• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Hangi baharat nasıl zayıflatıyor?

Hangi baharat nasıl zayıflatıyor?
Metabolizma hızının kilo vermede çok önemli bir unsur olduğunu belirten uzmanlar, kekik, karabiber ve pul biber gibi baharatların metabolizmayı hızlandırdığını kaydediyor. Uzmanlar, “ ‘Baharat tüketiyorum’ diye fazla besin tüketmeyin!” uyarısında bulunuyo

Diyetisyen Serkan Tutar, "Diyet yapsam da bir türlü kilo veremiyorum." diyenlerin sorunu metabolizmanın hızında araması gerektiğini ifade etti. Tutar, metabolizma hızının kilo vermede önemli bir unsur olduğunu kaydetti.

Serkan Tutar, metabolizmayı hızlandıran yiyecekleri ise şöyle sıraladı:

"Baharatlar: Yemeklerle birlikte tüketilen karabiber, pul biber, kekik gibi baharatları sıkça kullanan kişilerin metabolizmalarının daha hızlı çalıştığı bilinmektedir. Buradaki en önemli konulardan birisi ise 'baharat kullanıyorum' diye daha fazla besin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Et ve türevleri: Özellikle termojenik etki dediğimiz (besinleri sindirirken vücudun harcamış olduğu enerji) etkinin en yüksek seviyede olduğu besin grubudur. Bu besin grubundan her gün bir öğün mutlaka tüketmeliyiz. Sadece sebze tüketerek kilo vermeyi hayal ediyorsanız bu hep hayaliniz olarak kalacaktır. Tabii ki önemli olan diğer önemli bir nokta ise, sürekli olarak et tüketmemektir. Bu durumda zaman içerisinde kan bulgularında yükselmesi istenmeyen bazı değerlerin arttığı gözlenir. İşte bu noktada uzman desteği almak önemlidir. Ayrıca etin yanına bol yeşillikli bir salata tüketmenizde vücut için gerekli olan vitamin ve minerallerin emilimini arttıracaktır. Ayrıca kan seviyesi düşük olan (toplumda kansızlık olarak bilinir) kişilerde de genel olarak et tüketiminin düşük olduğu bilinir. Kansızlık problemi olan bireylerde ise vücut yeteri kadar oksijeni kullanamadığı için beklenilen tempoda yağ yakımı söz konusu değildir.

Süt ve ürünleri: Gün içerisinde 2 su bardağı süt veya 2 kase yoğurta denk gelecek kadar kalsiyum almanız metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına katkı sağlayacaktır. Özellikle bir öğünde kesinlikle bir protein kaynağı bulundurmalısınız. Yani sebze yediğiniz öğünlerde yanına yoğurt eklemeniz hem kan şekeri dengesi açısından hem kalsiyum alımı açısından hem de metabolizmanın hızlanması açısından önemlidir. Yapılan çalışmalar, kalsiyumu yeteri kadar alan bireylerin almayanlara göre daha hızlı kilo kaybı yaşadıklarını ve kilosunu daha rahat koruduklarını göstermiştir.

Yumurta: En kaliteli ve örnek protein kaynağı olarak bilinen yumurta, doku ve organ gelişimi için önemlidir. Kahvaltıda omlet, menemen veya haşlanmış yumurta ile yapacağınız kahvaltı tokluk sürenizin daha uzun olmasını, kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlar ve sizi güne hazır hale getirir. Ayrıca hızlanmış bir metabolizma istiyorsanız yumurta vazgeçilmeziniz olmalıdır.

Yeşil çay: Yapılan bilimsel çalışmalarda düzenli yeşil çay tüketen bireylerin kilo verme hızlarının daha hızlı olduğu saptanmıştır. Gün içerisinde 2-3 bardak yeşil çay içilmesi hem vücuttaki ödemin atılması için hem de dolaşım sisteminin daha hızlı çalışması açısından önemlidir.

Kahve: En önemli metabolizma hızlandırıcılardan biridir. Doğru tüketildiğine faydalı olan yanlış miktarda tüketildiğinde problem çıkaran başlıca içecektir. Özellikle egzersiz yapan bireylerin spordan 30-45 dakika öncesinde koyu bir kahve içmesi egzersiz anında daha fazla yağ yakılacağı anlamına gelmektedir."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7474 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim