• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Hamilelikte Oluşan Tiroid Bozuklukları Anneyi Ve Bebeği Olumsuz Etkiliyor

Hamilelikte Oluşan Tiroid Bozuklukları Anneyi Ve Bebeği Olumsuz Etkiliyor
Gaziantep Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra, gebelikte tiroid hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra, gebelikte tiroid hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Dr. Esra, "Gebelik döneminde yaşanan bir dizi önemli hormonal ve fizyolojik değişiklikler nedeniyle tiroid hormonları etkilenebiliyor. Boynun hemen önünde adem elması denilen kıkırdağın hemen altında bulunan ve metabolizmayı düzenleyen hormonlar salgılayan tiroid bezinin çalışması da gebelik sırasında değişebilmektedir. Hamilelikte hem tiroid bezinin fonksiyonlarında hem de şeklinde bazı önemli değişiklikler görülebilmektedir" dedi.

Tiroid hastalığının hem anneyi hem de bebeği etkiyebildiğinin altını çizen Dr. Esra, "Özellikle altta yatan bir tiroid hastalığı olanların ya da ailesinde tiroid hastalığı hikâyesi olanların gebelik planlarken ve / veya gebe olduğunuzu öğrendiğinde en kısa zamanda gerekli incelemeler için hekime başvurması gerekir" şeklinde konuştu.

"Hamilelikte guatr belirtileri önemsenmeli"

Dr. Esra, "Hamilelik esnasında oluşan guatr belirtilerini; sinirlilik, ellerde titreme, terleme, çarpıntı, kabızlık , konsantrasyon sorunları , uykusuzluk , soğuk ve sıcağa hassasiyet , kas krampları şeklinde sıralayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Tiroid'e karşı hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından yakın takip gerekir

Dr. Esra, "Tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkabilen hastalıklar gebelik dönemi için ayrı bir önem taşıyor. Özellikle daha önce tiroid hastalığı nedeniyle tedavi edilen kişiler, guatr hastalığı olanlar ya da tiroid hastalığı olan bebeği olan kadınların daha dikkatli olması gerekiyor. Bunun yanında bir otoimmün bozukluğu olanlar, ailesinde Graves hastalığı veya Hashimoto gibi otoimmün tiroid hastaligi öyküsü bulunanlar, Tip 1 diyabet hastalığı olan kadınlar, yüksek doz boyun radyasyonu veya hipertiroidizm tedavisi görenler gebeliği sırasında tiroid rahatsızlığı için diğer kadınlara göre daha yüksek risk altındadır. Bu durumda gebelik planlarken ve/ veya gebe olduğunu öğrendiğinde en kısa süre gerekli incelemeler için hekime başvurmalıdır" dedi.

Tiroid hormonları bebeğin beyin gelişimi açısından çok önemlidir.

Annede tedavi edilmeyen şiddetli hipotiroidi, bebekte beyin gelişiminin bozulmasına neden olabileceğini belirten Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Esra, "Hipotiroidi hemen fark edilmez ve tedavi edilmezse çocukta ciddi gelişimsel anormalliklere neden olabilir. Doğumdan sonra hemen tanı konulursa bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilir. Artık her yeni doğan bebekten kan örneği alınarak tiroid hormonlarına bakılmaktadır. Gerekirse tiroid hormonu verilerek kalıcı sorunlar büyük ölçüde önlenebilir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 715 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim