Araştırma şirketi A.C. Nielsen verilerine göre Türkiye’de 2016’da 98 milyon, 2017’de ve 2018’de 113’er milyon adet prezervatif satıldı. Aile planlamasında en sık kullanılan yöntem ise %25.5 ile geri çekilme yöntemi. Sınırlı etkisine rağmen bir türlü düşme eğilimine girmeyen geri çekilmeyi, %16.8 ile rahim içi araç, %15.8 ile prezervatif, %9.4 ile tüplerin bağlanması, %4.6 ile de doğum kontrol hapları izliyor. Diğer yöntemlerden farklı olarak, prezervatif cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da koruyor. Batı ülkelerinde prezervatif tercihi %60-80’leri buluyor.
Ülkenin ilk prezervatif markasını da barındıran Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Kişisel, Ev Bakım ve Uluslararası Pazarlardan Sorumlu Pazarlama Direktörü Sıla Çallı, “Korunmada geleneksel yöntemler hâlâ en çok kullanılanlar arasında yer alıyor. En güvenli korunma yönteminin daha gidecek çok yolu var” dedi.
Araştırmaların Türk erkeklerinin prezervatifi ‘bariyer’ olarak gördükleri için kullanmaktan kaçındıklarını ortaya koyduğunu belirten Çallı, “Erkekler prezervatif kullanmaktansa, geri çekilme gibi geleneksel yöntemleri uygulamayı veya korunmayı kadına bırakmayı tercih ediyor. Aslında geri çekilme bir korunma yöntemi değil. Ama ‘Bana bir şey olmaz, ben kendimi kontrol edebilirim’ düşüncesi ağır basıyor” dedi. Prezervatifi 20-34 yaşlarındaki erkeklerin daha çok tercih ettiğini anlatan Çallı, “En çok geciktiricilisi tercih ediliyor. Ama tüketiciler giderek daha fazlasını vaat eden ürünlere yöneliyor” dedi.
YENİ HEDEF KADINLAR
Prezervatiflerin %63’ünün indirim marketleri ve süpermarketlerde satıldığını anlatan Çallı, “Ürünlerin %22’si eczanelerden alınıyor. Online satış oranımızın yaklaşık olarak %6 olduğunu söyleyebilirim. Prezervatifler %75 oranında erkekler tarafından satın alınıyor. Ancak parfümerilerin gelişmesiyle kadınlar da odak kitle olmaya başladı” dedi.
Mesude ERŞAN / Hürriyet