Bilim dünyasında uzun yıllardır, diyabet hastası kadınların doğuştan kalp hastalığı bulunan bebekler dünyaya getirme riskinin daha fazla olduğu biliniyordu. Ancak Stanford Medicine’in haberine göre, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar ilk defa, hamileliğin oldukça erken dönemlerinde oluşan yüksek kan şekerinin, doğuştan kalp hastalığı riskini arttırdığını buldu.
Kandaki her 10 mg/dl’lik glukoz artışı, riski yüzde 8 arttırıyor!
Journal of Pediatrics’de yayınlanan çalışmada, 2009-2015 yılları arasında doğum yapan 19 binden fazla anne ve bebekleri değerlendirildi. Annelerin gebeliklerinin ilk 14 haftasındaki glukoz değerlerine ve kalp hastalıkları riskine dair tıbbi kayıtlarını inceleyen araştırmacılar, gebelikten önce diyabeti olan ve hamileliği sırasında diyabeti gelişen anneleri çalışma dışında bıraktı. Diyabeti olmayan annelerde yapılan incelemelerde ise, kandaki her 10 mg/dl glukoz yükselmesinin doğuştan kalp hastalığı riskini yüzde 8’e kadar arttırdığı görüldü.
Çalışmaya dahil olan Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan James Priest, şu ifadelere yer verdi:
“Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan bebekleri olan çoğu kadın diyabetik değil. Hamilelik öncesinde diyabeti olmayan veya hamilelik sürecinde de diyabet geliştirmeyen kadınların, ilk 3 aylarında yüksek kan şekerine sahip olmaları durumunda, kalp rahatsızlığı olan bebekler dünyaya getirme riskleri oldukça yüksek. Dolayısıyla, kanlarında yüksek glukoz seviyesi bulunan annelerin bebekleri için ne kadar kalp rahatszılığı riski oluşturacağı belirlenebilir, hedef anenlere yönelik taramalar yapılabilir.”