H. DİĞER HUSUSLAR
1. Mücbir Sebep
(1) Kullanıcıdan kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemiş olması, tıbbi malzemenin işlevini yerine getirmesinde engel bir halin olması ve kullanıcının bu engeli ortadan kaldırmaya gücünün yetmemiş bulunması, mücbir sebebin meydana geldiği tarihi izleyen 15 (on beş) gün içinde kullanıcının Kuruma yazılı olarak bildirimde bulunması ve bu durumun yetkili merciler tarafından belgelendirilmesi kaydıyla aşağıda belirtilen haller mücbir sebep olarak kabul edilir.
a) Doğal afetler,
b) Kanuni grev,
c) Genel salgın hastalık,
d) Kısmi veya genel seferberlik ilanı,
e) Gerektiğinde Kurum tarafından kabul edilecek benzeri diğer haller.
2. Yatarak Tedavilerde Kullanılan Tıbbi Malzemeler
(1) Kurumla Sözleşmeli Sağlık Kurumlarında yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzemeler sağlık kurumu tarafından temin edilmek zorundadır. Bu malzemelerin reçete karşılığı hastaya aldırılması durumunda, fatura tutarı hastaya ödenerek ilgili sağlık kurumunun alacağından mahsup edilir. Ancak, Sağlık Uygulama Tebliği‟nin Tıbbi Malzeme Ödemeleri başlıklı 7.2 numaralı maddesi gereği Kurumca bedeli karşılanmayan tıbbi malzemelerin reçete edilerek dışardan temin edilmesi durumunda hastaya herhangi bir ödeme yapılmaz. Kurumca bedeli karşılanmayan tıbbi malzemelerin kullanılması durumunda ilgili Sağlık Hizmet Sunucusu tarafından hastaya yazılı bilgilendirme EK-5‟de belirtilen verileri içerecek şekilde yapılacaktır. Bilgilendirme formu 2 (iki) nüsha düzenlenecek olup; bir nüshası hasta işlem dosyasında muhafaza edilecek, bir örneği de hastaya veya yakınına verilecektir.
saglikaktuel.com
3. Basit Sıhhi Sarf Malzemeler
(1) SUT eki EK-5/B listesinde “Bedeli Ödenmeyecek Basit Sıhhi Sarf Malzemesi Listesi” başlığı altında tanımlanan malzeme bedelleri SUT‟ ta belirtilen istisnalar hariç olmak üzere hasta tarafından temin edilmesi halinde Kurumca ödenmez.
4. Özürlü Hastaların Tıbbi Malzeme Raporları, Faturaları
(1) 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 5378 sayılı Kanunla değişik “Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar” başlıklı 17 nci maddesinin 4-s bendinde “Özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araçgereç…” denilerek bahse konu malzemelerin Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamasından istisna olduğu belirtilmektedir. Burada söz konusu olan, herhangi bir oran ya da tutar üzerinden istisna değil, vergiye konu mal/hizmetin bütün olarak vergi tahakkukundan müstesna tutulmasıdır.
(2) Bu itibarla; özürlü hastaların sağlık kurulu raporu ile kullanmasına gerek görülen
tıbbi malzemeler için;
a) SUT‟ un “Tıbbi Malzeme Şahıs Ödemelerinde İstenecek Fatura ve Eki Belgeler” başlıklı 9.3.4 numaralı maddesinde sayılan belgelere ilave olarak özürlü sağlık kurulu raporunun da istenerek ödeme belgesine eklenmesi,
b) Yersiz ödemeye sebebiyet verilmemesini teminen, özürlü hastalara ait faturaların KDV oranından müstesna olduğu göz önüne alınarak, bu doğrultuda kontrol edilerek ödeme yapılması gerekmektedir.
5.Geri Ödeme İşlemleri
(1) Ödeme emri çıkarılmış cihaz bedelinin ödeme işlemleri, sigortalı banka hesabına yapılır. Ancak, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu hak sahibinin kullanması öngörülen cihaz bedellerinin ödeme işlemleri, hak sahibinin talep etmesi halinde kendi banka hesabına yapılabilir.
Bilgi edinilmesi ve gereğini rica ederim.
Fatih ACAR
Kurum Başkanı
EKLER
1- Şahıs Ödemesi Talep Dilekçesi (1 sayfa)
2- Değerlendirme Belgesi ve İade Taahhütnamesi (2 sayfa)
3- Firma Taahhütnamesi (1 sayfa)
4-Piyasa Araştırma Komisyon Tutanağı (3 sayfa)
5- Hasta Bilgilendirme Formu (1 sayfa)
DAĞITIM:
Gereği: Bilgi:
Merkez ve Taşra Teşkilatına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına
Sağlık Bakanlığına
EK-1 Şahıs Ödemesi Talep Dilekçesi
EK-2 Değerlendirme Belgesi ve İade Taahhütnamesi
EK-3 Firma Taahhütnamesi
EK-4 Piyasa Araştırma Komisyon Tutanağı
EK-5 Hasta Bilgilendirme Formu