• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Hacettepe Üniversitesinden Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırdığı çocuklarla ilgili açıklama:

Hacettepe Üniversitesinden Bitlis’te başıboş köpeklerin ısırdığı çocuklarla ilgili açıklama:
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan ve kuduz virüsü tespit edilen çocuklardan birinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu, diğerinin ise taburcu edileceği bildirildi.

"Kuduz virüsü tespit edilen çocuğun durumu oldukça ciddi, dünden beri ışık testi alamıyoruz, diğer çocuk bugün ya da yarın taburcu edilecek"

Bitlis'te sahipsiz köpeklerin ısırdığı ve kuduz şüphesiyle Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan 2 çocuğun tedavileri sürüyor.

H.Ü İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hatice Serap Sivri, Sağlık Hizmetleri Birimi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necla Özer ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, basın toplantısı düzenleyerek çocukların sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi.

İlk vakanın Sağlık Bakanlığı aracılığıyla 21 Ekim'de geldiğini söyleyen Cengiz, 10 yaşındaki erkek çocuğun ilk iki tetkikinin negatif olduğunu, üçüncü tetkikinde tükürükte kuduz virüsünün tespit edildiğini belirtti.

Cengiz, "Geldiğinde çocuğun bilinci açıktı, belirtileri kendi söyledi. 'Sol kolumda uyuşukluk ve ağrı devam ediyor, karnım ağrıyor, sudan korkuyorum' dedi. Birkaç saat içinde hırçın ve anlamsız davranışlar sergiledi. Şu anda tedavisine solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakım ünitesinde devam ediliyor. Durumu oldukça ciddi, dünden beri ışık testi alamıyoruz." diye konuştu.

- "Geç kalınmasa aşıyla önleyebilirdik"

Cengiz, ailenin durumu geç fark ettiğini ve çocuk hastaneye geldiğinde hastalığın ilerlediğini gördüklerini ifade etti.

Hayvan ısırıklarında yaranın temizlenmesinin ve hastaneye başvurulmasının önemine dikkat çeken Cengiz, "Kuduz belli bir süreden sonra durdurulamıyor ama erken tanı ölümleri önlüyor. Önce yaranın temizliğinin iyi yapılması önemli. Daha sonra sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Yapılacak en önemli şey virüsün sinir dokusuna girmesini engellemek. 10 yaşındaki çocukta bu durum maalesef geç fark edilmiş, yoksa aşıyla hastalığı başarılı bir şekilde önleyebilirdik." dedi.

9 yaşındaki diğer çocuk hastada kuduz virüsüne rastlanmadığını belirten Cengiz, çocuğun bugün ya da yarın taburcu edilebileceğini aktardı. Cengiz, "Bu çocuğu da köpek ısırdığından ailesinin haberi olmamış, Sağlık Bakanlığı ekiplerinin çalışmaları sırasında fark edilmiş. Diğer vakaya göre olumlu yanı, çocuğu ısıran küçük köpek daha sonra canlı olarak görülmüş. Isırığın çok yüzeysel olması da olumlu. İzlenime burada devam ettik. İlk 3 doz aşısı tamamlandı. Son doz aşısı memleketinde yapılacak." diye konuştu.

- "Ailelerin farkındalığı çok önemli"

Ailelerin bu konuda bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Cengiz, "Bazen çocuklar iğneden korktuğu için köpek ısırdığını anlatmıyorlar. Ailelerin, çocuğuna banyo yaptırırken iz gördüğünde üzerine gitmesi lazım. Bunun basit düşme, sıyırılma olmadığı fark edilmeli. Kuduz aşısına başladıktan sonra da aile, aşının devamını getirmekle yükümlü. Mutlaka hassasiyetle bu durumun üstünde durulması gerekiyor." diye konuştu.

- Her yıl dünyada 60 bin kişi, kuduz vakasından hayatını kaybediyor

Sağlık sistemine ulaşamamış kuduz vakalarında istenmeyen sonuçların doğabileceğini aktaran Cengiz, her yıl dünyada 60 bin kişinin Türkiye'de ise 2 kişinin kuduz vakasından hayatını kaybettiğini belirtti.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1645 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim