• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 8 °C

Hastalanmayan insanlar kulübü

Hastalanmayan insanlar kulübü
Mavi Kuşak Bölgeleri, dünyanın en uzun yaşayan insanlarının yoğun bulunduğu coğrafi alanlara deniyor. Gelin orada yaşayanların sırrı neymiş bakalım.

Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın biz hekimlere hitaben söylediği sözler çok manidar: “Doktor, ilaç istemem. Bizler yaşamak için yapılmış makineleriz. Bu, bizim doğamız. Yaşama ilkesine karşı gelmeyin. Bırakın kendisini savunma özgürlüğü olsun, o bunu sizin ilaçlarınızdan daha iyi yapacaktır.”

Peki gerçekten daha az ilaç kullanarak daha uzun yaşayan insanlar var mı? Evet, kulağa ilginç gelse de böyle bir kulüp var. Aslında esas olarak adı ‘Mavi Kuşak Bölgeleri’. Bu bölgeler, dünyanın en uzun yaşayan insanlarının yoğun bulunduğu coğrafi alanlar. Bu terim, dünyanın en uzun yaşayan insanlarını keşfeden gazeteci Dan Buettner tarafından ortaya atıldı. Şimdiye kadar beş Mavi Kuşak Bölgesi tespit edildi.


Mavi Kuşak Bölgeleri

* İtalya, Sardinya Adası’nın dağlık Barbagia Bölgesi’nin kırsal kesiminde insanlar 70 yaşlarını geçinceye kadar çobanlık yaparak geçiniyor. 100 yaşına gelmek az rastlanan bir şey değil.
* Japonya’nın Okinawa Adası, II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında yaygın kıtlık yaşamasının yanı sıra, işgalcilere boyun eğerek geçirdiği yıpratıcı yıllara rağmen dünyada 100 yaşına kadar yaşayanların en yoğun olduğu bölge.


* Kaliforniya’daki Loma Linda şehri, ABD’de en uzun süre yaşayan kilise cemaatini barındırıyor.
* Gezegenimizde 90 yaşındakilerin en fazla yaşadığı, kanser oranının Yunanistan’ın geri kalanından yüzde 20 daha az olduğu ve neredeyse bunamanın hiç olmadığı yer, İkaria.
* Gelişmemiş bir ülke olan Kosta Rika’nın Nicoya bölgesi.

Peki nasıl yaşıyorlar?

Öncelikle erken kalkıyorlar. Sabah altıdan geçe pek kalmıyorlar. Aileleriyle birlikte yaşıyor ve birbirlerine sürekli destek oluyorlar. Sabah kahvaltılarında ve öğle yemeklerinde besleyici özelliği yüksek, kalorisi düşük gıdalar tüketiyorlar, işlenmiş gıdalardan kaçınıyorlar.
Örneğin Kosta Rika’da yaşayanların pirinç, fasulye, mısır ve meyveden oluşan mönüleri var. Pirinç; vitamin, mineral ve anti-oksidan bakımından zengin, sodyum yönündense fakir. Fasulye; potasyum, magnezyum, lif, protein ve karbonhidrat açısından zengin, kalori ve yağ bakımındansa fakir. Yemeklerin yanında bol bol su tüketirler, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak dururlar. Hatta tükettikleri sular, kalsiyum ve magnezyum minerallerinden zengin olup, kalp-damar hastalıklarından da koruyucudur.

Genetik avantajları var

Ayrıca bu bölgeler, stresin çok az yaşandığı ve yaşanan streslerin aile bağlarıyla çözülebildiği yerler. Bilimsel araştırmalar, dayanışmayla aidiyet duygularının ağrı ve kronik hastalık riskini azalttığını gösteriyor.
Bir de buralarda yaşayanların orada doğmaktan kaynaklanan doğal avantajları mevcut. Bu bölgeler, gen havuzları güçlü ve zengin alanlar. Yani genetik açıdan da hastalığa yakalanma riskleri minimum. Bir de sadece bu yörelerde yetişen meyve ve sebzelerin avantajlarından faydalanıyorlar. Mesela Nicoya Kosta Rika’da yetişen bir meyve olan ‘maranon’, portakaldan beş kat daha fazla C vitamini içeriyor. Sonuç olarak daha uzun ve sağlıklı yaşamak için Mavi Kuşak Bölgeleri’ne yerleşmemize gerek yok. Onların sırlarını yaşamımıza uygulamamız yeterli.

Dr.Eser Alptekin



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2979 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim