• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Hafızaya beslenme desteği

Hafızaya beslenme desteği
Genel sağlığı koruyan besinler, hatırlama, odaklanma ve daha pratik düşünmemize de yardımcı oluyor. İşte daha sağlıklı bir beyin için yiyecekler...

ZİYNETİ KOCABIYIK

Anne karnında başlayan beyin gelişimi, ömür boyu sürüyor. Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyni geliştirmek ve beslemek de mümkün olabiliyor. Uzun süren beslenme bozuklukları ise sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Memorial Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, beynin zinde kalmasına yardımcı olan gıdaları anlattı:

UNUTKANLIĞA KARŞI TAZE FASULYE

Anne adaylarının gebelik süresince yeterli miktarda folik asit desteği almasının, bebeğin hafıza hücrelerinin gelişimi için son derece önemli olduğunu neredeyse herkes biliyor. Ancak son yıllarda ortaya çıkan bilgiler, folik asit desteğinin sadece bebekler için değil, yetişkinler için de önemli olduğunu gösterdi. Folik asitin beyin hücreleri üzerindeki olumlu etkisinin ileriki yaşlarda da devam ettiğini ortaya koyan uzmanlar, Alzheimer ve erken bunama riskine karşı folik asit bakımından zengin fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdaların bolca tüketilmesini tavsiye ediyorlar.

HAFIZAYA YABAN MERSİNİ DOPİNGİ

Yaban mersini, çilek gibi bazı meyveler ve domates, havuç gibi sebzeler, yüksek oranda antioksidan içerir. Beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayan antioksidan içerikli bu gıdaları tüketen yaşlı insanların, kısa dönem hafızalarının geliştiği görül-müştür. Bunun yanında yaban mersininin sinir hücreleri ile etkileşime geçerek belleği geliştirdiği ve strese karşı beyni koruduğunu ortaya koyan çalışmalar da bulunmaktadır.

YAĞSIZ SÜT VE YOĞURT DİKKATİ ARTIRIYOR

B vitamini, özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşıyor. B vitamini eksikliğinde depresyon, kısa süreli hafıza kaybı, dikkat eksikliği, el ve ayaklarda yanma, iğnelenme, unutkanlık ve sinirlilik görülüyor. Yaşlılarda B vitamini takviyesi özellikle tavsiye ediliyor. B vitamini açısından zengin et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagilleri sofradan eksik etmemek gerekiyor.

PROBLEMLERİ ÜZÜMLE ÇÖZÜN

Son yıllarda yapılan araştırmalar üzümün dopamin salgılamasını artırarak problem çözme yeteneğini geliştirdiğini ortaya koyuyor. Bunun yanında bor bakımından zengin olan üzüm, beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken besinlerin arasında yer alıyor.

BEYİN YAŞLANMASINI BADEMLE DURDURUN

E vitamini beyinde yaşlanmayla birlikte oluşabilecek gerilemeyi durdurmaktadır. E vitamini yönünden zengin olan badem, beyindeki yaşlanmayı yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içermektedir. Bademin yanı sıra ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken yiyecekler arasındadır.

BEYİN İÇİN ÇİLEK

Antioksidan meyveler arasında yer alan çilek, beyin hücrelerinin korunmasına ilaç oluyor.

Balık ye daha hızlı düşün

Omega 3 açısından zengin bir besin olan balık, içerdiği protein ve amino asitlerle, beyin tabakasının ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak hafızayı güçlendiriyor. Omega 3, beyine daha fazla oksijen taşınmasını sağlayarak eski bilgileri hatırlamasına da yardımcı oluyor. Ayrıca balığın, yoğun stres altında daha hızlı düşünmeyi sağladığı ispatlanmış.

Bir çeşit B vitamini olan kolin maddesi, beynin iletim servisini desteklerken, beynin kendi hücrelerinin üretimini de artırıyor. Kolin maddesi açısından en zengin besin maddesi olduğu bilinen yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumunu bolca tüketmenin de beyin fonksiyonlarını korumak ve geliştirmek için en iyi besin desteği olduğu biliniyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6859 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim