• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Hangi mantar türü neye iyi gelir?

Hangi mantar türü neye iyi gelir?
Mantarlar, farklı kanser türlerini iyileştiriyor. 'Raishi' adıyla bilinen mantar mide kanserinde hücre çoğalmasını engelliyor, kolon kanserine iyi geliyor; 'Cordyseps' türü mantar...

Mantarlar, farklı kanser türlerini iyileştiriyor. 'Raishi' adıyla bilinen mantar mide kanserinde hücre çoğalmasını engelliyor, kolon kanserine iyi geliyor; 'Cordyseps' türü mantar ise karaciğer ve prostat kanserlerini önlüyor

Tıbbi mantarlar, yararlı biyoaktif bileşiklerin bolluğu sayesinde bugün ilaç endüstrisinde önemli bir yer tutuyor. Mantarlar doğadan toplanarak yenemiyor, aktarlardan satın alınarak kullanılamıyor ancak her biri ilaca dönüştürülerek kanserle mücadelede silah gibi kullanılabiliyor. Peki hangi mantar, neye iyi geliyor? İşte bu sorunun yanıtı:

'RAISHI' TÜMÖR ERİTİR!
RAISHI: 'Ganoderma' veya 'Lingzhi' olarak da bilinen bir mantar türüdür. Kanser tedavisinde antitümör etkiye sahiptir. 2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre; kemoterapi ve radyoterapi tedavisinde kullanılan bir mantar çeşididir. Mide kanserinde hücre çoğalmasını engellediği, genlerdeki bozuklukları önlediği, kolon kanserinde etkili olduğu, tümör erimesini sağladığı da görülmüştür.
ASLAN MANTARI: 'Hericium Erinaceus' olarak da bilinen bu mantarın, antitümör etkisi vardır. Bağışıklık sistemini düzenler. Ayrıca kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını önler.
CORDYSEPS: Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar çeşitlerinden biridir. Biyoaktif bileşikleri, insandaki kanser hücrelerine karşı etkilidir; karaciğer, kolon ve prostat kanserlerini önler. Yapılan araştırmalarda bu mantarın farelerin beyninde ve karaciğerinde, lösemik aktivasyonu azalttığı; yine 2009 yılında yapılan bir araştırmada da antitümör etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır.

'FOMES' MİDEYE İYİ GELİR
BOLETUS BADIUS: Diğer adı 'Xerocomus badius'tur. Bu mantarın doksoarubisin, sisplatin ve irinotekan adlı kanser ilaçlarıyla sinerjik etki göstererek tümör aktivitesini azalttığı gösterilmiştir.
CALVATIA UTRIFORMIS: Mide kanserinde önemli rol oynayan bu mantarın, helikobakter mikrobunu azalttığı görülmüştür.
ALBATRELLUS CONFLUENS: 2007 yılında bilimadamı Ye tarafından yapılan bir araştırmayla nazofarenks kanserinde faydalı olduğu ve G1 fazında tümörü durdurduğu ortaya çıkmıştır.
FOMES FOMENTARIUS: Mide kanserinde faydalı olduğu ve hayvan tecrübesinde tümörü durdurduğu görülmüştür.
GENUS CLITOCYBE: Bu mantarın, tedaviye dirençli olan meme kanseri hücrelerini öldürdüğü ve tümör erimesini sağladığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca karaciğer kanserlerinde; mantar ekstrelerinin tümör üzerinde etkili olduğu da yapılan araştırmalarla anlaşılmıştır.

'INONOTUS' RUSYA'DA ÜNLÜ
FLAMMULINA VELUTIPES:
Chiang ve arkadaşları tarafından 2010 yılında hayvanlar üzerinde yapılan deneyde östrojen reseptörü pozitif olan meme kanserinde, kanserli hücrelerde küçülme sağladığı kanıtlandı.
INONOTUS OBLIQUUS: Rusya ve Baltık ülkelerinde Hu ve arkadaşlarının yaptığı çalışmalara göre; insanlarda kolon kanser hücrelerinde koruma sağladığı görülmüştür. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda tümör erimesini sağladığı anlaşılmıştır.

LÖSEMİYE KARŞI 'SHIITAKE' MANTARI
SHIITAKE:
Literatürdeki diğer adı 'Lentinula edodes'tir. Lösemi hastalarında zararlı hücrelerin çoğalmasını önler, tedavi eder.
DANS EDEN MANTAR: 'Maitake' adıyla da bilinir. Sağlık ve canlılık verir. 'Maitake', bağışıklık hücrelerindeki azalmayı kontrol eder, antikanser ajanı artırmada da etkilidir. 'Maitake'nin kök uzantıları ve polisakkarit bileşikleri, mide kanserinde etkili olan '5-Flourorusil' adlı antikanser ilacı ile beraber kullanıldığında hücre çoğalmasını önlüyor.
COPRINUS COMATUS: 2008 yılında yapılan bir çalışmada prostat ve meme kanserinde faydalı olduğu ve hormonlar üzerinde bu etki mekanizmasıyla prostatta androjen blokajı yaptığı ortaya çıkmıştır.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ / Sabah



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9487 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim