Kütahya'da bir hastanede görevli hemşire, hafta sonları hakem formasını giyip amatör maçlarda düdük çalıyor, hafta içi de hastanede çalıştıktan sonra akşamları antrenman yapıp zamanını, hastane odalarıyla futbol sahalarında geçiyor.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Servisinde yaklaşık 3 yıldır çalışan hemşire Nihal Bereket (26), ortaokul ve lise yıllarında ağabeyiyle televizyonda maç izlerken futbola ilgi duymaya başladı. DPÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünde öğrenim görürken hakemlik kursunu tamamlayan Bereket, daha sonra Kütahya İl Hakem Kurulunun onayıyla Bölgesel Amatör Lig'de görevlendirildi. Bereket, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemşirelik mesleğini, insanlara, hastalara, özellikle yaşlılara yardım etmeyi çok sevdiğini söyledi. Sporu ve futbolu da çok sevdiğini belirten Bereket, şöyle devam etti: "Küçüklükten beri bir futbol merakı var bende. Ortaokul ve lise dönemlerimde ağabeyimle oturup çok maç izlemişliğim vardır. Bunun devamında 2009 yılında üniversitede okuduğum zaman hakemliğe başladım. Şu anda hakemlikte 6'ncı yılım. Kütahya'da il hakemi olarak görev yapmaktayım. İlde oynanan tüm amatör müsabakalarda görev alıyorum. Hakemlik zor bir iş ama hastanedeki stresimi hakemlik yaparak attığımı düşünüyorum. Sahaya çıkmak, koşmak beni dinlendiriyor." Hastanede haftada ortalama 40 saat çalıştığı bilgisini veren Bereket, hafta içi hemşirelik yaptığı 08.00-17.00 saatleri dışında iki gün zorlu antrenmanlar yaptığı bilgisini verdi. Bereket, antrenmanlarının ikişer saat olduğunu anlatarak, "Yerine göre ekstradan antrenman yapıyorum. Bunların yanı sıra hafta sonu çıktığımız maçları da eklersek epeyce efor sarf ediyor ve yoruluyorum ama futbolu sevdiğim için bana dokunmuyor" ifadesini kullandı.
"Şahsıma hiç küfür edildiğini duymadım"
Hakemliğe başladığında, "Kadın hakem mi olur?", "Kadın, ofsayt ve futboldan ne anlar?" gibi tepkiler aldığını vurgulayan Bereket, zamanla maçları yönettikçe hem futbolcuların hem de taraftarların düşüncelerinin değiştiğini bildirdi.
Maçlarda hiçbir sıkıntı yaşamadığını dile getiren Bereket, şunları kaydetti: "Bazı futbolcular, 'Hocam keşke bütün maçlarımızı siz yönetseniz' gibi sözler söylüyor. Tabii bunlar güzel şeyler bayan hakemler açısından. Türkiye'de giderek bayan hakem sayısı artıyor. Bu da bizim açımızdan çok büyük bir avantaj. Maçlarda bayan hakem olunca tribünlerde kötü tezahürat oranları çok düşüyor. 6 yıldır hakemlik yapıyorum, şahsıma hiç küfür edildiğini duymadım. Tribünlerde ise pek nadir hakemlere küfür edildiği oluyor. Sahada futbolcular genellikle bana, 'Hocam çok ciddisin, hiç gülmüyorsun ve asık suratlısın' diyor. Sahada güleryüzlü olduğumuz ve ciddi olmadığımız zaman bayan hakemlere baskı kurmanın daha kolay olabileceğini düşünerek bizlere baskı kurmaya çalışıyorlar. Maça daha iyi konsantre olabilmem için ciddi olmam gerekiyor ama hastanede durum daha farklı. Bazen futbolcular yakınlarını hastaneye getirdiklerinde benimle karşılaşınca 'Hocam, burada çok güler yüzlüsünüz sahada neden böyle değilsiniz?' diye soruyorlar. Hastanede hemşirelik yapıyoruz. Hastalara güleryüzlü olmak zorundayız, onlara moral vermek zorundayız."
"Bir üst kategoride değerlendirmemiz söz konusu"
İl Hakem Kurulu Başkanı Lokman Top da Bereket'in çok kaliteli hakemlerinden biri olduğunu ve 6 yıldır aşkla görevini yaptığını anlattı. Bereket'in kurs dönemini hatırladığını dile getiren Top, "Ahlaklı, başarılı ve çalışkan bir kızımız. Sahalardaki başarı ve çalışmaları bu şekilde gittiği müddetçe sezon sonu bir üst kategoride değerlendirmemiz söz konusu" diye konuştu.