• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 9 °C

Hareketsizlik öldürüyor

Hareketsizlik öldürüyor
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyadaki ölümlerin yüzde 6'sının hareketsizlikten kaynaklandığını belirterek, "Meme ve kolon kanserlerinin yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni fiziksel har

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, sağlıklı yaşam için önerilerde bulundu. Halk Sağlığı Haftası ile toplumu sağlıklı yaşam konusunda harekete geçirerek, sağlıklı yaşam tarzının tüm bireyler tarafından benimsenmesinin amaçlandığını vurgulayan Kemik, bu sayede sağlığı olumsuz etkileyen risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insanın hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesinin mümkün olacağının altını çizdi.

"TÜRKİYE'DE YETERLİ FİZİKSEL AKTİVİTE YAPILMIYOR"

Dünyada kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarından her yıl 35 milyon insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Dr. Kemik, "Oysa bulaşıcı olmayan bu hastalıklar önlenebilir niteliktedir. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı hayat tarzı benimsenerek önlenebilir. Bunun için tütün ve alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek, fiziksel hareketliliği artırmak yeterli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de insanların sağlıklı yaşam için yeterli fiziksel aktivite yapmadıklarını da dile getiren Kemik, yapılan sağlık araştırmalarında Türkiye genelinde kadınların yüzde 87'sinin, erkeklerin ise yüzde 77'sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığının tespit edildiği bilgisini verdi. Hareket etmenin önemini, "Özellikle fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olarak gösterilmektedir" sözleriyle ortaya koyan Kemik, obezitenin önde gelen nedenlerinden birinin de fiziksel hareketsizlik olduğunu ve obezite eğiliminin özellikle çocuklarda alarm verici düzeye geldiğini kaydetti.

"BOL BOL YÜRÜYÜN"

Dr. Kemik, hareketsizliğin getireceği olumsuzluklardan kurtulmak için önerilerini de şöyle sıraladı:

"Depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp-solunum kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapmalarını ve bol bol yürümelerini öneriyoruz. Ülkemizde hızla artan çocuk obezitesinin önüne geçmek amacıyla çocuklarımızın sağlıklı ve düzenli beslenmesi, bilgisayar ve televizyon başında geçen uzun sürelerinin yerini spor ve fiziksel aktivitenin alması konusunda ailelere büyük görev düşmektedir. Ailelerin çocuklara örnek olması amacıyla sağlık için hareket etmede öncü olmalarını temenni ediyoruz."

Hastalıkların önlenmesinde hijyenin ve kişisel temizliğin önemine de değinen Kemik, hijyen kurallarına uyulmamasının önlenebilir hastalıklara sebep olduğunu dile getirdi. Toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olduğuna vurgu yapan Kemik, şöyle devam etti:

"Hijyeni sağlamada en temel kural, ellerin doğru yöntem ile yıkanmasıdır. El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması açısından basit, ucuz, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir ve son derece etkili bir yöntemdir. Etkin bir el hijyeni, her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabilir. Sadece 30 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabilir. Bu nedenle gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız."

Halk sağlığı çalışmalarındaki önemli adımlardan birinin de aile hekimliği uygulaması olduğunu aktaran Kemik, "Bu uygulama sayesinde bireylerin sağlık durumlarının düzenli olarak takip edilmesi, koruyucu hekimlik çalışmalarının yaygınlaştırılması, toplum bilincini yükselterek hastalıklar meydana gelmeden önlenmesi ve hayat standartlarının yükseltilmesi sağlanmaktadır" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6666 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim