• BIST 9226.86
  • Altın 2947.706
  • Dolar 34.3538
  • Euro 36.7108
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 13 °C

Hareketsiz Yaşam Diyabete Neden Oluyor

Hareketsiz Yaşam Diyabete Neden Oluyor
Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet ile ilgili...

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet ile ilgili bilgi vererek uyarılarda bulundu.

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, çağımızda yaygın olarak görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, "Diyabet, vücutta pankreas adı verilen organın salgıladığı insülinin herhangi bir sebeple az salgılanması, salgılanmasında bir bozukluğun oluşu ya da salgılanmasına rağmen etkisinin yetersizliğine, bağlı olarak, kan şekerinin kronik bir şekilde yükselmesiyle seyreden, metabolik bir bozukluk Karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve hareketsizlik başlangıçta obeziteye neden oluyor ve insülin direnci gelişiyor. Belirli bir süre sonra da diyabet açığa çıkıyor" dedi.

Nedenlerine göre bir çok diyabet tipi olmakla birlikte diyabet vakalarının çok büyük bir kısmını Tip 1 ve Tip 2 diyabet, yani insüline bağımlı olan ve insüline bağımlı olmayan vakalarının oluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Yağcı, Tip 2 diyabetin görülme sıklığının daha fazla olduğunu belirtti.

"Diyabete yakalanma yaşı giderek düşüyor "

Hızlı kilo vermek, çok su içmek, ağız kuruluğu, çok idrara çıkmak, çabuk yorulmak, iyileşmeyen yara, kadınlarda tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonları, kaşıntı, bulanık görme, inatçı enfeksiyonlar ve başka birçok bulgunun şeker hastalığı belirtisi olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yağcı, "Çocuklarda bu belirtiler daha ağır. Çocuklarda huzursuzluk, kilo kaybı, çok su içme, çok idrara çıkma diyabet belirtisidir. Çocuklarda görülen genelde Tip 1 diyabettir. Pankreasta insülin yapan beta hücrelerinin harap olması ile birlikte bu hastalık aniden ortaya çıkar ve çocuklar acile koma halinde gelir. Günümüzde eskiye göre komayı daha az görüyoruz. Toplumda bilinçlenme oldu. Şeker hastalığının belirtilerini aileler artık bildiği için bir anormallik fark eder fark etmez çocuklarını doktora gösteriyorlar. Böylece erken teşhis konabiliyor ve hemen tedaviye başlanabiliyor" ifadelerini kullandı.

Diyabet hastalığının kontrol edilmezse ciddi sorunlara yol açacağını söyleyen Doç. Dr. Mehmet Ali Yağcı, "Diyabet uzun dönemde kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor. Diğer yandan diyabet, felç riskinin yanı sıra böbrek yetersizliğine de neden olabiliyor. Diyet ve hareket ile önemli ölçüde diyabet kontrol altına alınabilir. Ancak bunlar yapıldığı takdirde hala şeker normal seviyeye gelmiyorsa, ağızdan kullanılan ilaçlar ve insülin tedavisine başlanır. Diyabet hastaları bariatrik cerrahi yöntemi ile birlikte uzun dönemde kilo kaybı ile birlikte ilaç kullanmadan yaşamlarını sürdüre de biliyor Diyabetin kilo ile ilişkisi var. İnsan ne kadar ideal kiloya yakın olursa, o kadar şeker stabil seyrettirilir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 608 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim