• BIST 9949.01
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 11 °C

Hasta tarafından temin edilen tıbbi malzeme bedellerinin geri ödeme işlemleri

Hasta tarafından temin edilen tıbbi malzeme bedellerinin geri ödeme işlemleri
Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından Hasta Tarafından Temin Edilen Tıbbi Malzeme Bedellerinin Geri Ödeme İşlemleri konulu 2012-31 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

B.HASTA TARAFINDAN TEMİN EDİLEN TIBBİ MALZEME GERİ ÖDEME İŞLEMLERİNDE ÖDEMEYE ESAS BELGELER

 

Hasta tarafından temin edilen tıbbi malzemeler için geri ödemeye esas teşkil eden belgeler;

 

1. Şahıs ödemesi talep dilekçesi,

2. Sağlık raporu aslı (Uzman hekim raporu-Sağlık kurulu raporu) (Rapor takipli malzemeler için aslı gibidir onayı yapılmış örneği),

3. Reçete aslı,

4. Fatura aslı,

5. Barkod ve varsa “Tıbbi Cihaz Yönetmeliği” nde tanımlı etiket,

6. İş kazaları için, iş kazası tespit tutanağı veya vizite kağıdı,

7. Trafik kazaları için fatura eki belgeler,

8. Adli vakalar için adli vaka raporu,

9. Ortez-protez ve ısmarlama üretilen tıbbi malzemeler için, faturayı düzenleyen merkezin açılış izin belgesi ve sorumlu müdür belgesinin aslı gibidir onaylı örneği,

10. Kurumca iade alınan cihazlar için iade taahhütnamesi,

11. Kurumca iade alınan cihazlar için aslı gibidir onaylı bayilik belge fotokopisi,

12. Kurumca iade alınan cihazlar için aslı gibidir onaylı garanti belgesi fotokopisi,

13. Firma taahhütnamesi,

14. Yatarak tedavilerde sağlık kurumlarınca temini zorunlu tıbbi malzemelerin temin edilemeyerek şahsa aldırılması durumlarında şahsa ödeme yapılabilmesi için gerekli belgeler,

15. Öğrenci Belgesi,

16. Kurum mevzuatında fatura incelemelerine esas olarak istenileceği belirtilen diğer belgeler olup, geri ödemesi talep edilen tıbbi malzemenin türüne göre ilgili belgeler ibraz edilmelidir. Aşağıda bu belgelere ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

 

www.saglikaktuel.com

 

1. Şahıs Ödemesi Talep Dilekçesi

 

(1) Sigortalı/hak sahibi kimlik, adres ve hesap bilgilerini içeren dilekçeyi imzalayıp istenilen diğer belgelerle birlikte teslim etmelidir. Bu dilekçe Sigortalı/hak sahibi ya da yakını tarafından da getirilebilir. (EK-1)

 

2. Sağlık Raporu (Uzman Hekim Raporu-Sağlık Kurulu Raporu)

 

(1) Tıbbi malzemeler için düzenlenen sağlık raporlarında;

 

- Rapor ve reçetedeki kişi bilgileri aynı,

- Reçete tarihi ilgili raporun geçerlilik süresi içerisinde,

- Raporda yazılan tanı, reçetede yazılan malzeme ile uyumlu,

- Reçetede yazan malzeme ile raporda yazan malzeme aynı,

- Rapor üzerindeki malzeme miktarı ile reçete üzerindeki miktar uygun

 

olmalıdır.

 

(2) Miat takipli malzemeler ve ısmarlama üretilen malzemeler için sağlık raporunun aslının ibrazı zorunludur.

 

(3) Sürekli kullanım gerektiren tıbbi malzemeler için düzenlenen sağlık raporları ve birden fazla tıbbi malzeme içeren sağlık raporları için “ASLI GİBİDİR” onaylı rapor fotokopisinin ibrazı yeterlidir.

 

3. Reçete Aslı

(1) Reçete kişi, tarih, tanı, protokol numarası, doktor kaşe ve imzası, malzeme ismi ve malzeme miktarı bilgilerini içermelidir. Reçete, ilgili sağlık raporu ile uyumlu olmalıdır.

 

4. Fatura /Fatura Aslı

 

a) Süre

 

(1) Fatura ve reçete arasındaki süre Sağlık Uygulama Tebliği‟nin 7.1.19 maddesine

belirtilen sürelere uygunluğu yönünden kontrol edilecektir.

 

b) Faturanın Ön Yüzünde Bulunması Gerekenler

 

(1) Faturanın önyüzünde;

 

- Sigortalı veya hak sahibinin TC kimlik numarası,

- Sigortalı veya hak sahibinin adı-soyadı

- Firma kaşe ve imzası,

- Tıbbi malzemenin ismi, küresel ürün numarası (barkod) ve varsa SUT kodu

 

yer almalıdır. Bunların yanında fatura, kapalı kesilmiş olmalıdır.

 

www.saglikaktuel.com

 

c) Fatura Üzerindeki Bilgiler

 

(1) Taraf bilgisi olan tıbbi malzemelerde, malzemenin vücudun hangi tarafında (sağ/sol) kullanıldığı fatura üzerinde belirtilmelidir.

 

(2) Fatura üzerindeki birim fiyat, malzeme adet ve genel toplam bilgilerinin doğrulukları kontrol edilir. KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanarak yayınlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi’ne ekli listelerde belirlenmiştir. KDV Kanunun 17/4-s‟nci maddesine göre “Özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç gereç ve özel bilgisayar programları” KDV‟ den istisna edilmiştir. Diğer taraftan söz konusu cihazların yedek parçası ile bunlara ilişkin olarak verilen bakım onarım hizmetlerinin istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından söz konusu yedek parçaların dahilde teslimi ve ithali ile bakım onarım hizmetleri KDV Kanununun genel hükümleri çerçevesinde KDV’ye tabi olacaktır.

 

d)Faturanın Arka Yüzündeki Bilgiler

 

(1) Fatura arka yüzünde; malzemeyi teslim alan kişinin

 

- Adı soyadı,

- TC kimlik numarası,

- Telefon numarası,

- İmzası,

- Malzemeyi teslim aldığına dair “Teslim Aldım” ibaresi,

-Teslim alınan malzeme miktarı belirtilmelidir.

 

(2) İade kapsamındaki cihazlar ve ısmarlama cihazlarda taahhütname alındığı için fatura arka yüzünde bu bilgilerin yer alması zorunlu değildir.

 

(3) Eksternal ortez ve protez faturalarının arka yüzünde malzemenin hasta üzerinde görülüp tıbben uygun olduğunun belirtildiği onay yazısı olmalıdır. Bu onay, reçeteyi yazan ilgili branş uzman hekimi yada aynı kurumda çalışan aynı branştan bir uzman hekim tarafından verilmelidir.

 

5. Barkod Aslı ve Etiket

 

(1) Tıbbi malzemenin geri ödemesinin yapılabilmesi için, tıbbi malzeme adedi kadar barkod ibraz edilmelidir. Ismarlama üretilen tıbbi malzemelerde ise nihai ürünü oluşturan parçalardan “Tıbbi Cihaz Yönetmeliği” kapsamında değerlendirilen tıbbi malzemelerin her birisi için ayrı ayrı barkodları ibraz edilmelidir. Ancak, steril tıbbi malzemelerde ve tıbbi malzeme ambalajı üzerindeki barkodların çıkarılamadığı durumlarda barkod bilgisinin ibrazı yeterlidir.

 

6. İş Kazaları İçin Fatura Eki Belgeler

 

(1) Ödemeye esas diğer belgelere ek olarak, iş kazası kısmı doldurulmuş vizite kâğıdı veya kaza tespit tutanağı ibraz edilmelidir.

 

7. Trafik Kazaları İçin Fatura Eki Belgeler

 

(1) 25.02.2012 tarihinden önce olan trafik kazalarında;

 

Kaza tespit tutanağıyla birlikte trafik kazası sağlık giderlerine ait bedelleri sigorta şirketlerinden tahsil etmediğine veya kısmen tahsil ettiğine dair belgeyi ibraz etmeleri istenecektir. Kısmi olarak sigorta şirketlerinden tahsil edilen bedeller Kurumca yapılacak bedelden düşülerek ödeme yapılacaktır. Genel sağlık sigortalısı olmayanlar için SPAS uygulamasına geçen tüm illerde T.C. kimlik sorgulaması yapılarak geçmiş tedavi giderleri karşılanacaktır. SPAS uygulamasına geçmeyen illerde ise faturalar manuel ortamda değerlendirmeye alınacak bilahare düzenlenecek bir form üzerinden gerekli veriler il müdürlüklerinden toplanılarak elektronik ortama taşınacaktır.

 

(2) 25.02.2012 tarihinden sonra olan trafik kazalarında;

 

Genel sağlık sigortalısı olmayanlar için SPAS uygulamasına geçen tüm illerde T.C. kimlik sorgulaması yapılarak karşılanacaktır. SPAS uygulamasına geçmeyen illerde ise faturalar manuel ortamda değerlendirmeye alınacak bilahare düzenlenecek bir form üzerinden gerekli veriler il müdürlüklerinden toplanılarak elektronik ortama taşınacaktır. Genel sağlık sigortalı kazazedeler için trafik kazası geçirilen araç/araçlardan bir tanesinin plaka bilgisi yeterli olup, trafik kaza tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge istenmeyecek genel sağlık sigortalısı olmayanlar içinse kaza tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge istenecektir.

 

www.saglikaktuel.com

 

8. Adli Vakalarda Adli Vaka Raporu

 

(1) İş Kazaları ve Trafik Kazaları dışındaki adli vakalarda “Adli Vaka Raporu”nun ibrazı gereklidir.

 

9. Ortez-Protez Ve Ismarlama Üretilen Tıbbi Malzemeler İçin, Faturayı Düzenleyen Merkezin Açılış İzin Belgesi Ve Sorumlu Müdür Belgesi,

 

(1) Ismarlama ortez/protez ve işitme cihazı satış ve uygulaması yapan merkezlerin, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen işyeri açılış belgesi ile ve mesul müdür belgesinin aslı gibidir onaylı örneklerini ibraz etmeleri zorunludur.

 

10. İade Kapsamındaki Cihazlar İçin İade Taahhütnamesi

 

(1) İade kapsamındaki cihazların sigortalı/hak sahibine teslimi için, cihaz seri numarası, marka-model, fatura tarihi, firma adı, fatura tutarı ve hasta bilgilerini içeren, cihazın kullanımından sonra kuruma iade edileceğinin beyanı olan taahhütname alınması gerekmektedir. İlgili cihaz, taahhütname (EK-2) ile cihaz kayıt altına alınmasının ardından sigortalı/hak sahibine teslim edilecektir.

 

11. Kurumca İade Alınan Cihazlar İçin Bayilik Belge Fotokopisi,

 

(1) İade kapsamındaki cihazlar ve işitme cihazları için Kurum ya da İl Sağlık Müdürlüğünce “ASLI GİBİDİR” onayı yapılmış bayilik belgesi fotokopisinin ibrazı gerekmektedir.

 

12. Kurumca İade Alınan Cihazlar İçin Garanti Belgesi Fotokopisi,

 

(1) İade kapsamındaki cihazlar ve işitme cihazları için seri numarası, model, tarih, firma onay v.b. bilgilerin olduğu ve yüklenici firma tarafından “ASLI GİBİDİR” onayı yapılmış garanti belgesi fotokopisinin ibrazı gerekmektedir.

 

13. Firma Taahhütnamesi

 

(1) Yüklenici firmalar, ısmarlama olarak üretilen ortez/protez ve Kurumca iade alınan cihazlar için, garanti süresi bitiminden SUT‟ ta belirtilmiş olan miatlarının sonuna kadar yedek parça, tamir, servis vb. hizmetlerini vereceğini EK-3‟de yer alan form ile taahhüt etmelidir.

 

14. Yatarak Tedavilerde Sağlık Kurumlarınca Temini Zorunlu Tıbbi Malzemelerin Temin Edilemeyerek Şahsa Aldırılması Durumlarında Şahsa Ödeme Yapılabilmesi İçin Gerekli Belgeler

 

(1) Sağlık Uygulama Tebliği‟nin Tıbbi Malzeme Ödemeleri başlıklı 7.2 numaralı maddesi gereği Kurumca bedeli karşılanan tıbbi malzemelerin reçete edilerek dışardan temin edilmesi durumunda hasta tarafından temin edilen tıbbi malzemenin bedelinin Kurumca karşılanması için diğer belgelere ek olarak reçete, “Hasta yataklı servis hastasıdır ve aşağıdaki tıbbi malzemeyi kullanması gereklidir” ibaresi bulunan sağlık raporu yada ıslak imzalı epikriz notları gerekmektedir.

 

15. Öğrenci Belgesi

 

(1) SUT hükümlerine göre tıbbi malzeme geri ödeme işlemlerinde öğrenci olma şartının arandığı durumlarda “Öğrenci Belgesi” ibrazı zorunludur.

 

16. Kurum Mevzuatında Fatura İncelemelerine Esas Olarak İstenileceği Belirtilen Diğer Belgeler

 

(1) SUT‟ un “Bazı Tıbbi Malzemelerin Temin Edilme Esasları” başlıklı 7.3 numaralı maddesi kapsamında belirtilen tıbbi malzemeler için aynı maddede fatura ile birlikte istenilecek belgeler düzenlenmiştir. Bu nedenle söz konusu tıbbi malzemelerin geri ödeme işlemleri yapılırken bu madde hükümleri dikkate alınmalıdır.

 

Örneğin; İşitme cihazlarının geri ödeme işlemlerinde 4 yaş ve üzerinde saf ses odyometresine cevap veremeyen hastalarda beyin sapı odyometresinin (ABR), KBB hastalıkları uzman hekimi, uzman odyolog veya odyolog tarafından imza ve kaşesinin bulunduğu onaylanmış belgenin aslı ödemeye esas diğer belgelere ek olarak ibraz edilmelidir.

 

www.saglikaktuel.com

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 49148 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 6 7 8 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim