• BIST 8663.88
  • Altın 3018.781
  • Dolar 34.3391
  • Euro 37.3726
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 12 °C

'Hasta gelmesin' diye dua eden hemşireler işten atıldı!

'Hasta gelmesin' diye dua eden hemşireler işten atıldı!
Facebook hesaplarında 'hasta gelmesin diye dua ederken biz' başlıklı fotoğraf paylaşan hemşireler işten atıldı


Çalıştığı Kurumun İsim ve Logosuyla Facebookta Paylaştığı Fotoğraf Kovulma Sebebi

Dört hemşire facebook hesaplarından 'Hasta Gelmesin Diye Dua Ederken Biz' başlıklı bir fotoğraf paylaştılar.

Paylaşımda, 4 hemşire, hasta yatakları üzerinde bağdaş kurup otururlar ve ellerini dua eder şekilde havaya kaldırırlar. 'Hasta Gelmesin Diye Dua Ederken Biz' Başlıklı bir de isim koyarak paylaşımda bulundular.

Mesai saatlerinde çekildiği anlaşılan bu fotoğrafta Hastanenin isim ve logosu kullanıldığı gibi hemşirelerin üzerinde formaları ve yaka kartlarının da bulunduğu görüldü.

İşverenin 4857 sayılı Kanunun 25/2. Maddesindeki haklı fesih nedenlerine dayanarak hemşirelerin işine son vermesi ile davacı hemşire tarafından işe iade davası açıldı.

Yerel Mahkeme bu paylaşımın hemşirelerin kendi aralarında kurdukları bir grup içinde ve espri amaçlı paylaştıkları nedeniyle davacının davasının kabulü ile işe iadesine karar verdi.

İşverenin kararı temyizi üzerine Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, paylaşımları affetmeyerek, 'Haklı fesih olmasa da bu geçerli bir fesihdir' şeklinde değerlendirdi ve işe iade kararını bozdu.

Kararın gerekçesinde,

Sözü edilen paylaşımın öncelikle, 1.285 kişi tarafından beğenildiği ; fotoğrafın altına 52 yorum yapıldığı ve Fotoğrafın yayınlandığı ''... '' grubunun yaklaşık 13.102 üyesinin olduğu belirtilerek, 
Davacının mesai saatleri içerisinde çekilen ve paylaşılacağının bilindiği fotoğraflarının binlerce kişi tarafından izlenebilecek bir sosyal paylaşım sitesinde yayınlanmasının işyerindeki çalışma disiplinini ve iş akışını etkileyeceğini değerlendirdi.

Neticede, işten çıkarmanın geçerli olduğunun kabulü ile davanın reddine karar verilmesi gerekirken, davacının işe iadesini hatalı buldu.

İçtihat Metni:

T.C.
YARGITAY
7. HUKUK DAİRESİ
E. 2015/46017
K. 2016/11591
T. 26.5.2016

o DAVACI HEMŞİRENİN ÇALIŞTIĞI HASTANEDE HASTA YATAKLARI ÜZERİNDE OTURARAK "HASTA GELMESİN DİYE DUA EDERKEN BİZ" BAŞLIKLI FOTOĞRAFI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMASI ( Mesai Saatleri İçerisinde Çekilen Fotoğrafta Davalı Kurumun İsim ve Logosu Kullanıldığı/Davacının Üzerinde Formasının ve Yaka Kartının da Bulunduğu - İşyerindeki Çalışma Disiplinini ve İş Akışını Etkileyecek Nitelikte Olup Artık Davalı İşverenden Davacı İle Çalışması Beklenemeyeceği/Haklı Bir Fesih Nedeni Bulunmasa Bile Geçerli Neden Bulunduğu Kabul Edilerek İşe İade İsteminin Reddedileceği )

o İŞE İADE İSTEMİ ( Facebook Sitesinde ''Hasta Gelmesin Diye Dua Ederken Biz" Başlıklı Davacı İle Birlikte 3 Kişinin Hasta Yatakları Üzerinde Bağdaş Kurup Oturduğu ve Ellerini Havaya Kaldırarak Dua Ettikleri Fotoğrafın Davalı İşverence Fesih Nedeni Yapıldığı/Mesai Saatleri İçerisinde Çekilen Fotoğrafta Davalı Kurumun İsim ve Logosu Kullanıldığı - Davacının Üzerinde Formasının ve Yaka Kartının da Bulunduğu/Haklı Bir Fesih Nedeni Bulunmasa Bile Fesih İçin Geçerli Bir Nedenin Bulunduğu Kabul Edilerek İşe İade Davasının Reddedilmesi Gerektiği )

o FACEBOOK SİTESİNDE İŞ YERİNİ KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ GÖRÜNTÜ VE MESAJ PAYLAŞILMASI ( Davacının Mesai Saatleri İçerisinde Çekilen ve Paylaşılacağının Bilindiği Fotoğraflarının Binlerce Kişi Tarafından İzlenebilecek Bir Sosyal Paylaşım Sitesinde Yayınlanması İşyerindeki Çalışma Disiplinini ve İş Akışını Etkileyecek Nitelikte Olduğu - Haklı Bir Fesih Nedeni Bulunmasa Bile Fesih İçin Geçerli Bir Nedenin Bulunduğu Kabul Edilerek İşe İade Davasının Reddedileceği )
4857/m. 18, 20, 25

ÖZET : Dava, işe iade istemine ilişkindir.
Facebook' adlı sosyal paylaşım sitesinde '' hasta gelmesin diye dua ederken biz, ... hastanesi :oops: '' başlıklı, davacı ile birlikte 3 kişinin hasta yatakları üzerinde bağdaş kurup oturduğu ve ellerini havaya kaldırarak dua ettikleri fotoğrafın davalı işverence fesih nedeni yapıldığı anlaşılmaktadır. Paylaşılan bu fotoğrafta davalı kurumun isim ve logosu kullanıldığı gibi fotoğrafta davacının üzerinde formasının ve yaka kartının da bulunduğu görülmektedir. Fotoğrafların mesai saatleri içerisinde çekildiği ve paylaşılmasına davacının rızasının bulunduğu anlaşılmaktadır.

Davacının mesai saatleri içerisinde çekilen ve paylaşılacağının bilindiği fotoğraflarının binlerce kişi tarafından izlenebilecek bir sosyal paylaşım sitesinde yayınlanması işyerindeki çalışma disiplinini ve iş akışını etkileyecek nitelikte olup artık davalı işverenden davacı ile çalışması beklenemeyeceğinden haklı bir fesih nedeni bulunmasa bile fesih için geçerli bir nedenin bulunduğunun kabulü gerekmektedir.
Açıklanan nedenle feshin geçerli olduğunun kabulü ile davanın reddine karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:

KARAR : Davacı vekili, davacının iş akdine, çalışma saatleri içerisinde arkadaşları ile kurumu ve mesleği küçük düşürücü mahiyette fotoğraf çektirip bu fotoğrafları davalı şirketin isim ve logosunu kullanarak sosyal medya üzerinden paylaştığı gerekçesiyle son verildiğini, davacının sosyal paylaşım sitesinde yer alan fotoğraflarının hiçbir şekilde mesai saatleri içerisinde çekilmiş olan fotoğraflar olmadığını, feshin haklı yada geçerli bir nedeni bulunmadığını öne sürerek feshin geçersizliğinin tespiti ile davacının işe iadesine karar verilmesini istemiştir.

Davalı, davacının iş arkadaşlarıyla birlikte mesai saatleri içerisinde, hasta yataklarının üzerine çıkıp kurumu ve mesleğini küçük düşürecek şekilde fotoğraf çektirdiği, daha sonra bu fotoğrafı sosyal medya hesabından bir grup aracılığıyla, kurum isim ve logosunu açıkça beyan ederek, '' hasta gelmesin diye dua ederken, ... Hastanesi'' başlığıyla facebook adlı sosyal paylaşım sitesinde yayınladığını bu nedenle yapılan feshin haklı olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir.

Mahkemece; feshe konu fotoğrafta davacının 3 arkadaşı ile birlikte hasta yatakları üzerinde dua ederken görüldüğü ve başlık olarak da ''hasta gelmesin diye dua ederken biz'' yazıldığı, başlıkta davalının isminin de yer aldığı ancak her ne kadar davacının iş akdi 4857 sayılı Yasanın 25/2 - e fıkrasına istinaden feshedilmiş ise de, yapılan davranışının bu boyuta varmadığı, fotoğrafın internet sosyal paylaşım ortamında ''...'' isimli bir grupta paylaşıldığı dolayısıyla aynı meslek grubu içerisinde paylaşılmış olduğu bu nedenle arkadaşlar arasında veya meslektaşları arasında bir espri olarak kabul edilmesi gerektiği, davalıyı küçük düşürecek nitelikte bulunmadığı bu nedenle davacının iş akdinin haklı veya geçerli bir sebebe dayanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.

Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanununun 18 ve devamı maddeleridir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18.maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

İş Kanununun 18.maddesi bakımından işçinin davranışlarından kaynaklanan sebepler, işçinin aynı Kanunun 25/II.maddesinde öngörülen sebepler niteliğinde ve ağırlığında olmayan işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen, sözleşmeye aykırı davranışlarıdır. İşçinin davranışı ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde geçerli sebep olabilir. İşçinin sosyal açıdan olumsuz bir davranışı, toplumsal ve etik açıdan onaylanmayacak bir tutumu işyerinde üretim ve iş ilişkisi süresince herhangi bir olumsuz etki yapmıyorsa geçerli sebep sayılamaz.

4857 sayılı İş Kanununun 20.maddesinin ikinci fıkrasına göre geçerli nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Somut olayda, davalı şirkete ait ... Hastanesinde erkek hemşire olarak çalışan davacının iş akdine 13.11.2014 tarihinde '' ... çalışma saatleriniz içerisinde acil servis hasta yatakları üzerinde arkadaşlarınız ile kurumu ve mesleğinizi küçük düşürecek şekilde fotoğraf çektirerek, bu fotoğrafları kurumumuzun isim ve logosunu kullanarak sosyal medya üzerinden paylaştığınız sabit olarak tespit edilmiştir. Yaptığınız bu davranış mesai saatleri içerisinde işinizi ciddiye alarak çalışmadığınızı göstermektedir. Kurum kültürüne ve genel iş hayatı kurallarına uymadığınızdan 4857 /25-II-e gereği doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunmanız dolayısıyla iş akdine son verilmiştir. '' içerikli fesih bildirimi ile son verilmiştir.

02.11.2014 tarihinde ''facebook'' adlı sosyal paylaşım sitesinde '' ... '' isimli bir grup içerisinde yayınlanan '' hasta gelmesin diye dua ederken biz, ... hastanesi :oops: '' başlıklı, davacı ile birlikte 3 kişinin hasta yatakları üzerinde bağdaş kurup oturduğu ve ellerini havaya kaldırarak dua ettikleri fotoğrafın davalı işverence fesih nedeni yapıldığı anlaşılmaktadır. Paylaşılan bu fotoğrafta davalı kurumun isim ve logosu kullanıldığı gibi fotoğrafta davacının üzerinde formasının ve yaka kartının da bulunduğu görülmektedir. Sözü edilen paylaşım 1.285 kişi tarafından beğenilmiş ve fotoğrafın altına 52 yorum yapılmıştır. Fotoğrafın yayınlandığı ''... '' grubunun yaklaşık 13.102 üyesi olduğu anlaşılmaktadır.
Davacının 12.11.2014 tarihli savunması ile aynı gün temyiz incelemesi yapılan Dairemizin 2016/10461 Esas sayılı dava dosyasında aynı paylaşım nedeniyle iş akdi feshedilen işçinin savunmasından fotoğrafların mesai saatleri içerisinde çekildiği ve paylaşılmasına davacının rızasının bulunduğu anlaşılmaktadır.

Davacının mesai saatleri içerisinde çekilen ve paylaşılacağının bilindiği fotoğraflarının binlerce kişi tarafından izlenebilecek bir sosyal paylaşım sitesinde yayınlanması işyerindeki çalışma disiplinini ve iş akışını etkileyecek nitelikte olup artık davalı işverenden davacı ile çalışması beklenemeyeceğinden somut olayda haklı bir fesih nedeni bulunmasa bile fesih için geçerli bir nedenin bulunduğunun kabulü gerekmektedir.
Açıklanan nedenle feshin geçerli olduğunun kabulü ile davanın reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3.maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Karar tarihinde alınması gerekli 29,20 TL harçtan peşin alınan 25,20 TL harcın mahsubu ile bakiye 4,00 TL harcın davacıdan alınarak Hazine'ye gelir kaydına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalı şirketin yaptığı dosyanın Yargıtay'a geliş dönüş masrafı dahil toplam 38.00 TL yargılama giderinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT'ne göre belirlenen 1.800,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine,
6-Artan gider ve delil avansının ilgilisine iadesine,
7-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 26.05.2016 oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi. kaynak: sgk rehberi

Bu haber toplam 3848 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim