• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 14 °C

Hastalığa sağlıklı beslenme kalkanı!

Hastalığa sağlıklı beslenme kalkanı!
Hastalık döneminde iştahınız azalabilir. Ancak besinler bedenimizin güç kaynağıdır. Aşırı beslenmeyle gelen şişmanlık kadar yetersiz beslenme,..

Aşırı beslenmeyle gelen şişmanlık kadar yetersiz beslenme sonucu oluşan bağışıklık sisteminin zayıflaması da son derece endişe vericidir

Kanser tedavisi gören ve yetersiz beslendiği için genel tablosu istenildiği kadar iyi olmayan danışanlarımızın en büyük sorunu, iştahsızlık. Bu durumu anlayışla kabul ediyoruz ama hastanın yardımı ve işbirliği tedavisine besinlerle olumlu destek vermekten de mutlu oluyoruz. Hasta olduğumuz zaman ruh halimiz ve duygularımız değişiklik gösterir.

Kendinizi iyi hissetmediğinizde
Kilo vermek, iştahın azalması bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde istenmeyen bir durumdur. İştahsız olduğunuz durumda herhangi bir hastalıkla baş etmek ya da iyileşmek için yemekle olan iyi deneyimlerinizi hatırlayın. Beslenme yöntemleri ancak bireyin işbirliğiyle kendisine yardım etmesine imkan veriyor. Çünkü birey uygulayabileceğini düşündüğü yöntemleri kabul ederse ilaç tedavisiyle, kilo kaybı ve kötü beslenme önlenebiliyor.

İştahınız gittiğinde
Nezle ya da grip olduğunuzda, iştahınızda bir azalma olduğunu fark etmişsinizdir. İlk birkaç gün için, bu hastalıkla savaşabilmek için vücutta yeterli seviyede enerji hazır bulunur. Ancak birkaç gün sonra, bu kaynaklar azalır ve yeniden depoyu doldurmak gerekir. Eğer iştahınız yerine gelmezse ve günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere sağlıklı şekilde beslenmeye başlamazsanız, vücut enerjiyi sağlamak için yağ ve kas dokularını kullanmaya başlar. Kas ve yağ depolarınız, yeniden doldurulmadan uzun müddet kullanılırsa, kilo vermeye başlayacaksınız, güçsüz hissedeceksiniz. Güçsüz hissettikçe, daha az yiyeceksiniz. Bu döngü kendisini yenileyerek devam edecektir.

Daha keyifli yemek için
Kötü beslenme bir sorundur çünkü enfeksiyonlarla savaşma becerinizi riske atar ve iyileşme süreci için gerekli olan gücü inşa eder. Kilonuzu korumaya yardım etmek için birçok yöntem kullanabilirsiniz. Aşağıdaki önerilerimiz bu konuda fikir verecektir.

- Yemeklere bir şans verin. Bugün size zevksiz gelen bir yemek, yarın çok daha keyifli gelebilir. Şifalı bitkiler ve baharatları deneyebilirsiniz.

- Ortamı değiştirmek bir farklılık yaratabilir. Masayı değişik şekilde hazırlayın. Çiçekler, mumlar, çok şık renkli bir masa örtüsü kullanın.

- Küçük öğünler halinde sık yiyin. Duygusal olarak sizi iyi hissettirecek yemekleri yiyin. Tavuk çorbası, puding, dondurma, makarna ve peynir, tost gibi basit yemekleri seçebilirsiniz.

- Bir ödül sistemi geliştirin. Yemenin gerekli olduğunu düşündüğünüz gıdalardan bir mönü hazırlayın. Bu mönüyü yediğinizde, kendinizi ödüllendirin. Ödülünüz bir sinemaya ya da tiyatroya gitmek olabilir.

-Bir bardak süt yerine, meyveli veya ballı süt deneyebilirsiniz.

Dilara Koçak

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2585 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim