D. KURUMCA İADE ALINAN CİHAZLARIN BAŞVURU VE ÖDEME İŞLEMLERİ
1. Evrak Kabul-Kayıt İşlemi
(1) Genel sağlık sigortalısı yada yakını tarafından şahsen başvuru yapılması gerekmektedir. Posta yolu ile yapılan başvurular işleme alınmaz.
(2) Sigortalı/hak sahiplerinin, sağlık kurulu raporu ve reçete ile Kuruma reçete tarihinden itibaren (10) iş günü içinde müracaat ederek malzemenin Kurum deposunda olup olmadığını sorgulatması gerekir.
(3) Geri ödeme işlemleri için istenilen belgeler, ilgili personel tarafından kontrol edilir ve evrak kayıt sistemine sigortalı/hak sahibinin TC kimlik numarası ve adı-soyadı ile kayıt edilerek teslim alınır.
(4) Sigortalı/hak sahibinin malzemeyi almaya müstahak olup olmadığı (aynı malzemeyi daha önceden alıp almadığı ) ilgili personel tarafından kontrol edilir.
(5) Rapor ve reçete, sağlık hizmetleri sınıfı personelleri tarafından, tıbben ve Kurum mevzuatına uygunluğu yönünden incelenir. Tıbben ve Kurum mevzuatı yönünden uygun görülen tıbbi malzemenin sağlık raporu arkasına, uygunluk veren sağlık hizmetleri personeli tarafından “Tıbben ve Kurum mevzuatı yönünden uygundur” ibaresi yazılıp imzalanmalıdır.
Tıbbi uygunluğu verilen cihaz kurum deposunda var ise taahhütname düzenlenerek kayıt altına alınır ve sigortalı/hak sahibine teslim edilir. Cihazın, Kurum deposunda olmaması halinde, ilgili personel reçete veya sağlık kurulu raporu arkasına “Depoda yoktur” kaşesini basar, günün tarihini yazar ve imzalar. “Depoda yoktur” kaşesi basılan ve imzalanan belge diğer belgelerle birlikte Genel sağlık sigortalısı/hak sahibine cihazı temin etmesi için iade edilir.
(6) Raporda tanımlı cihaz, yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte (Rapor ve reçetede
belirtilen cihaz olup olmadığının ilgili personeller tarafından kontrol edilerek taahhütname
yapılması için) hasta veya hasta yakını tarafından il müdürlüğüne getirilir.
2. Servis İşlemleri
(1) Belgelerin Kurum mevzuatına uygun olması halinde evrak kayıttan gelen evraklar varide numarası ile şahıs ödemeleri provizyon sistemi ekranına kaydedilir. İncelenen belgelerin Kurum mevzuatına uygun olmadığının tespit edilmesi halinde ise, şahıs ödemeleri provizyon sisteminde başvuru kaydının açıklama kısmına iade gerekçesi yazılarak sigortalı/hak sahibine eksik belgeler konusunda yazılı bilgi verilir ve belgeler sigortalı/hak sahibine teslim edilir.
3. Şahıs Ödemeleri Provizyon Sistemi Kayıt İşlemleri
(1) Teslim alınan belgeler, ilgili personel tarafından şahıs ödeme provizyon sistemine tarih sırasına göre kaydedilir. Şahıs ödemeleri provizyon sistemine kayıt yapılması sırasında aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir.
a) Müstahaklık Sorgulaması
(1) Müstahaklık sorgulaması, hastanın TC kimlik numarası ile reçete tarihi esas alınarak yapılır.
b) Başvuru Kayıt İşlemi
(1) Başvuru kaydı, hastanın TC Kimlik numarası, adres ve telefon bilgileri girilerek yapılır.
c) Reçete Kayıt İşlemi
(1) Reçete kayıt işleminde öncelikli olarak;
- Hastanenin kodu,
- Reçete tarihi,
- Protokol numarası,
- Doktorun adı soyadı,
- Doktora ait diploma numarası yada tescil numarası,
bilgileri reçete kayıt ekranına girilir. Ardından aynı ekranda malzeme ekleme bölümüne;
- Faturayı kesen firmanın vergi numarası,
- Fatura numarası,
- Fatura tarihi,
- Fatura tutarı,
- Cihazın markası ve seri numarası,
- Firmanın adı,
- Firmanın telefon numarası,
- Cihazın garanti süresi,
- Taahhütnamenin düzenlenme tarihi,
- Malzemeye ait SUT kodu, yoksa piyasa araştırması fiyatı,
- Malzemenin fiyatı ve malzemenin barkod numarası girilir.
4. Tıbben Ve Kurum Mevzuatına Uygunluk Yönünden İnceleme
(1) Sağlık hizmetleri sınıfı personeli tarafından tıbben ve Kurum mevzuatı uygunluğu yönünden daha önce kontrolü yapılan fatura ve eki belgeler, şahıs ödeme provizyon ekranı üzerinden onay verilmesi için, tıbbi uygunluk servisine gönderilir.
(2) Şahıs ödemeleri provizyon sisteminde tıbbi uygunluğu verilen malzeme, ödemenin yapılmasını teminen ödeme birimine intikal ettirilir.
5. İade Kapsamındaki Tıbbi Cihazların Geri Alınma İşlemleri
(1) İade verilen cihazların, iyileşmiş hastalardan veya vefat etmiş hastaların mirasçılarından geri alınması gerekmektedir. Bu durumdaki cihazların düzenli aralıklarla kontrol edilmemesi halinde, Kurum stoklarında olmadığı gerekçesiyle gereksiz şekilde hasta tarafından temin edilen cihaz bedelleri Kurumumuz tarafından karşılanmakta ve bu şekilde Kurum zararı oluşmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için, İl müdürlüklerimiz tarafından halen hastalar üzerinde olan iade kapsamındaki cihazlar için MERNİS kayıtlarının kontrol edilerek vefat etmiş olanlar varsa verilen cihazların geri alınması ve bundan sonra da hastalarda olan cihazlar için ayda en az bir kere MERNİS kayıtları ile Kurum kayıtlarının karşılaştırılarak vefat etmiş hastalara verilen cihazların geri alınması için gerekli takibatın yapılması gerekmektedir.
(2) Sigortalının/hak sahibinin vefatı durumunda iade kapsamındaki tıbbi cihaz 30 iş günü içerisinde Kuruma teslim edilmelidir. Belirtilen süre içerisinde iade edilmemesi durumunda, borcun ödenmesi için verilen sürenin bittiği tarih itibariyle tıbbi cihazın belirlenmiş olan fiyatı yasal faizi ile birlikte tahsil edilecektir. Bu genelge tarihinden önce tıbbi cihazın teslim tarihi belirlenmeden yapılmış olan taahhütnameler için hak sahibinin vefatı tarihinden 30 iş günü sonrası vefat eden sigortalı/hak sahibinin varisi ihtar edilmelidir. Ancak, Kurum alacağının tahsiline yönelik olarak alacak davası açılması durumunda alacağın yasal faizinde ödenmesi talep edileceğinden mahkeme kararına faize ilişkin kurulan hüküm doğrultusunda faiz tahsil edilebilecektir. Şayet mahkeme kararında alacağın faizine ilişkin hüküm kurulmamış ise söz konusu alacağa karar tarihinden itibaren yasal faiz işletilebilecektir.
saglikaktuel.com