Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Bozkurt, Down Sendromu risk faktörlerinden birinin annenin yaşı olduğuna dikkat çekerek, “15-25 yaş arası risk sabit iken, 25-35 yaş arası hafif artmış, 35-40 yaş arası dört kat artmış, 40-45 yaş arası 10 kat artmış risk bulunmaktadır. Fakat unutmamalıdır ki Down Sendromunun yüzde 70’i, 35 yaş altı olgularda görülmektedir. Bunun nedeni bu yaşlarda gebelik oranlarının yüksek olmasındandır” dedi.
Diğer önemli risklerden birinin ise annenin daha önce Down Sendromlu bebek doğurması olduğuna değinen Dr. Bozkurt, ancak yüzde 90 olguda böyle bir öyküye rastlanılmadığını vurguladı. Dr. Bozkurt, Down Sendromu taramasında geleneksel olarak uzun yıllardır yapılan üçlü taramanın anne kanında AFP, E3 ve serbest B HCG isimli glikoprotein ve hormonuno toplum için belirlenmiş normal değerlerinden sapma esasına dayanan tarama testi olduğunu belirterek:
“Günümüzde daha sık kullanılmakta olan ikili tarama testi ise 11-14 haftalarında yapılır. Fetüsun ense kalınlığı ölçülür ve yine anne kanında bakılan PAPP-A ve serbest HCG ile kombine edilir. Buna anne yaşı da eklenerek kombine test yapılır ve Down Sendromu için risk hesaplanır. Down Sendromu için hastalara ikili yada üçlü tarama testi önerilmelidir. İkili, tarama testinin gebeliğin erken dönemlerinde yapılmasından ve olası Down Sendromu tespitinde gebelik sonlandırılmasının erken gebelik haftalarında yapılabileceğinden ve de Down Sendromu yakalama oranının daha iyi olmasından dolayı biz ikili tarama testini öneriyoruz. Hastalara üçlü tarama testinin ikili tarama testinden daha üstün olmadığı anlatılmalıdır. Her iki testin birlikte yapılabileceği durum hastanın Stepwise Sequential testi anlatıldıktan sonra istemesi durumudur. Bu testin Down Sendromu yakalama oranları ve riskin nasıl yapıldığı hastaya ayrıntılı olarak anlatılmalıdır” diye konuştu.
Üçlü tarama testine inhibin adlı bir glikoprotein eklenerek dörtlü tarama testi de yapılabileceğine dikkat çeken Dr. Bozkurt, “Bu test ile ikili tarama testinin eklenmesi ile integre test yapılabilir. Bu kombinasyon testlerinin amacı bu tarama testlerinin Down Sendromu yakalama oranlarını arttırabilmektir. Ne yazık ki bu kombinasyonların hiçbiri ideale yakın sonuçlar vermemektedir” dedi.
Down Sendromu için kesin tanının amniyosentez olduğunu vurgulayan Dr. Murat Bozkurt, “İnvaziv bir test oluşundan ve az da olsa fetal kayıp riski olmasından dolayı tarama testlerinden sonra hastaya önerilmelidir. Amniyosentez bir tanı testidir. Yukarda anlatılan tarama testlerinin hiçbirinin Down Sendromu koydurmayacağı gibi normal sonuçlarından da bebeğin normal olduğu anlamına gelemeyeceği hastayazaman ayırarak anlatılmalıdır. Hastanın soru sormasına izin verilerek bu durum aile ile tartışılmalıdır. Kanımca tarama testlerinin en önemli aşaması budur. Hem bizler hem de hasta açısından zorlukları barındırır. Hastalar olası riskli bir durumda bizim karar vermemiz doğrultusunda baskı yapabilirler.
Bizde hastaya bu durumu tıbbı dilden ayrılarak hastanın anlayabileceği dilde anlatma zorluğu yaşarız. Bizim uygulamamız hastaya ikili tarama testi (kombine test) yapmaktır. Ayrıca bu aşamada burun kemiği de değerlendirilerek taramanın etkinliği arttırılmaya çalışılmaktadır. Maternal yaş, 11-14 ense kalınlığı, PAPP-A,serbest B-HCG kombinasyonu ile Down Sendromu yakalama oranını yüzde 95'e çıkarır. Biz bu kombinasyonda risk çıktığında hastaya amniyosentez öneriyoruz ve hastanın bu testleri anlamasına yardımcı oluyoruz, fakat asla hastayı yönlendirici bir tavır içerisine girmiyoruz. Gebeliğin başından beri bizim takibimizde olan hastalara üçlü tarama testi önermiyoruz. Çünkü bu testin anne yaşı ile kombinasyonu sadece yüzde 50-70 oranında bir yakalama oranına sahip, bunun bir istisnası söz konusudur. O da ikili test zamanı geçmiş ve bize 15-18 gebelik haftalarında başvuran hastalardır. Bu durumda üçlü ya da dörtlü test öneriyoruz.
İkili tarama testi sırasında ultrasonografi yaparken Down Sendromu için minör belirteçler deultrasonografide taranmaktadır. Ne kadar çok veri toplanırsa daha sağlıklı karar vermek mümkün olur. Maalesef bir handikapımız çoğul gebeliklerdir. Çoğul gebeliklerde serum biyokimyasal tarama yöntemleri güvenilir değildir. Bu durum içinse 1. trimestr için en güvenilir tarama ense kalınlığı ve nazal kemik bakılması, 2. trimestrde genetik Sonogram (2. düzey USG) yapılmasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Hamileler bu testi mutlaka yaptırmalı!
Gebelikte yapılması gereken Down Sendromu tarama testinin önemli bir sağlık taraması olduğu bildirildi. Gebelikte 'down sendromu taraması' nasıl yapılır? Konunun uzmanı anlatıyor...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 6145 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüp Bebek Merkezi Hizmete GirdiBalıkesir Atatürk Şehir Hastanesi bünyesinde oluşturulan Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi'nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.
Hamilelere Deniz Uyarısı!Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Emre Canverenler, hamilelere deniz ve havuz uyarısında bulundu.
Her 10 Gebeden Birinde Gebelik Depresyon Görülüyor !Günümüzde her 10 anneden 1’inde doğum sonrası depresyon görüldüğünü belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Sevilay Kantekin, “Erken teşhis ve tedavi sayesinde depresif belirtileri olan annelerde nadiren rastlanabilen intihara, çocuğun kaza sonucu yaralanmasına
Tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesiProf. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşıyor.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim