Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından Halk Sağlığı Bilgi Sistemi (HSBS)'ne erişim hakkında duyuru yayımlanmıştır;
HSBS’YE ERİŞİM
Halk Sağlığı Bilgi Sistemi (HSBS), internet temelli bir sistem olup internet gezgini (browser) içerisinde çalışmaktadır. Bu nedenle, internet bağlantısı olan (mobil internet (3G), kablosuz ağ, kablolu ağ…) ve internet sayfası görüntüleyebilen herhangi bir cihaz (akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar vb.) kullanarak ekstra hiçbir program kurmaya gerek olmadan bu sistemi kullanabilirsiniz.
HSBS’ne https://hsbs.saglik.gov.tr/MODULES/LOGIN/SignIn.aspx adresinden ulaşılır.
SİSTEME GİRİŞ
Gelen ekrandan TC kimlik no ve şifreyle giriş yapılır.
Şifre: Eğer daha önce Sağlık-Net şifreniz varsa, aynı şifreyle HSBS’ye de girebilirsiniz. Eğer şifreniz yoksa ilinizdeki Halk Sağlığı Müdürlüğündeki sistem yöneticisi size sisteme giriş için gerekli şifreyi tanımlayacaktır.
Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki anasayfaya yönlendirileceksiniz.
MODÜLLERE ERİŞİM
Anasayfada sekmelerden modül kısmı üzerine gelindiğinde aşağıdaki resimde görüldüğü gibi yetkilendirilmiş olduğunuz uygulamaların listesi gelir.
KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ
Listeden Koruyucu Sağlık Hizmetleri Modülü seçilerek aşağıdaki ekrana yönlendirilir. Bu ekranda kendi biriminize ait aşı istatistiklerini görebilirsiniz.
KİŞİ ARAMA
Sol üst taraftaki arama kutusundan işlem yapılacak kişinin kimlik numarası veya adı yazılıp enter tuşu ile sorgulama yapılır ve kişi seçilir.
Seçilen kişinin bilgileriyle birlikte ekranın solundaki kutucukta hasta için “Yeni Aşı Kaydı Oluştur” ve “Bireyin Aşıları” seçenekleri çıkar.
BİREYİN ÖNCEKİ AŞI KAYITLARI
Bireyin aşı takviminin, daha önce yapılmış aşılarının, E-Sağlık’ a gönderilmiş ve gönderilmemiş aşılarının kontrolü için “Bireyin Aşıları” seçilerek aşağıdaki ekrana ulaşılır.
YENİ AŞI GİRİŞİ
Birey için yeni aşı kaydı oluşturulacaksa “Yeni Aşı Kaydı Oluştur” seçilir ve aşağıdaki ekrana yönlendirilir. Açılan Aşı Uygulama Bilgileri kısmı doldurulur ve kaydet tuşuyla bilgiler HSBS veritabanına kaydedilir. Aşı Karekodlarının doğru bir şekilde girilmesine aşıların düzgün takip edilebilmesi için özellikle dikkat edilmelidir. Geçerli bir karekod bilgisi girilmeden aşı kaydı sisteme eklenemeyecektir. Aşı karekodlarını okutmak için, karekod okuma özelliğine sahip uygun herhangi bir cihaz kullanılabilir. Günümüzde, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar bu işi yapabilmektedir. Ayrıca bilgisayarlara bağlı web kameraları da uygun bir yazılımla karekod okuyabilmektedir.
AŞILARIN E-SAĞLIĞA GÖNDERİLMESİ
HSBS sistemine kaydedilen aşıların E-sağlığa gönderilebilmeleri için “Aşı Gönderim” sekmesinden aşılar istenen kriterlere göre listelenir ve gönderilecek aşılar seçilerek gönderim başlat butonuna tıklanır. E-Sağlığa aşı gönderimi yetkisi sadece TSM sorumlu hekimlerine tanımlanmıştır.
ONLINE PROTOKOL
HSBS ve sağlık-net arasında protokol senkronizasyonu için “Online Protokol Senkronizasyonu” sekmesi seçilir ve aşağıdaki ekrana yönlendirilir.
On-Line protokol senkronizasyon işlemi, gün içinde Sağlık-Net'ten alınan protokol numaralarının lokal protokol numaraları ile senkronizasyonu içindir. Alınan ancak lokalde silinen muayene ve protokol içeren işlemler, ayrıca e-sağlık tarafından üretilen ancak istemci tarafa alınma sırasında sorun oluşan protokoller senkronizasyon işlemi ile tespit edilip e-sağlıktan iptal edilirler. Bu sayede e-sağlıkta kayıtlı protokolleriniz ile programda kayıtlı protokolleriniz senkron hale gelir.
Senkronizasyon her gün yapılmalıdır, ancak sisteminiz en son yaptığınız tarihi bulur ve bu tarihten itibaren her gün için ayrıca işlem yapar.
Aşıların kişilere mükerrer uygulanmaması için, kişinin daha önceki aşı kayıtlarının incelenmesi ve gereken özenin gösterilmesine dikkat edilmelidir.