• BIST 9696.69
  • Altın 2945.307
  • Dolar 34.6343
  • Euro 36.3565
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Hastalar Yeni Kanser İlaçlarını Zamanında Bulamıyor

Hastalar Yeni Kanser İlaçlarını Zamanında Bulamıyor
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, Türkiye'de Kanser Vakalarının Artışıyla Bu Hastalığın Topluma ve Ülkeye Olan Maliyetinin Girerek Yükseldiğini Bildirdi. Türkiye'de Her Yıl 155 Bin Kişinin Kansere ...

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, Türkiye'de kanser vakalarının artışıyla bu hastalığın topluma ve ülkeye olan maliyetinin girerek yükseldiğini bildirdi. Türkiye'de her yıl 155 bin kişinin kansere yakalandığını ifade eden dernek, yeni kanser ilaçlarına ulaşmada sıkıntı yaşandığını vurguladı.
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği(AİFD)'nden yapılan yazılı açıklamada Türkiye'de kanser hastalığının son durumunu ve kanser hastalarının yaşadığı sorunlar ele alındı.

-İYİ ÜRETİM UYGULAMALARI SERTİFİKASI SIKINTILARI ARTIRDI-

Kanserden dolayı 60 bin kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken AİFD, hastalığa ilişkin yeni keşiflerin yapılmasına rağmen; yeni ilaçların geliştirildiği kanser alanında, bu ilaçların Türkiye'deki hastalara ulaştırılmasında sıkıntı yaşandığını belirtti. AFİD açıklaması şöyle:

"Normalde 210 gün olması gereken ruhsatlandırma süresi, bazı kanser ilaçlarında 655 güne çıkabiliyor veya daha fazla uzayabiliyor. Hükümet'in bu yıl uygulamaya koyduğu yeni İyi Üretim Uygulamaları Sertifikası(Good Manufacturing Practices - GMP) kısıtlamaları sıkıntıları artırdı. Halen ruhsatlandırma sürecinde bulunan 22 kanser ilacı, üretim tesisleri için GMP denetimi yapılmasını bekliyor. Türkiye'de 210 gün olması gereken ruhsatlandırma süresi, kanser ilaçlarının onaylanmasında 655 gün veya daha fazla olabiliyor. Bu durum çok ağır koşullar altında yeni ilaçları bekleyen hastaların bu ilaçlara erişimini kısıtlıyor. Yeni uygulama ile, Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilen veya denetimi yapılan tesislere ait GMP sertifikaları olmayan ruhsat başvuruları kabul edilmediği gibi, bu ürünler için ön inceleme bile yapılmıyor. Bu uygulamadan etkilenerek ithali tehlikeye giren 287 yeni ilaç arasında 22 kanser ilacı da yer alıyor."

-KANSERİN MALİYETİ 1.8 EURO-

İlaç sektörü ile ilgili araştırmalar yapan i3 Innovus'un hazırladığı "Türkiye'de Hastaların Kanser İlaçlarına Erişimi" raporu bilgilerine yer veren AİFD, rapora göre kanserin Türkiye'ye yıllık maliyetinin 1.8 milyar Euro düzeyinde olduğunu ifade etti. Rapordan bilgiler sunan dernek, Türkiye açısından öne çıkan bilgileri ise şöyle bildirdi:

"Türkiye'de Hastaların Kanser İlaçlarına Erişimi raporu kanser ilaçlarına erişim bazında Türkiye ve 8 Avrupa Birliği ülkesi arasında karşılaştırma yapıyor. Türkiye ile Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan arasında yapılan karşılaştırma ülkemizde yeni ilaçların ruhsatlandırılma ve geri ödeme listelerine alınarak hastalara sunulması sürecinde gecikmeler yaşandığını gösteriyor."

Ayrıca raporda, kanser vakalarının sayısının, bu vakalardaki ortalama yaşam süresi ve yeni kanser vakaları arasındaki ilişkilere de yer verildiğini belirten dernek, rapora göre Türkiye'de kanser tedavisinde, Avrupa ülkelerine göre hastaların kanserden sonraki yaşam sürelerinin daha kısa olduğunu kaydetti.

-AVRUPADA 148 EURO, TÜRKİYE'DE 13 EURO-

AİFD ayrıca, Türkiye ile Avrupa ülkelerinde sağlık harcalamalarına ilişkin ise, "Avrupa ülkelerinde sağlık harcamalarında kanser harcamalarının payı ortalama yüzde 6,3 kanser tedavisi için kişi başına ortalama harcama ise 148 Euro olarak tahmin ediliyor. Türkiye'de sağlık harcamalarının ise en iyimser ihtimalle yüzde 3'ü kanser tedavilerine ayrılıyor. Ülkemizde kişi başına kanser tedavisi harcamasının ise sadece 13 Euro düzeyinde kaldığı tahmin ediliyor" dedi.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2017 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim