• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Hangi göz hastalığına hangi besin tüketilmeli?

Hangi göz hastalığına hangi besin tüketilmeli?
Katarakt için yeşil yapraklı sebzeler, kuru göz için balık, göz dokusuna çerez, gece az görmeye kayısı... Uzmanlar, her hastalığa karşı bir besini tavsiye ediyor...

Göz sağlığı mutfağımızdaki ve masamızdaki yemeklerden başlıyor. Omega-3, lutein, çinko, C vitamini ve E vitamininin göz hastalıklarına karşı etkili olduğunu aktaran İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, göz hastalıkları bölümünden, Yrd. Doç. Dr. Rıfat Rasier, göz sağlığı ve besinler arasındaki ilişkiyi açıklıyor: 

RETİNAYA BAKLAGİLLER: Bioflanooid ve çinko içerir ve retinanız için koruyucudur. Retina hastalıkları retinanın bozulması ve dejenere olması sonucu olur. Retinayı korumak için özellikle tahıllar insülin düzeyini çok yükseltmediği için sarı nokta hastalığı gelişimini yavaşlatır hatta koruyucudur. E vitamini, çinko, niasin içeren tahıllar gözün sadece bir bölümü değil tümü için yararlıdır.

SARI NOKTAYA KARŞI ET: Lutein ve zeaksantin özellikle yeşil yapraklı sebzelerde ve yumurta gibi besinlerde bulunan önemli maddelerden ikisidir. Birçok çalışmada lutein ve zeaksantinin sarı nokta hastalığı ve katarakt gibi kronik göz hastalıklarının riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca etteki bulunan çinkoda bu hastalığı engeller. 

KURU GÖZE BALIK: Tüm annelerin çocuklarına yedirmeye çalıştığı balık gerçekten de göz sağlığı için çok yararlıdır. Balıkta asıl yararlı olan madde Omega-3 yağ asitleridir ve en çok soğuk su balıklarından somon balığı, ton balığı ve sardunyada vardır. Omega-3 özellikle kuru göz, sarı nokta hastalığı ve katarakt gelişimi açısından yararlıdır. Yumurta tüketimi de önemlidir. 

KATARAKTA YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Sarı nokta hastalığı ve katarakt gelişiminde çok olumlu etkileri olan lutein ve zeaksantin denilen çok yararlı maddeler yeşil yapraklı sebzeler içinde en çok ıspanak, lahana ve karalahanada vardır. Ayrıca daha az olmakla birlikte avokado, brokoli ve bezelyede de bu güçlü antioksidan maddeler vardır. Öte yandan C vitamininin katarakt ilerlemesi riskini azalttığını ve diğer esansiyel besinlerle birlikte alındığında sarı nokta hastalığının ve görme azaltmasının ilerlemesini yavaşlattığını göstermiştir.

GECE AZ GÖRMEYE KAYISI: Vitamin C katarakt gelişimini ve sarı nokta hastalığı gelişimini yavaşlatan bir antioksidandır. Havuç, domates, çilek, kabak ve mısır Vitamin C ve Vitamin A için mükemmel kaynaklardır. Karotenoidler bu meyve ve sebzelere kırmızı, turuncu ve sarı rengini veren pigmentlerdir ve çoğu göz hastalığı riskini azaltanda bu pigment maddesidir. Özellikle portakal, greyfurt ve limon içerdiği yüksek C vitamini ile göz sağlığı açısından çok kritiktir, iyi fonksiyon yapması için yeterli seviyede C vitaminin alınması çok önemlidir. Bu antioksidanın katarakt gelişimini yavaşlatır. Bu meyvelerden kayısı özellikle gece görme konusunda sıkıntı yaşayan hastalar için çok önemli bir besin kaynağıdır. Kayısı beta karotenden zengin bir besindir, bu madde kaotenoidler sınıfındadır ve Vitamin A'ya dönüştürülür. Araştırmalar beta karotenin gece görüşü için çok önemli olduğunu göstermiştir.

GÖZ DOKUSUNA ÇEREZ: Fıstık, fındık, badem Omega-3 ve E vitamini zengini besinlerdir. Çekirdek E vitamini ve çinko açısından çok zengindir. Göz dokumuza zarar veren serbest radikal adı verilen kararsız elementlerden korur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1100475 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim