• BIST 9733.17
  • Altın 3031.657
  • Dolar 35.4637
  • Euro 36.2573
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

"Hasta olduklarının bile farkında değiller"

"Hasta olduklarının bile farkında değiller"
Diyabete karşı koruyucu önlemlerin alınması, hastalığın seyri ve tedavisi konusuna dikkat çeken uzmanlar 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla uyarılarda bulundu.

Körlükten felce kadar bir çok hastalığa davetiye çıkaran diyabetin sinsice ilerlediği ve Türkiye'deki hastaların yaklaşık beşte birinin bu hastalığı taşıdıklarının bile farkında olmadığı belirtildi.

Şeker hastalığı olarak da bilinen rahatsızlığın metabolizma için büyük bir tehdit olduğuna işaret eden uzmanlar kontrol altına alınmayan diyabetin hemen hemen vücuttaki bütün organları tehdit eden niteliği olduğunu ifade etti. Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Tahir Haytoğlu, hastalıkla ilgili bilinmeyenleri açıkladı.

Türkiye'de yaklaşık 7 milyon şeker hastası bulunduğu ve bunlardan bir buçuk milyonunun bu hastalığı taşıdığını bilmediklerini söyleyen Haytaoğlu, tuvalete sık çıkma ağız kuruluğu hızlı kilo kaybetme, halsizlik ve çabuk yorulma gibi belirtiler veren hastalığa karşı erken yaşlarda önlem alınması tavsiyesinde bulundu. 25 yaşından itibaren düzenli diyabet kontrolü yapılmasını öneren Haytaoğlu, riskli grupta bulunanların özelliklerini de şu şekilde belirtti:

45 yaşının üstünde olmak, fazla kilolu olmak, diyabeti olan yakın bir aile ferdinin olması (anne, baba veya kardeşler gibi), daha önceki hamilelik esnasında diyabet gelişmiş olması.

Diyabetin 3 türü bulunduğunu belirten Haytaoğlu, birinci tipte bulunanların her gün insülin almak zorunda olduğunu diğer türde ise hastaların yiyecekler ve düzenli aktivitelerle hastalığı kontrol altına alabildiklerini belirtti. Diğer türün ise gebelik sırasında oluştuğunu belirten Haytaoğlu, erken teşhis ve bağlı olarak başlanacak tedavinin hayati derecede öneme sahip olduğunu kaydetti.

YAŞAM BOYU DİYABET
Hastalığın hayat boyu sürdüğünü belirten Haytaoğlu, diyabete bağlı gelişebilecek hastalıkların önüne geçilmesinin tedavi süreciyle mümkün olduğunu hatırlattı.

Haytaoğlu, kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, göz problemleri, sinir hasarı ve iyileşmeyen yaralar gibi durumların uzman ekipler tarafından takibinin gerektiğini anlattı. Haytaoğlu, "Diyabet bakımı bir takım işidir. Takım merkezinde hasta, ona yardımcı olmak üzere bir diyabet uzmanı Endokrinolog, diyabet hemşiresi ve diyetisyenden kurulu olmalıdır. Gerektiğinde hastaların göz, kalp, böbrek veya ayak problemleri için ilgili bölümlerle tedavilerinin koordine edilmesi gerekmektedir." dedi.

Tedavide amacın yüksek kan şekerini düşürmek olarak belirten Haytaoğlu, sağlıklı besinler yemek, düzenli egzersiz yapmak, gerekli olması halinde ağızdan ilaçlar veya insulin kullanmak ve kan şekeri ölçümleri yapmanın hastalığın önlenmesinde önemli olduğuna işaret etti.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim