Manisalı doktorlar, yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasası’nı bu sözlerle eleştirdi. “Devlet kazanırken, hastalar, hekimler ve eczacılar karşı karşıya gelecek” denildi.
Manisa Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ kapsamında 1 Ekim’de yürürlüğe giren ‘Sosyal Güvenlik Kanunu’ ve çalışanların sağlık harcamalarında düzenleme öngören ‘Sağlık Uygulama Tebliği’yle hastaların muayenesinden kazanç elde edileceğini bildirdi.
Oda Başkanı Dr. Semin Ayhan, “Sağlıkta Dönüşüm Programı, hastayı müşteri, eczacıyı tahsildar yaptı. SSK’lı aktif çalışanlar, yeşil kartlılar, kamu çalışanları ve emeklileriyle aileleri artık muayene için ücret ödemek zorunda” dedi.
Ayhan, şu bilgileri verdi: “Eskiden sigortalıların ödediği muayene ücreti standarttı. Yeni uygulamada ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL, özel sağlık kuruluşlarında 10 YTL olarak belirlendi. Bu ücretler, sağlık kuruluşlarında değil, ilaçların temini sırasında eczanelerde tahsil ediliyor. 1 Ocak 2009’dan itibaren, aile hekimliği uygulaması olan illerde, acil durumlar dışında sevk zincirinin takip edilmesi ve aile hekimlerinden diğer sağlık kuruluşlarına sevk yapılması öngörüldü. Acil servis doktorunun hastanın durumunu acil olarak değerlendirmemesi halinde ise sağlık harcamalarının devlet tarafından karşılanması için aile hekiminin onayının alınması gerektiği bildirildi.”
Ayhan, acil haller dışında aile hekiminden sevk almaksızın hastanelere yapılan başvurularda, sağlık giderinin, vatandaş tarafından ödeneceğini belirterek, “Yani hastanelere gidildiğinde, eğer doktor sizin durumunuzu ‘acil’ olarak kabul etmiyorsa ve aile hekiminden sevk almadan gitmişseniz, çalışan da olsanız sizin sağlık harcamanızı devlet karşılamayacak. Bu durum, doktorla hastayı karşı karşıya getirecek” diye konuştu.
Ayhan, uygulamayla, sağlık kuruluşları için ülke genelinden devlete milyonlarca YTL kazanç sağlayacak muayene ücretlerinin belirlendiğini de sözlerine ekledi.