• BIST 9813.85
  • Altın 3079.757
  • Dolar 35.4631
  • Euro 36.6193
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Hareketsizlik bel fıtığını tetikliyor

Hareketsizlik bel fıtığını tetikliyor
Hareketsizliğin düzenli egzersiz yapmama gibi bel fıtığını tetiklediği belirtildi.

Uzmanlar, “Hareketsiz yaşam, düzenli egzersiz yapmama gibi durumlarda kaslar yeterince güçlü olmadığı için, kasların taşıması gereken vücut ağırlığı da omurga üzerine dolayısıyla disklerin üzerine binerek fıtıklaşmalarına neden olur.” uyarısında bulundu.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada hareketsizliğin bel fıtığı riskini artırdığı belirtildi. Vücudun yükünün sadece omurga tarafından taşınmadığının vurgulandığı açıklamada, “Karın kaslarımız ile tüm sırt ve belimizde omurga boyunca uzanan kaslarımızın fonksiyonu da büyük önem taşır. Omurganın esnekliğini sağlayan ve bir tür destek yastığı olarak hizmet eden disklerin aşırı baskıya maruz kalması deforme olmasına, şeklinin bozulmasına yol açar. Normal şeklini kaybederek dışarıya doğru kabaran, fıtıklaşan disk, baskı yaptığı sinirin fonksiyonlarını etkileyerek değişik bulgulara neden olur.” ifadeleri yer aldı.

Yerdeki cisimlerin dizleri kırmadan eğilerek kaldırılmasının tavsiye edildiği açıklamada, dizleri kırmadan ağır nesneleri itmek ve çekmek, masa başında uzun süre bel desteği olmaksızın çalışmanın bel fıtığına davetiye çıkardığına işaret edildi. Her iki elde uzun mesafelerde ağır yük taşımak da bel fıtığı için risk oluşturuyor. Aynı şekilde düzenli egzersiz yapmanın bel fıtığının önlenmesinde son derece faydalı olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Tüm önlemlere karşın bel fıtığı gelişebilir. Bel ağrılarının ancak yüzde 3`ü ameliyat edilmesi gerekli bel fıtıklarından kaynaklanır. Bu nedenle hekim muayenesi ve yapılacak incelemelerin sonuçlarına göre ilk önerilen yatak istirahati ve ağrı kesici, kas gevşetici ilaçların kullanılmasıdır. Alınan bu önlemlere karşın ağrı ve bacaklarda uyuşukluk ve kas güçsüzlükleri geçmezse çözüm ameliyat olur.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3385 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim