Kızılcığın bağışıklığı güçlendirdiğini, papayanın kolon kanserine karşı etkili olduğunu, ıspanağın beyin fonksiyonlarındaki düşüşü önlediğini kaydeden Enç, hastalıklardan korunmanın anahtarının doğru beslenmek olduğunu anlattı.
Pınar Kural Enç, bitkilerin özelliklerini ve hangi hastalığa karşı koruyucu etki taşıdığını şöyle açıkladı:
Kızılcık: Kızılcık, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. A, C vitaminleri ile karoten, tiamin, riboflavin, niasin, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, kükürt, demir ve iyot içerir.Faydası saymakla bitmeyen kızılcık, güçlü antioksidan özelliği ile soğuk algınlığı, grip başta olmak üzere bağışıklık sistemi sorunlarında yardımcı olur ve bağışıklığı güçlendirir. Bol miktarda lif içeriği ile sindirimi kolaylaştırır ve özellikle zayıflama diyetlerinde tokluk hissini arttırır. Vücut direncini arttırdığı için hastalıklardan korunmamızı ve onlarla baş etmemizi sağlar. Vücudumuzdaki iltihaplanmayı önleyen, alerjileri azaltan, kan damarlarını güçlendiren muhteşem antioksidanlardır. Ateşli hastalıklarda ve menopozdaki ateş basmalarında çok rahatlatırlar. Kızılcık, gözlere de faydalıdır. Retinayı koruyarak görüşümüzün berrak olmasını sağlarlar. Zengin bir melatonin kaynağıdır; Beynimizde bulunan epifiz bezi, hava karardıktan sonra melatonin adı verilen bir hormon salgılar. Yaşam ritmimizi ve uykumuzu bu hormona borçluyuz. Uyku beyni dinlendirir, güçlendirir, hücre yenilenmesini sağlar bağışıklık sistemini, oksidasyonu onarır ve tüm yaşam kalitesini yükseltir. Öte yandan önemli hormonların salgılanmasına yardımcı olur. Araştırmalar sonucu uzmanlar melatonini en önemli antioksidan olarak tanımlarlar. Melatonin takviyesi günümüzdeki temel anti aging tedavilerinden birisi olmuştur. Bu hormonun doktor kontrolünde kullanımı, bağışıklık sistemini ve yaşam kalitesini etkili bir şekilde yükseltir. Kızılcık kanın pıhtılaşmasını artırır, çiğden hazırlanmış kızılcık suyu veya kaynatarak yapılan kızılcık şerbeti, kan pıhtılaşmasını düzenler. Özellikle şeker hastaları için yararlıdır. Kızılcık kabuğu ateş düşürücü ve güçlü bir ishal kesicidir.
Papaya: Papaya C vitamini açısından zengindir. A ve E vitaminleri barındırması nedeniyle, kalp hastalığı ve kolon kanserine karşı koruma iki güçlü antioksidan için iyi bir kaynaktır. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir. Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur. Papaya'nın eski çağlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği daha vardır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur. Papaya suyu sivilce ve siğillere kullanılabilir.
Tatlı patates: Tatlı patates tat olarak patates ve pancar arası bir tattır. Besleyicilik olarak da tam bir bombadır! Ayrıca sindirimi kolay ve alerji riski düşük olduğu için bebekler için ilk besinlerden biri olarak öneriliyor. Bazı tatlı patatesler turuncu renkliyken bazılarının dışı mor olabiliyor. Mor olanlarda ayrıca eşsiz bir pigment var ve bu pigment iltihap çözücülükten kanser önleyiciliğe kadar pek çok şeye yarıyor. Tatlı patates aslında havuç ve balkabağı gibi Betakaroten yani A vitamini öncülü içeriği açısından çok zengindir. Betakaroten Göz ve bağışıklık sistemi hastalıklarında önemli bir maddedir. Yaşlanmaya karşı da etkilidir. Bebekler sürekli büyüdüğü için, büyümede çok önemli olan A vitamini kaynaklarını unutmamakta fayda var.Tatlı patatesle ilgili bir güzellik de, haşladığınızda vitaminleri ölmez tam tersine vitaminlerinden yararlanmak için haşlamak gerekiyor. Beta karotenden daha çok yararlanmak için mutlaka tüketirken yağ eklemelisiniz çünkü A vitamini yağda çözünür. Bir bardak pişmiş tatlı patateste günlük A vitamini ihtiyacımızın 4 katından fazlası vardır. A vitamini depolanan bir vitamin olduğu için kalanı da atılmaz. Bunlar dışında günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 37si, mangan, bakır, B6 vitamini gibi başka vitamin ve mineraller de içeriyor. Tatlı patatesin kan şekerini düzenleyici özelliğini de vardır. Tatlı patates B6 vitamini açısından da zengin bir kaynaktır. Kalp Krizi riskini düşürür. Tatlı patates doğal şeker içerir. Bu şekerler dolaşım sistemimizde yavaş salgılandığından kilo alımı ve şeker yükseltici etkileri azdır.
Tere: Tere, A, B2, K,E ve PP vitaminleri içerir. A vitamini, güçlü bir antioksidan için iyi bir kaynaktır. Tere'de bulunan K vitamini, bir kadının tavsiye edilen günlük miktarı yaklaşık% 100 sağlar. Sadece 1 su bardağı su teresi damar sertliği önlemek için gösterilmiştir ve güçlü kemikler için gereklidir. Tere, vitamin yönünden özellikle C vitamini yönünden pek zengindir. Ispanak dediğimizde hepimizin aklına demir gelir fakat tere demir bakımından ıspanaktan daha zengindir. İyottan yana da zengin olduğu gibi, fosfor, manganez, bakır gibi diğer madensel tuzları da barındırır. İyi bir kabızlık gidericidir. Kronik bronşit ve diğer göğüs hastalıklarında, balgam sökmeye yardımcıdır. Göğüs anjininde de yararlıdır. Öksürüğü keser. Yalnız bu gibi hastalar suyunu içmelidirler. Damla ve romatizma hastaları için çok şifalı bir bitkidir. Tere aynı zamanda kan şekerini azaltır, vücuttaki zararlı bakterileri öldürür ve bağırsak solucanlarının düşmanıdır. Kilo verilmesine de yardımcı olan bu bitki yağ yakıcıdır ve zayıflamaya yardımcı olur.
Ispanak: Ispanak güçlü antioksidanlardan biridir. A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Yumurtalık, meme ve kolon kanserleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri ile mücadeleye yardımcı olur. Araştırmalarda, ıspanağın yaşlanma ile ilişkili beyin fonksiyonlarındaki düşüşü azalttığı ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ispanak vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir. Yorgunluğu giderir. Zihni kuvvetlendirir. Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini iyi gelir. Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır. Yüksek tansiyona karşı savaş açar. Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Hemoroite (Basur) iyi gelir. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Diş çürümelerini önler. Kolesterolü düşürür. Şeker hastalarına yararlıdır.
Ahududu: Ahududu güçlü bir cephanelik gibidir. Protein, karbonhidrat, selüloz, provitamin A, vitamin C, elma ve limon asidi, sepi maddeler, eterik yağ, vitamin P, kalsiyum, mağnezyum, fosfor, demir, mangan ve bakır bileşimi asidler, pürinli maddeler, reletin içerir. Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.Yapraklarının usaresi (özü) terletir ve idrar söktürür.Bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Vücuda dinçlik verir. Ahududu suyu: Böbrek ve safra kesesi taşlarına, nikriz hastalığına çok faydalıdır. Boğaz, Bademcik ve göz iltihaplarına iyi gelir. Göz iltihaplanmalarında suyuyla pansuman yapıldığında faydası vardır.
Hangi bitki hangi hastalık için birebir?
Kızılcığın bağışıklığı güçlendirdiğini, papayanın kolon kanserine karşı etkili olduğunu, ıspanağın beyin fonksiyonlarındaki düşüşü önlediğini kaydeden Enç, hastalıklardan korunmanın anahtarının doğru beslenmek olduğunu anlattı.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 5114 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
İznik’in Bereketi, Sağlık Meyvesi Aronya İle BuluşuyorBursa'da "süper meyve" ve "sağlık meyvesi" olarak anılan, yüksek kazanç sağlayan aronyanın üretim alanı genişliyor.
Arifoğlu ile Doğal ve Organik BakımArifoğlu, doğadaki bitkilerden elde edilen kozmetik ve yağ aroma serileri ile Watsons’ta sizler ile buluşur.
Etrafınızdaki Enerjiyi Pozitife Çevirecek 5 Güzel ÖneriVücudunuzu çevrelemiş elektromanyetik alan olarak da adlandırılan aura, mıknatıs gibi etrafta yüzer durumdaki titreşimsel enerjileri toplayabilecek etkiye sahiptir.
Fitoterapi Nedir? Dr. Hakan Özkul AnlatıyorFitoterapi veya bitkisel ilaç, en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Temelde geleneksel deneyime dayanan halk hekimliği tedavi önlemlerinden biridir.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim