böbrek yetersizliği, idrar söktürücü ilaç kullanımı.
İdrarın kanlı ve kırmızı renkte gelmesi
Böbrek ve idrar yolu taşları, enfeksiyonları, yaralanmaları, tümörleri ve nefrit denilen akut ya da kronik böbrek enfeksiyonlarında görülür.
Yan ağrıları
Özellikle böbrek taşı ve enfeksiyonu durumlarında şiddetli yan sırt ağrıları oluşur.
Kanama
Kendiliğinden ya da bir travma nedeniyle oluşan bir durum. Dokuda bütünlük bozulması ya da kanda pıhtılaşma faktörü eksikliğinden oluşabilir. Ayrıca kanda pıhtılaşma sağlayan trombosit eksikliği de kendiliğinden kanama neden olabilir.
Lenf bezlerinde şişme
Özellikle boyun bölgesi, koltuk altı ve kasık bölgesinde bezeler halinde oluşur. Basit bölgesel enfeksiyonlarla o bölgedeki romatizmal ve tümöral oluşumlarla lenfoma denilen lenf bezi kanserine bağlı olabilir.
Baş ağrısı
En sık görüleni stres ve yorgunluğa bağlı gerilim tipi baş ağrısı. Migren, sinüzit ve boyun kireçlenmeleri de sık rastlanan baş ağrısı sebebi. Ayrıca beyin zarı iltihabı, beyin iltihabı ve kafa içi organlardaki tümöral oluşumlar da gittikçe artan tarzda baş ağrısı yapar.
Morarma (Siyanoz)
Dolaşımda yeterli oksijen bulunmamasından ya da damar tıkanıklığı gibi durumlarda ilgili yerlere yeterince kan ulaşamamasından kaynaklanır ve en sık rastlanan nedenleri kronik bronşit, amfizem gibi akciğer hastalıkları, polisitemi denilen kan fazlalığı, kalp yetersizliği ve kalp kapak hastalıklarıdır.
Boyun ağrıması
Sıklıkla iç kulak rahatsızlıklarından olur. Boyun fıtığı, kireçlenmesi bazı ilaçlara veya enfeksiyonlara bağlı olarak da görülebilir.
Bilinç değişikliği
Z ve sıvı dengesinin bozulması, yüksek ateş, beyin ve beyin zarı enfeksiyonlarında ani bilinç değişiklikleri olabilir.
Adet görememe hali
Hamilelik, menopoz, hormonal bozukluklar, guatr, hormon etkili bazı ilaçların alımı, aşırı zayıflık, aşırı stres başlıca nedenleri.
Kadınlarda yüzün ve vücudun erkek tipi kıllanması
Böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, bazı hormon etkili ilaçların alımı beyine ya da yumurtalıklara bağlı hormon yetersizliklerinde görülür. Nadiren ailesel durumlarda da görülebilir.
Saç dökülmesi
Bölgesel ya da geneldir. En sık görülme nedeni stres. Özellikle kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi olması bazı hormonal rahatsızlıklardan dolayı olur.
Döküntüler
Cilt döküntüleri genellikle alerjik durumlarda ve kızamık, kızamıkçık, suçiçeği gibi döküntülü hastalıklarda görülür. Ayrıca kronik karaciğer rahatsızlıkları gibi durumlarda da özel cilt döküntüleri olabilir.
Ateş
Vücut ısısının artması (37,2 üzerine çıkması) ateş olarak değerlendirilir. En sıklıkla viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda gözlenir. Sıcağa ve güneşe uzun süre maruz kalmalarda, daha az olarak da karaciğer, akciğer, pankreas tümörlerinde ve bazı romatizmal hastalıklarda gözlenir.
Kilo Kaybı
Yeterli gıda alınmaması durumları, hipertiroidi denilen tiroit bezinin fazla çalışması, kronik enfeksiyonlar, kanserler, ciddi kalp yetersizliği, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, bazı parazitler hastalıklar, kilo kaybına yol açabilir.
Kilo Alımı
Tiroit bezinin az çalışması, böbrek üstü bezi rahatsızlıkları, bazı hormon bozuklukları ve fazla kalori alınımı kilo artışına yol açar.
Halsizlik
En sık rastlanan halsizlik nedeni; stres, yetersiz ve kalitesiz uyku. Ancak bu şartlar olmadan da bazı durumlarda birkaç günden fazla süren halsizlik görülebilir. Bu durumda, enfeksiyon, bazı madde ve ilaç kullanımı, kronik viral hastalıklar ve ek bulgular da değerlendirilerek tümöral oluşumlar araştırılabilir.
Öksürük
En sık rastlanan solunum sistemi bulgusu. Sigara ve diğer tahriş edici maddelere karşı üst solunum yolu ya da akciğer enfeksiyonlarına, akciğer ve solunum yolu tümörlerine, reflüye, kalp yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı ilaçların yan etkisi olarak ve astım gibi solunum zorluğu yapan durumlarda da oluşabilir.
(Hürriyet)
Hastalık habercisi 34 belirtiye dikkat!
Önemsemediğimiz, geçer diye düşündüğümüz ufak ama can sıkıcı rahatsızlıklar, bir hastalığın belirtisi olabiliyor. Peki nedir bu belirtiler? İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uz. Dr. Nafiz Karagözoğlu açıklıyor:
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2760 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 18:38 - Sudan'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 1000'i aştı
- 19:38 - UNRWA Komiseri Lazzarini'den Gazze'deki açlık ve kıtlığın önlenmesi için "siyasi irade" vurgusu
- 18:48 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında iki sağlık görevlisi daha hayatını kaybetti
- 18:08 - Muğla'da, geleneksel Hint tıbbı Ayurveda'nın meraklılarının buluştuğu AYURFEST gerçekleştirildi
- 17:48 - Samsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" başladı
- 17:03 - Fas'ta doktorlar zam talebiyle üç gün grev yapma kararı aldı
- 15:23 - Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisi
- 15:13 - İstanbul Dişhekimleri Odasınca Hataylı 10 bin öğrenciye sağlık taraması yapılacak
- 15:03 - Antalya'da 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi yapıldı
- 15:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması sürüyor
- 14:33 - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bildirici'den ağız ve diş sağlığına ilişkin açıklama
- 13:58 - Espiye Devlet Hastanesi'nde tatbikat gerçekleştirildi
- 13:53 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kan bağışı etkinliği düzenlendi
- 12:58 - Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyor
- 12:53 - Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
- 12:43 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6'sı sağlık çalışanı 15 kişi öldü
- 12:33 - Mardin'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 12:08 - "Yenidoğan çetesi" davasında 47 sanığın yargılanmasına başlandı
- 11:33 - Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti
- 11:08 - İŞ'İN ÖTESİ - Sokakları yeni güne hazırlıyorlar
- 09:43 - Kalp krizi artık 20'li yaşlarda da görülebiliyor
- 04:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu için taziye mesajı
- 23:53 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 2 sağlık çalışanı öldü
- 18:13 - Gazze'de ağrı kesicinin dahi bulunmadığı Kemal Advan Hastanesi'nde yaralılar ölümü bekliyor
- 17:53 - İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden 13 yaşındaki çocuğun HIV virüsü nedeniyle ölmesine ilişkin açıklama:
- 17:38 - Sağlık çalışanları, Gazze'ye "tıbbi koridor" açılması talebiyle yürüdü
- 17:23 - Bingöl'de trafik kazasında yaşamını yitiren gencin organları 4 kişiye umut oldu
- 16:03 - Tekirdağ'da hemşire evinde ölü bulundu
- 15:48 - AstraZeneca'dan "Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın" projesine destek
- 15:43 - Türk Eczacılar Birliği'nden sağlık ürünlerinin eczane dışında satılmasına ilişkin açıklama:
- 15:33 - Tayfur Havutçu'nun sağlık durumu
- 15:18 - Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail 2 sağlık görevlisini doğrudan hedef alarak öldürdü
- 15:03 - DSÖ, İsrail ordusunun Lübnan'da sivil savunma merkezine yaptığı saldırıyı kınadı
- 14:33 - Türk Kızılay'dan kan bağışı ve HIV iddialarına ilişkin açıklama:
- 13:33 - Küresel sağlık liderleri "antimikrobiyal dirence" karşı Suudi Arabistan'da bir araya geliyor
- 12:53 - Hakkari'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 11:58 - Hindistan'da hastanede çıkan yangında 10 bebek öldü
- 11:48 - Atatürk Üniversitesi'nde "Nanoteknoloji, Nanotıp ve Omiks" konferansı
- 11:38 - Ordu'da öğretmen çiftin prematüre ikizleri 16. ayına girdi
- 11:38 - 620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim