• BIST 9368.07
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Hamileyken sakın yapmayın!

Hamileyken sakın yapmayın!
Hamilelik döneminde yanlış alışkanlıklar anne kadar bebeğe de ciddi zararlar verebiliyor. Aynı şekilde emzirme döneminde sağlığa dikkat edilmemesi de anne-bebek sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlara neden oluyor.

Kafein: Kahve, çay, karbonatlı içecekler, alerji ve soğuk algınlığı için kullanılan ilaçlarda bulunur. Aşırı tüketimi; erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, demir, çinko gibi önemli minerallerin vücutta kullanımını etkileyerek anemi riskinin ortaya çıkmasına neden olur.

Alkol: Vitamin- mineral yetersizliklerine yol açar. Aşırı tüketimi bebekte büyüme geriliği, mikro sefali, yarık damak, eklem anomalileri ve B kompleks vitamin yetersizlikleri gibi sorunları ortaya çıkarabilir. Gebelik ve emziklilik süresince kullanılmamalıdır.

BULANTIYI AZALTMA

Halk dilinde “Sabah hastalığı“ da denilmektedir. Yataktan kalkmadan tuzlu bir bisküvi, kraker veya ekmek tüketilmesi bulantıyı azaltacaktır. Az az, sık sık beslenerek alım artırılmalıdır. Yetersiz beslenen annelerde sıklıkla görülür. Demir eksikliği anemisine neden olur.

KABIZLIĞI ENGELLEME

Bazı hormonların bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı etkisi, kilo alımına bağlı hareket azlığı ve beslenme düzeninde oluşan değişiklikler gebelikte kabızlık oluşumuna neden olur. Kabızlığı engellemek için posadan zengin besin (kepekli ürünler, sebze ve meyveler) ve sıvı tüketimini artırmak, sık sık beslenmek önerilebilir.

DOĞRU BESLENMEK İÇİN ÖRNEK MENÜ

Kahvaltı:

1 su bardağı süt

1 yumurta

1 dilim beyaz peynir

5 adet zeytin

3 dilim ekmek

1 yemek kaşığı pekmez ya da bal

Meyve, taze meyve suyu veya domates, havuç vs.

Ara öğün:

Meyve

Ayran

Öğle:

1 porsiyon etli sebze yemeği

1 porsiyon pilav ya da makarna

1 kase yoğurt

2 dilim ekmek

Salata

Komposto

Meyve

Ara öğün:

1 dilim beyaz peynir

2 dilim ekmek

Ayran

Akşam:

Izgara ya da haşlama et

1 kase yoğurt

1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği

Salata

Meyve

2 dilim ekmek

1 su bardağı süt

Meyve (ya da sütlü tatlı)

Yatarken:

1 kase çorba (mercimek, tarhana ya da yoğurtlu çorbalar


YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

-Gebe kaldığınızda, ağırlığınız normal ise, (şişman veya zayıf değilseniz) her ay 1-1,5 kg ağırlık kazanacak şekilde yediklerinizi ayarlayınız. Çok zayıf ya da şişman iseniz kilonuzun kontrol altında tutulabilmesini sağlamak için bir beslenme ve diyet uzmanının takibine girmelisiniz.

-Yemeklerle birlikte çay ve kahve tüketme-meye özen gösteriniz. Yemeklerle birlikte tüketilen çay ve kahve demir eksikliğine neden olabilmektedir. Çayınızı yemeklerinizden en az 1-2 saat sonra veya önce, açık ve limonlu olarak tüketiniz.

-Sebze ve meyvelerinizi, bulaşıcı hastalıklara yakalanmanızı önlemek için, çok iyi yıkayınız.

-Yemeklerinizi az tuzlu tüketiniz. Aşırı tuzlu besinlerden kaçınınız.

-Sebzelerinizin, makarna ve eriştenin, mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi kuru baklagillerin haşlama suyunu dökmeyiniz. Mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi kuru baklagilleri yıkayıp ıslattıktan sonra pişiriniz.

-Öğünlerinizde C vitamini kaynağı olan besinleri (portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi) bulundurmaya çalışınız. C vitamini, diğer birçok vitamin ve mineralin emilimini artırarak vücuda daha faydalı olmayı sağlayacaktır.

-Yemeklerinizde sıvı yağları kullanınız. (Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, ayçiçek ya da soya yağı gibi.) Diyetinizde aşırı yağ kısıtlamasına gitmeyiniz.

-Hazır çorbalar, et suyu tabletleri salam, sosis, sucuk, hazır meyve sularını tüketmeyiniz.

-Günde en az 3 lt su içiniz.

-Gebelik döneminde kalsiyum ile zenginleştirilmiş süt içimi önerilebilir. Bu sütler %40 daha fazla Kalsiyum içermektedir. Bu sütlerden günde 2 su bardağı içilmesi günlük Kalsiyum gereksinmesini karşılamaktadır.

-Sigara ve alkol kullanmayınız.

-Tahıl grubu besinlerde bulunan kepeğin aşırı tüketimiyle vücuttan vitamin ve mineral kaybı söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle tahıl grubu besinleri, günlük almanız gereken miktarlardan çok daha fazla tüketmemelisiniz.

Diyetisten Banu TOPALAKÇI

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6472 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • Gebelik diyabetinin anne karnındaki bebeğe 4 olumsuz etkisi31 Ocak 2020 Cuma 09:26
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim