NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi'nin uzman ekibi, çok yararlı bir yeniliğe daha imza attı. Hastanelerinde yatan hastalarını tedavi sonrası da yalnız bırakmayan hastane, onlar için çok yararlı bir eğitim programı hazırladı. "Psikoz Takip Grubu Eğitimi"...
NPİSTANBUL Hastanesi'nin ilk olarak 1 Temmuz 2008'de başlattığı Psikoz Takip Grubu Eğitimi tüm hızıyla sürüyor.
Aylarca süren hazırlık çalışması yapan NPİSATANBUL ekibi, hastanelerinde yatarak tedavi olan hastalarına; taburcu olduktan sonraki zor geçen iki aylık süreçte yardımcı oluyor. Hastayı Psiko-Sosyal Beceri Kazandırma Eğitim Programına dahil ederek, hem hastasıyla iletişimi kesmiyor hem de hastanın topluma çok daha yararlı olmasını sağlıyor.
Programa başlarken hedeflerinin, sağlığına kavuşmuş olarak taburcu olan hastalarına günlük yaşamlarını hastalıklarıyla birlikte idame ettirme, sosyal beceri kazandırma ve günlük yaşam aktivitelerini planlamayı ve yürütmeyi öğretmek olduğunu söyleyen NPİ uzmanları, bunu yapmanın zor olduğunu söyleyerek şunları söylediler:
"Bunu başarmak çok zordu. Çünkü bu programda kendilerinin gerçekçi, gerçekleşebilir beklentiler içerisinde olmalarını sağlayacaktık. Bu programla tedavilerinde ciddi bir aşama kaydedeceklerini, iyileşmelerinde kendilerine katkı sağlayacağını anlatacaktık. Ancak hastalıklarının da tamamen ortadan kalkacağı beklentilerine de girmemelerini sağlamamız gerekecekti. Öncelikle iletişim becerilerinin önemini paylaştık onlarla, iletişim becerilerini geliştirmeye başladık. Günlük yaşamda karşılaştıkları iletişim sorunlarını bu konudaki deneyimlerini paylaştık. Rol Play yaptık. Bununla ilgili ve etkili iletişimin nasıl sağlanacağını hep birlikte ortaya koyduk. Sadece iletişim becerilerinde başarılı olmalarını sağlamak değildi amacımız. Aynı zamanda sorun çözme becerilerini de kazandırmaktı. Bunun için neler yaptığımıza gelince; öncelikle grup üyelerimizden "sorun nedir"i paylaşmalarını sağlayarak sorunlarla karşılaştıklarında kullanacakları tekniklerin neler olacağını çözümlemelerini sağladık."
EĞİTİMİN AMACI NEDİR?
Uzman görüşlerine göre; bu eğitimin ilk adımı, kişinin hastalıklarını ve şizofreniyi anlamaktı. Psikozu anlamaları için hastalıklarının nasıl bir hastalık olduğunu, belirtilerinin neler olduğunu ve bu hastalığını seyrinin nasıl olduğunu hastalarıyla paylaşan uzmanlar, aynı zamanda Antipsikotik ilaç tedavisinin ne olduğunu, ilaçların etki ve yan etkilerini, bunlarla baş etme tekniklerini anlattı.
BAŞARI SAĞLANDI MI?
Gerçekleştirilen bu eğitimde neler oldu, başarı sağlandı mı?, şu an ki durum nedir? Bütün bu soruların cevabını NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi uzmanları cevapladı: İşte uzmanların görüşleri...
"Hastalarımızla birlikte günlük tedavi çizelgesi doldurduk ve her gün kendilerinin bu çizelgeyi işaretleyerek ilaç tedavilerindeki takiplerini bizzat kendilerinin de üstlenmelerini görev almalarını sağladık. Onlara sorumluk verdik. Tedavilerini kendileriyle birlikte değerlendirme şansını yakaladık. Hastalıklarındaki inatçı belirtilerin neler olduğunu paylaştık. İnatçı yoksun belirtiler ve inatçı taşkın belirtileri nasıl tanıyacaklarını rol playle anlattık ve bunlarla nasıl baş edeceklerini; uyarıcı işaretler listesini oluşturarak hastalıklarının alevlenme dönemlerinde neler yapacaklarını nasıl baş edeceklerini hem kendilerine hem ailelerine öğrettik. Alkol, uyuşturucu ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan ve faydasız tedavi arayışlarından uzak durmanın öneminden bahsettik. Stresi tanımladık. Hep birlikte bununla baş etmeyi öğrendik. Özgüveni tanımladık ve özgüvenlerini arttırmayla ilgili örnekler ve çözümler oluşturduk. Zamanlarını nasıl değerlendireceklerini ve günlük yaşam faaliyetlerini planladık. Arkadaşlıklarını ve dostluklarını paylaştık ve bunları nasıl geliştireceklerini çözümledik. Onlarla beraber eğlenceli faaliyetler planladık, görevlendirmeler yaptık."
EĞİTİMİ TAMAMLAYAN HASTALAR NE YAPTI
Eğitim sonucunda, grup üyeleri uzmanlarla beraber hedefler ve amaçlar belirledi. Hastalıklarıyla beraber okullarını bırakan, çalışmalarına ara vermek zorunda olan ve daha başka birçok problemden ötürü yaşamlarına ara vermiş olan hastalar, kendilerine yeni faaliyet planları çıkararak hedefler belirlediler ve belirledikleri hedefler için girişimlerde bulunmaya başladılar.
BAŞARI BELGESİ VERİLECEK
17 hafta önce başlanan ve geçen hafta biten Psikoz Takip Grubu Psikososyal Beceri Kazandırma Eğitimi'nden sonra önümüzdeki günlerde uzmanların ve hastaların birlikte katılacakları gezi programları düzenleyecek. Hastalarının her dönem yanında olan NPİSTANBUL Hastanesi ekibi, eğitime katılan grup üyelerine "Eğitim Tamamlama Belgesi" verilecek. Projenin mimarı olan Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın da katılımda bulunduğu eğitim, her hafta Salı günleri yeni katılımlarla ve yeni üyelerle devam ediyor. Birinci Eğitim Programını bitiren üyelerle başka çalışmalarda da bulunmayı planlayan NPİSTANBUL ekibi, çalışmalarımızın karşılığını alabilmekten ayrıca mutlu olduklarını ifade diyorlar.